• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Здравейте,

Тъй като се обсъждат влагоабсорбатори реших да ползвам темата на колегата за моя въпрос.
По време на ремонт на банята установих, че съседът ме наводнява. Спряхме теча, но едната стена от итонг с площ 5м2 е все още доста влажна. Например ключ спокойно потъва в нея.
Банята е с площ 3.6м2. За да ускоря изсушаването използвам този влагоабсорбатор:
http://www.klimafrost.com/index.php?opt ... &Itemid=47
Парното също е включено в апартамента. Обаче абсорбатора работи вече 3 дена денонощно и няма голям напредък.
Имате ли някакви идеи как мога да ускоря изсушаването? Трябва ли да проветрявам редовно помещението? Въпросната стена е преграда към шахтата на блока за вертикални щрангове и мръсен канал.
8180 - майстор
apenevm написа:
Обаче абсорбатора работи вече 3 дена денонощно и няма голям напредък.
По какво съдиш за напредъка? Абсорбаторът събира ли вода?
С проветряването е малко сложно за баня - би спомогнало, ако си сигурен, че входящият въздух ще е с ниска влажност, което в обитаемо жилище е малко трудно. Както го описваш, възможно е тази стена да е доста студена и, ако е така проветряването БИ МОГЛО да има и обратен ефект.
Някакъв ефект би могъл да се очаква със затопляне на стената, евентуално "кварцов" нагревател насочен към нея.
При Хигро имаше професионални осушители (под наем) със значително по-голяма ефективност от битовите.
Стар "бабешки" метод е корито с хидратна (евентуално негасена вар. - мерки за безопасност!!!!)
За 3 дена източвах около един резервоар 3.5 л на денонощие, но на пипане стената си остава все така влажна. Но тогава беше оставена дупка 10х10 см към шахтата и чак вчера се усетих, че трябва да я запълня :)
Действително стената е доста студена на пипане. С парното поддържам температура около 20 C в апартамента.
Chefo77 - майстор
Еее, разбира се, че ще е мокра. Вие очаквате ефект като онзи циганин, който водил свинята на нерез - на следващия ден да се опраси :)
Машинката си вади колкото И позволява ситуацията. За още по-добър ефект, затворете вратата на помещението, в което трябва да изсъхне стената. В момента (доколкото разбирам) влагоуловителят тегли влагата от целия апартамент.
Благодаря за отговорите. Затворил/запушил съм всички отвори и ще се запася с повечко търпение.
nanko - специалист
Мисля, че най-бързо ще стане с една духалка. И 20 градуса ми се вижда малко за да има добър ефект. Аз бих затоплил с духалка до 30 градуса и после бих проветрил. И така процедурата се повтаря докато се постигне желание резултат.
Chefo77 - майстор
И 20 са достатъчни, просто трябва време. С повишаване на температурата и проветряване няма да постигне повече, отколкото с влагоуловител.
  • 1
  • 2

Тема "Помощ влага и мухъл" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: