Еее,ето и нисконаучно: махни крушките и вземи газена ламБа! то дядо ти все на 100в. крушки е гледал телевизия! 
Neno Er написа:Получи се типично по нашенски. Аз питам едно, а ми се отговаря високонАучно друго.Аз ненаучно ще ти кажа. Ако се правят както трябва, и не се слагат материали на ръба на възможностите им, поставят се двойни спирали, ще ти работят доволно дълго.
Ненормално е една лампа, произведена през 80-те да работи още, а сегашните да не могат да изкарат и 10 часа.
Малко полунаучному, при постоянно напрежение се получава едно изтъняване на единия полюс на лампата /постоянен пренос на електрони/, води пак до изгаряне /изтъняване на единия извод/.
Казано по нашенски, купувай качествени /съмнително скъпи/ ЛНЖ, или минавай на LED / все още неоправдано скъпи и ненадежни/.
Друг вариант е ползване на "мек пуск"
пп:Имам един руски сензорен "ключ", много удобен, димира, но: пали лампата винаги в максимума на фазата, и се получава много ефектно "БАМ", естествено с изгаряне на предпазител.
Извод - това е решението /подчертаното/.
ПП1: Andri01 е писал преди мен, купи му, или аз ще я сторя тая работа, малко лоени свещи! Че и газ , и ламба ще подаря! Само дето няма "шише", ако той знае какво значи.