• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
null - специалист
Да раздвижа малко темата
http://www.instructables.com/id/EY34DSX ... /?ALLSTEPS
Това с огледалата като допълнение на самия колектор.
Цецо - специалист
А с помеднени черни тръби за напречни.
Mega - специалист
Има си специален сребърен припой за мед и желязо. Една пръчка е към 11 лева и се заварява с оксижен. Има в Ротенбергер и АктивБи. Припоя е с обмазка и се пазете от парите!
Цецо - специалист
Имам само газова горелка.Има ли вариант с нея.
idunno - специалист
Имам само газова горелка.Има ли вариант с нея.
Тръгнал си поцинковани тръби към мед с газова горелка да заваряваш, или по- скоро запояваш - като стане можеш да напишеш нова технология на заваряването :-D .Като оставим на страна факта, че медта и цинка имат последовтелност при стандартните инсталации заради корозията, като цяло това си е чиста загуба на време.Вярно е, че има припои за запояване на различни метали и не съм забелязал Ротенбергер да са известни с тази си продуктова гама.Заваряването(англичаните си имат дума - brazing) на мед към желязо(но не поцинковано) си е сложничко, ако човек няма опит и инструменти
Най- добре си купи медни тръби, които да заменят поцинкованите и с малко практика и оксижен, а не газова горелка ще се получи.
Mega - специалист
Със сребърния припой поцинковано не съм заварявал, но желязо с мед без проблем, при това за високи налягания. Припоя е един с бяла обмазка.
Цецо - специалист
Надлъжните тръби са черни.Идеята е чрез галванизация да се нанесе медно покритие върху тях и след това да се споят с напречните които са медни.
idunno - специалист
Идеята е чрез галванизация да се нанесе медно покритие върху тях и след това да се споят с напречните които са медни.
Е, ако мислиш,че помедняването на черната тръба ще ти излезе по- евтино от това,да си купиш малко медна тръба и фитинги за нея - давай смело :-D
Цецо - специалист
Разполагам с необходимите материали за галванично помедняване : син камък , мед и зарядно за акумулатори.
lz2skt - специалист
Някой да има инфо за заводските колектори с двоен меандър относно диаметърът на тръбите?Че ми припаднаха доста тръби ф 10мм и се чудя дали по-този начин да правя нещо или по -другият ....с два събирателни колектора с голям диаметър.Струва ми се,че при типа двоен меандър съпротивлението на течността ще е по-голямо?Мнения?
  • 1
  • 2

Тема "Самоделен слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: