Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
soton - специалист
Интерсен е контролния въпрос:не съм срещал до сега някъде да се дискутира този казус,нормално е да има огрпмна разлика в показанията породена не от метода а от факта,че без обдухване има локални пространства със съвсем различни температури.В моя случай обдухването е задължително.А заданието за програмиста мисля да го коментирам със самия програмист,ако го намеря.Разбира зс бих се радвал ако се появи някой колега,който ползва този метод и е готов да корегира това задание.
fox_vt - майстор
Малко не по темата но възможно ли е сензор за влага да бъде сменен и изобщо продава ли се такова нещо в ел магазините.Искрено се надявам колегата пуснал темата да успее да направи работещ влагомер веднага бих взел един два .Имам известни проблеми с влагата и липсата и у дома а нямам качествен уред който да я измери,като предпочитам да е електронен и в краен случай аналогов.Сории за оффа :wink:
soton - специалист
Идеята ми е да конструирам с помощта на програмистите такъв уред и да пусна информацията свободно в нета,не ми се занимава с производство,но всеки би могъл да си го направи или поне да му илезе по ефтино!
8180 - майстор
За да не звуча само като "черна станция", ще споделя няколко неща по метода - по памет от един стар проект. Не гарантирам за 100% достоверност - само като насоки за уточняване в дискусията:
1. Таблиците с/без обдухване са различни. Имаше някакъв минимален праг за скоростта на обдухване. С обдухването се води по-точен, но и по капризен и сложен за обслужване.
2. Таблиците са за овлажняване с дестилирана вода - не е проблем, но не го мярнах в дискусията.
3. В американската литература много често се среща "температура на мокрия термометър". Не съм сигурен, обаче, че е заради използването на този метод. По-вероятно е заради "Температурата на росата", която е по-еднозначен параметър на влагата.
4. Когато съм се занимавал с това, практически отсъстваше достъп до датчици за влага на база други принципи, за разлика от сега.
5. Тарирането/проверката на такива устройства не е от най-простите и би ми било интересно да науча КАТО КАК ТОЧНО авторът би обосновал отказа си от съвременните, специализирани за целта датчици. По мое време това се правеше с помощта на наситени разтвори на различни соли.
6. Вероятно първо - каква точност се преследва и за какви цели? Ние, с обдухване, с аналогова електроника и апроксимация на таблицата за тесен температурен диапазон, доказахме 3 или 5% навремето.
7. Методът е за положителни температури.
8. При използване на контролер, вероятно, не е проблем да се запрограмира самата формула (уравнението), вместо таблицата. Не го твърдя, но мисля, че таблиците са по-древна теория, която търпи развитие и днес. На си спомням в момента кои са актуалните автори. На днешен ден, метеоролозите се занимават с тази тематика, като насока за търсене.

Едно супер кратко и полезно четиво:
http://www.hygrooptima.com/humidity.html
world_explorer - специалист
Е добре де, този пример го дадох защото смятам, че е елементарен за изработка. Нужно е само 2 термометъра и малко информация. Също така и ако се дигитализира с електроника се четат 2 еднотипни показания. Естествено, че не става за отрицателни температури. Също така точното измерване на температура е доста сложен процес и изисква доста скъпи и сложни техники. Не знам каква точност е необходима на колегата, но ако няма да прави интегрални схеми в дома или да се регулира микроклимата в космически кораб може и да е достатъчен.
Може и да греша, за което се извинявам.
Наздраве :-D
8180 - майстор
world_explorer написа:
Е добре де, този пример го дадох
Нищо му няма на примера ти - той и авторът говори за същото. Просто ме подсети за някои проблеми и се включих. :partyman:
soton - специалист
Надявах се да се включат онези софтуеристи от форума дето се занимават умните къщи понеже това е част от всяка къща.
marian1 - майстор
Прикачен файл:
таблица Влага.jpg
таблица Влага.jpg (110.77 KиБ) Видяна 6529 пъти
Аз ползвам ей тази таблица с два еднакви живачни термометри -
soton - специалист
Това се казва психрометрична таблица
soton - специалист
в същност това е волтмер за много точки и в нета е пълно със програми за една точка,та няма ли някой програмист да допише някоя от тях?

Тема "Да направим влагомер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: