• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
kuger - майстор
Директно в никакъв случай! Нужна е апаратура, която да те отдели от ел. преносната мрежа и да ти захрани обекта от генератора. В противен случай може да убиеш някого. А и генератора ще е малък да захрани всички, дето са свързани към същата фаза :)
Апаратурата в генератора касае предимно неговата работа. Има машини с вградена автоматика, но и в този случай захранването на къщата от мрежата трябва да мине през тази апаратура. Но, тези генератори хич няма да ти харесат като цена.
Junak - майстор
infomar написа:
Защо мислите, че след като подобен генератор има табло с автоматика, не е възможно директното му свързване по средата на входящата мрежа и къщата?
Тази автоматика е предназначена да управлява и защитава генератора. За да може да се превключва захранването към мрежа и към генератор е необходимо допълнителна автоматика, която даже стартира генератора, отделя консуматорите от мрежата и ги свързва към генератора. Като се възстанови захранването от мрежата - по обратния ред до спирането на генератора и преминаване в режим на очакване. Просто такава автоматика се поставя на големи генератори и такива със специално предназначение - например за станциите на мобилните оператори. Но, както писаха колегите, там цените са други.
thinkpad - майстор
Junak написа:
Само една малка корекция, че да сме точни
За България: 400V и 230V :)
Това с 400V и 230V е по нов стандарт. За сметка на това вдигнаха толеранса на 10%.
Иначе генераторите са не особено евтино удоволствие. Хубаво е да се види консумацията, макар да съм виждал в интернет как руснаците са направили генератор с АГУ - викат с газовата бутилка цяла седмица си хладят 3 хладилника с риба. :-D Включване директно - не бих препоръчал. Има си автоматика за това и си е цифра. Както всичко хубаво, има си цена.
bulhomes2 - майстор
Таман щях да питам за генератор на газ. Днес един приятел ми каза, че му казали, че можело. За изпарител - серпентина от медна тръба около цилиндъра (предполагам). Огромен недостатък на генератора е, че се ползва рядко и бензина изветрява. Моя не го бях палил от години (от сбирката на форума) и се наложи да го изтачам, разглобявам и т.н. Сега съм го изпразнил до дупка и ако ми дотрябва ще трябва да тичам за нов бензин, разправии... Виж, ако наистина стане на газ - проблема отпада.

Хм. Много ме съмнява, че ще пробвам някога. Какво пречи да не стане - маркуча с вентила от пърлачката, че даже и пърлачката с нейния си вентил, насочена към входа за въздух на карбуратора :?

ПП. При генератор с акумулатор и стартер не виждам чак толкова скъпа автоматика за включване/изключване. Все пак става въпрос за 5-7 киловата. Наскоро си купих от пазара едно огромно реле с отворени и затворени контакти за 10 лв. С него си пускам единия банциг 5,5 киловата.
hidrazin - майстор
bulhomes2 написа:
ПП. При генератор с акумулатор и стартер не виждам чак толкова скъпа автоматика за включване/изключване.
:-D Ако си любител на Елмарк може и да минеш с около 1000-рка.
http://www.elektromarket.eu/bg/product/802.html
Иначе същото на Швайзер Илектрик е към три и половина хилки. :lol: Освен това ей тук сме го дъвкали този въпрос.
http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 5&start=40
Там съм обяснил и какво точно прави тази хапаратура. Моя скромен :-D опит показва че ако я нямаш, ще трябва да ходиш ръчно да ръчкаш генератора и да превключваш от мрежа към генератор. Това дето е монтирано на генератора не отменя слагането на АВР - да не се бърка с AVR. Две съвсем различни неща са!
:partyman:
fox_vt - майстор
А какъв е проблема като спре тока да си превключи човек ръчно прекъсвачите,все пак това не е болница или нещо подобно.То човек като има пари за автоматично превключване няма да си вземе такъв генератор а мнооого по скъп и модерен :-D
bulhomes2 - майстор
Моя няма стартер, та няма как да го автоматизирам. Превключването ми е със шалтер, който изключва възможността да подам ток към мрежата. Но за другата вила мисля да е по-автоматизирано. Някъде го бяхме обсъждали някога...
Junak - майстор
fox_vt написа:
А какъв е проблема като спре тока да си превключи човек ръчно прекъсвачите,все пак това не е болница или нещо подобно.То човек като има пари за автоматично превключване няма да си вземе такъв генератор а мнооого по скъп и модерен :-D
Ами проблема е, че обикновено генератора е в маза, гараж, а понякога и в пристройка. Не е много приятен шума му.
А гадния ток има способността да спира и когато в къщи го няма превключватора :-D
VLADO66 - майстор
АВР-то щом няма цена ще е сигурно горчиво :wink: http://www.elkid.org/products.php?type=1&id=269
kuger - майстор
Става и с два прекъсвача, но по-добре е с умшалтер. Така няма опасност да се свържат генератор и ел.преносна мрежа.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15

Тема "Генератор ток за еднофамилна къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: