abracadabraabrac написа: Е, засега си я държа газовата бутилка на терасата, но пък като стана жеги лятото, -няма ли да е опасно? Или пък леките коли с газови уредби как стоят паркирани на пек?недей гледа колите...при тях задължително на бутилката има предпазен клапан, или устройството и за пълнене е така конструирано,че позволява запълването на обема и до примерно 70-75% с газ...остатъчния празен обем поема разширението на последната при повишаване на температурата...
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
teon
- специалист
41 мнения в "Туристическа газова бутилка-вентила изпуска."
lov
- майстор
Не само на автомобилните но и на битовите бутилки вече е задължителен предпазния клапан за свръх налягане. А относно пълненето на битовите и туристически бутилки си има сертифицирани газостанции. там пълненето става по тегло така че запълването на бутилката е винаги на определения максимум. На обикновенните газостанции където всеки гледа да удари кьоравото това не може да се контролира и за това стават сакътлъците. А относно съхраняването на пълните бутилки е указано че се съхраняват винаги на сянка и никога на пряка слънчева светлина.
thinkpad
- майстор
teon написа:...има такива газостанции...отделно от колонките има оборудвано едно кюше с теглилки, мерилки и т.н. където легално се пълнят малки бутилки...Да, това го знам, но под "не съм чувал" имам предвид не съм чувал някъде при нас да има такива. Бензиностанции и газостанции съм обикалял, но на повечето места можеш само да оставиш голяма бутилка и да вземеш друга, за малките нищо. Понеже около мен такава, където да се зареждат малки бутилки така и не намерих, се принуждавам да си зареждам не толкова легално бутилката.
hidrazin
- майстор
- На линия
Пълненето на газови бутилки по колонките е забранено от 10-тина години. Разрешава се само за туристически бутилки с обем до 5 литра, но на специално оборудвани места до бензиностанциите.
ЗАКОН ЗА АКЦИЗИТЕ И ДАНЪЧНИТЕ СКЛАДОВЕ

ЗАКОН ЗА АКЦИЗИТЕ И ДАНЪЧНИТЕ СКЛАДОВЕ
Чл. 95. (1) Забранява се пълненето на втечнен нефтен газ (LPG) в бутилки, различни от бутилките за газови уредби за автомобили, в станции за зареждане на моторни превозни средства.НАРЕДБА № Iз-2377 от 15.09.2011 г.
(2) Продажбата и съхраняването на втечнен нефтен газ (LPG) в бутилки, различни от бутилките за газови уредби за автомобили, в станции за зареждане на моторни превозни средства се допуска само когато бутилките са напълнени в съответни заводи за пълнене на бутилки и/или в самостоятелни, оторизирани пунктове за пълнене на бутилки с втечнен нефтен газ (LPG) извън териториите на станциите за зареждане на моторни превозни средства. Бутилките трябва да са защитени с термосвиваеми капачки, които се разрушават преди употреба и носят фирмения знак на съответния производител.
Чл. 63. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 30 от 2013 г.) На територията на автоснабдителни станции от подклас на функционална пожарна опасност Ф5.3 (бензиностанции, газоснабдителни станции за пропан-бутан, газоснабдителни станции за природен газ, комплексни автоснабдителни станции) не се разрешава:Просто укрупниха нещата. Не може всеки да зарежда. Само големите, дето могат да си го позволят.
1. (изм. - ДВ, бр. 30 от 2013 г.) пълненето на битови и туристически бутилки от колонките за зареждане на автомобилни газови уредби;

thinkpad
- майстор
hidrazin написа:Просто укрупниха нещата. Не може всеки да зарежда. Само големите, дето могат да си го позволят.Абеее, просто правят законите така, че да не може да не бъдат нарушени. Хората си купуват туристически газови бутилки, а аз такова жувотну като специално място, където да се зареждат такива бутилки не съм видял, а съм обикалял доста. И ако няма - какво, да си ги блъскаме в главата тия бутилки ли?
inspo
- майстор
Нещо не сте в час май...
Има си пунктове за пълнене на битови бутилки съвсем законно.
Примерно https://maps.google.bg/maps?hl=bg&ll=43 ... 1,,0,-4.13
Има си пунктове за пълнене на битови бутилки съвсем законно.
Примерно https://maps.google.bg/maps?hl=bg&ll=43 ... 1,,0,-4.13
schuldiner
- майстор
Пунктове има, колкото да не е без хич, щото как се държи монопол с пункт във всеки квартал и при свободна конкуренция? Я на сто хиляди жители един и ще плащат колкото им кажеш. И няма да питат колко е пропан, колко бутан, колко литра е едни килограм (и обратно), колко всъщност зареждаме, що газта пуши, след като на теория гори без остатък, що цената на битовата е повече от на автогазта, въпреки че трябва да е двойно надолу... Не си мислете, че няма желаещи да продават газ за бита - по мъничко да се шмекерува, пак стига предоволно. Ама бързо им се отжелава, че там е дълбока...
Тема "Туристическа газова бутилка-вентила изпуска." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература