Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
сръчен - специалист
Малко напредък.Една проба.Част от формите които искам да се отпечатат на фолио са с подобна форма.Ако този файл така както е,го дам някъдеде където печатат на фолио,ще могат ли да го отпечатат и изрежат?Картинката може да свалите и видите от тук:
http://dox.abv.bg/files/fdw?eid=114959938
Във AI формат е.
На тази картинка съм отбелязал къде трябва да се среже,къде трябва да е прозрачно и къде трябва да е в цвят.
Изображение
И още един последен въпрос за сега.В момента горе в ляво в Corel Draw пише ,че е 210,0 мм на 297,0 мм.Как да направя така ,че отрязаното парче фолио да се получи 634 мм на 547 мм?
bulhomes2 - майстор
210 на 294 ти показва размера на страницата. Променяш го като променяш самите цифри. Това ако нямаш избран обект. Като избереш обект (с посочващия инструмент - стрелката най-горе в левия панел) там се показват неговите размери и пак от там можеш да ги променяш. Виж тук http://ab-bg.com/olymp/cdr/coreldraw.html а и на много други места е описвано.
сръчен - специалист
Ясно.Попрочетох това онова и започнаха да ми се изясняват някои неща.Полезна програма.
Линка който дадох по-горе към файла не работи,не знам защо.Качих го на друго място.Ако искате го дръпнете и кажете така ли се прави.Дали ако дам файл в такъв вид хората в печатницата ще могат да се оправят натам?
http://tranzit.dir.bg/load.php?id=k5IEG ... xKo2047282
Всички черти,кръгове и оцветеното трябва ли да ги групирам(С Group) да станат едно цяло или трябва да си останат така?
bulhomes2 - майстор
Ама ти като го правиш в корел си го запазвай като .cdr!

Никога не съм пращал файлове за режещ плотер, но предполагам, че е по-добре линията за среза да е една. И не да ги групираш с Group, а да ги направиш в една с Weld
Прикачен файл:
Untitled-1.jpg
Untitled-1.jpg (85.2 KиБ) Видяна 2739 пъти
8180 - майстор
Изтървах за кои линии говорите.
За режещ плотер почти няма значение как ще се "групират" обектите. Там цветовете са по-важни. Почти всички биха се справили от Корел файл, а при експорт трябва да се провери какво и как пренася избрания формат.

При тези действия да напомня някои разлики м/у вариантите.
Долу са приложени на трите елемента. В някои случаи върху резултата влияе поредността на изчертаване или избиране.
Ако плотерът не е комбиниран, са нужни отпечатани пасери, които най-добре изпълнителят да си сложи.
В конкретния проект май ограждащият правоъгълник не е нужен.

П.П. Combine и Groupe са обратими.

Прикачен файл

Graphic1.jpg
Graphic1.jpg (52.3 KиБ) Видяна 2732 пъти
bulhomes2 - майстор
На него външния му контур беше от отделни дъги и отсечки. За него говорех да го направи в един обект.
mir4oto - специалист
На него външния му контур беше от отделни дъги и отсечки. За него говорех да го направи в един обект.
Това е режещ плотер все пак, не е CNC - рутер, още малко и G-code програмиране :-D

Ако още не си го направил нещото, пускай си илюстратора или корела щото е по-разбран и действай. Само с драскане по форума няма да стане. Направи си растера в шопа и иМпортирай в корел или илюстратор - по избор, за да нарисуваш вектора - тва ти е философията. И да напомня, и на двете места да се работи в CMYK е силно препоръчително.

Ако пък супер много се затрудняваш, софтуера на някои плотери може да добавя контур на растерни обекти, ама най-добре да си ги питаш тези, които ще ти го печатат.
сръчен - специалист
Мисля ,че ще стане работата,започнах да се оправям криво ляво.Още един въпрос.А човека който ще печати и реже как ще разбере кои части трябва да са прозрачни и по кои линии трябва да се изреже?Може ли да направя и да му дам файл който е копие на този който ще трябва да се печати и изрязва.Но да е в jpg и да го обработя фъф Фотошоп-а.На него със стрелки и текст да отбележа кои части трябва да са прозрачни и къде трябва да се среже.Мисля ,че ще се разбира и без jpg файла,но все пак май е хубаво да има такъв файл ,за да не стане объркване.На едно място прочетох ,че линията по която трябва да мине ножа трябва да се направи в червено.Самоче обясняваха за програмата Adobe Illustrator.Ако файла е направен в CorelDraw пак ли трябва да е червена?Ако се направи червена в Корел-а ще ми е най лесно.
bulhomes2 - майстор
Най-добре си питай рекламната фирма, която ще ти го направи. Даже тука гледам, че и ако те ти го оправят е безплатно - http://trio-print.com/RjazaneSPloter.html
mir4oto - специалист
Странно, всички стигат до корела :mrgreen:

По принцип така се прави, хубаво е да има proof-file, особено ако има много слоеве с прозрачности, градиенти и разни други бози :lol:
Не съм гледал какво искаш да правиш ама щом казваш прозрачни места, че имало, имай в предвид, че принтерите нямат голяма покривност с изключение на латексовите и UV, но те все още се водят екзотика. Пращай го в J-point, там най-добре ще ти свършат работа, технологичният им парк е най-богат.

Тема "Подготвяне на файл за печат." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: