• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
hidrazin - майстор
KingLin написа:
... Вътре има един конус който разтваря перата...
+1 С едно уточнение. Ядка имат само единия модел. Тези жълтите дето приличат на направени от месинг нямат ядка.
Просто отворът вътре в анкера е пробит на конус. И външната накатка е с много по-дълбоки канали - по0добре задържа в стените на отвора и не превърта.
Освен това жълтите не искат да начукваш ядката ако отвора е станал с по-голям диаметър.
Анкера започва да се отваря дори и да навиваш шпилката с ръка. :)
:partyman:
8180 - майстор
nikolovvd написа:
Не съм сигурен, че от 14 години не живея в панел, но имам спомен, че тези тънките панели не са толкова здрави като другите.
Анкерите на Хидразина и аз ги харесвам и ползвам, НО в БЕТОН - няма мърдане.
По спомени обаче, подобна тънка стена м/у банята и коридора към кухнята в панелка - нещо хич не ми вдъхна доверие преди години. Някаква "гипсова" ми си стори. За бойлер действах с проходни шпилки и шайби.
Какво им е на шкафовете (ако са близо до панела) да имат вътре шпилка, шайба и гайка.
Ако са далеч, една боркорона ще отвори пространство за работа. Евентуално някакъв компромис с нивата ще излезе, но за по-сигурно.

П.П. За между кухня/баня - не съм сигурен. Там горните шкафове бяха стандартно монтирани май с пирони със "стрелба", което предполага по-сериозен материал. Това като ориентир за преценка на стената.
nikolovvd - майстор
hidrazin написа:
Зае...би тия химически анкери. Много пари и като го отвориш, трябва да го използваш. Иначе втвърдява.
Химическия анкер е за краен случай и затова е много пари (18-26 лв. за опаковка в зависимост от производителя) , които понякога са оправдани, особено ако всички останали варианти са изчерпани.
Иначе ако не смесиш двата компонента няма как да се втвърди. Губи се само частта в смесителния накрайник и ако веднага се затвори може да се използва отново. При мен изкара месец преди да свърши.
hidrazin - майстор
Само дето не разбрах какво толкова им харесвате на химическите анкери?
Вярно, за тухла са супер. Ама за бетон или друга плътна материя?
Все пак е на основата на епоксидна смола. Пък аз поне не знам такава смола да се разширява при втвърдяване. Свива се.
Някой каза че била за в краен случай. Колко краен?
Ако си разпробил с 8мм и е станало 9мм и анкера превърта, винаги може да минеш на следващия - 10мм.
Или да смениш мястото на дупката. :-D Пък и прекалено скъпо.
Вместо една опаковка химически анкер ще си взема 20-30 месингови анкера, барабар със шпилки, гайки, шайби... :?
Ама всичко е според конкретния случай. И Neno Er можеше да каже от какво е направен въпросния панел.
Neno Er - специалист
hidrazin написа:
И Neno Er можеше да каже от какво е направен въпросния панел.
Панелните блокове, или т.н. "панелки" са построени от железобетонни панели с различна дебелина. Най-дебели са носещите, малко по-тънки са преградните, а най-тънки са тези които оформят банята и тоалетната. Та тези две помещения са отделени от кухнята с панел дебел около 7 см. А ако не се лъжа банята и тоалетната са предварително отлята клетка.
Та в банята на стената към кухнята трябва да монтирам нова мивка. Старата е с конзоли. И понеже нямам достъп от към кухнята ме интересуваше дали има дюбели които след като преминат през стената да се самозаконтрят от другата и страна.
Въпреки, че всичкото това което сте написали и аз съм намерил в мрежата, ви благодаря за положения труд.
Andri01 - майстор
Няма проблем На същото място-на стената към кухнята монтирах мивка с дюбелите,които ги дават за монтаж. Всичко си държи без грешка. Дължината им беше към 50-60мм. по спомен.
Neno Er - специалист
Andri01 написа:
Няма проблем На същото място-на стената към кухнята монтирах мивка с дюбелите,които ги дават за монтаж. Всичко си държи без грешка. Дължината им беше към 50-60мм. по спомен.
Благодаря. Това вече е отговор, другите бяха теория и риторика. :partyman: :lol:
fox_vt - майстор
Всеки дюбел за бетон че и за тухла ще държи при напълно пробит панел- панел 5 см и дюбел 5 см.Така или иначе и малко по дълъг да е но не повече от 1 см извън панела ще се отвори и законтри.Друг е въпросът ако не искаш да пробиваш целия панел,при тази дебелина почти няма шанс да не цъфне отзад.

Иначе дюбел отварящ се отзад от типа пеперуда но незнам дали има с дължина подходяща за теб

дюбел пеперуда
Neno Er - специалист
Благодаря, Фокси,
Обичам да разговарям с хора които ме разбират от половин дума. :thumbs:
Johny - майстор
В старата панелка имах подобна ситуация. В ония далечни времена не бях чувал за анкери. Монтирах мивката с помощта на дюбели. Не е мръднала десетки години а и панела си е добър.
Втория от ляво на дясно или подобен е добро решение. Четвъртият е за гипсокартон, като този на колегата, но не става за случая.

Прикачен файл

Без име.jpg
Без име.jpg (33.05 KиБ) Видяна 2582 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Дюбел за тънък панел." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: