Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
markov_75 - специалист
Ей за това го харесвам тоя форум-винаги има кой да ти даде съвет.А по последното мнение-в момента правя машината за гранули,после ще си взимам двигател и нещо за сваляне на оборотите.Знам само че машината ми трябва да се върти с 200 оборота.А като се има предвид че двигателя и редуктора,евентуално,не са евтини та затова се допитвам до форума,да не взема нещо което няма да ми върши работа.
Чаро - Акълия
Интересен спор. От моя непрофесионален опит :!: вадя мнение, че не ти трябва двигател с високи обороти.
Не мисля че загубите от редуктора 3000об към 200об ще са по-малки от тези на редуктор 750 към 200. Няма смисъл да развърташ дробинките на лагерите толкова :lol:
Друго- от два мотора с еднаква ел. мощност по-ефективен( с по-висока изходяща мощност) е по-ниско оборотния.
Най-просто и евтино е с ремъчна предавка, след това с верижна. С редукторите е малко сложно и не е евтино.
Илчо Илиев - майстор
markov_75 написа:
Ей за това го харесвам тоя форум-винаги има кой да ти даде съвет.А по последното мнение-в момента правя машината за гранули,после ще си взимам двигател и нещо за сваляне на оборотите.Знам само че машината ми трябва да се върти с 200 оборота.А като се има предвид че двигателя и редуктора,евентуално,не са евтини та затова се допитвам до форума,да не взема нещо което няма да ми върши работа.

Дака, защо не ползваш цялата схема на пресата, както е направена поначало, задвижването е с мотор 7-10 Kw ,а предавката е с диференциал, за оборотите, питай нашия общ приятел...
markov_75 - специалист
Илчо Илиев написа:
Дака, защо не ползваш цялата схема на пресата, както е направена поначало, задвижването е с мотор 7-10 Kw ,а предавката е с диференциал, за оборотите, питай нашия общ приятел...
Здрасти Илчо!По негови заръки двигателя ще е 4kw,че пресата ми е по-малка от неговата,пък и стига съм го занимавал човека с мен,с не малко неща ми помогна.С дифернциал малко сложно ми се вижда затова мислех да я правя с готов редуктор,но след мненията тука ще избера ниско оборотния двигател и ремъчно-верижни предавки.Благодаря още веднъж на всички отделили внимание на моя въпрос!
ivanovbg - майстор
ESPACE написа:
ivanovbg написа:
Я сметни пак - трябват ти примерно 30киловата при 200 оборота при предавка 10/1 с 3киловата мотор и 2000 оборота ги постигаш. При предавка 3/1 с 600 оборота на мотора трябва да има мощност 10 киловата. Както виждаш 3,3333 пъти повече като нужна мощност и 3,3333 пъти повече разход на ток. По големи контактори ти трябват за да издържат пусковия ток, по дебели кабели...
Иха, искам да видя това дето с 3кW мотор постигаш 30kW. Ти си за нобелова награда Иванов. По тази логика я му препоръчай на човека да вземе едно постояннотоково моторче 100-200W с 20000 оборота (направо едно дремелче да ползва), що да се мъчи с тия кютуци.
В бързината съм объркал мерните единици- имах в предвид килонютона на метър. А нужната мощност на вала е една и съща.
То и във Формула 1 предпочитат 800коня при 30000оборота пред 800коня при 4000. Предполагам има защо :?
alsted - майстор
markov_75 написа:
как да си сметна какви шайби да слагам за намалянето на оборотите,ако не си намеря редуктор?
Съотношението между радиусите/диаметрите ти е точно коефициента на предаване. Ако обиколката на едната шайба ти е Хсм, на другата 10Хсм, за да се завърти голямата на един оборот, малката трябва да направи 10.
ivanovbg - майстор
Ако ще си с ремъчна предавка, няма да е лошо да ползваш от пистовите ремъци - понасят по голям въртящ момент. За шайби можеш да видиш по автоморгите, примерно от алтернатор и колянов вал. С цел по компактна предавка може и да сваляш оборотите на 2 пъти - ако предпочетеш по високооборотен двигател.
PCL82 - майстор
При два двигателя с еднаква мощност но различни обороти разликата ще е във въртящите моменти, в размерите, цената и теглото на двигателите.

Високооборотните двигатели са с по-малък диаметър, по-леки, по-евтини и следва да са с по-високо кпд, защото токът минава през по-малко намотки, с по-малко съпротивление. Също така загубите от вихровите токове трябва да са по-малки, заради по-малкото полюси. Тук говоря наизуст.

При предавката нещата са обратни колкото е по-голямо предавателното съотнощение толкова загубите са по-големи. Доколото знам най-ефективните предавки са планетните.

Гледал съм машината на нашия асансьор за 4 човека. Моторът е 3,6кВт 2800 оборота (значи с една двойка полюси). Закачен е към редуктор, навярно с червячна предавка, пълен с масло и върти едно голямо колело с въжетатат на асансьора. Там оборотите сигурно са към 100 в минута или по-малко.
ESPACE - майстор
ivanovbg написа:
То и във Формула 1 предпочитат 800коня при 30000оборота пред 800коня при 4000. Предполагам има защо :?
Ех Иванов. Във F1 постигат 800к.с. при ограничение от 19 000об./мин. максимум. От 2,4 V8 с максимум 5 клапана на цилиндър няма как да извадиш 800к.с. при 4000 оборота без турбо. Ама това е друга тема.
ivanovbg - майстор
30000 оборота са максималните(по изчисления) при които може да работи бутален двигател и биха го направили без ограниченията. А кой говори за 2,4, не може ли да е 10,0? Това че във Формулата си има някои ограничения, е за да се стимулират различни направления в автомобилостроенето.
Та не мисли че са глупости или че не знам. Ние изкарваме 800коня от 1,8 :wink:
Примера е принципен за да покажа предимствата на по лек и евтин бързооборотен двигател отколкото тежък и бавнооборотен.
:partyman:

Тема "Намаляване на обороти" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: