200 пъти ми е напълно достатъчно за моите цели. Ще наблюдавам обекти с размери от порядъка на 50 микрона. При 200 пъти увеличение трябва да се виждат като 10мм. Проблемът е, че го купих с оптика в насипно състояние и сам си сглобявах окуляра и обектива. И се съмнявам, че може и да съм пропуснал някоя леща или съм сложил не тая, дето трябва. Така че въобще не вярвам на числата, дето са написани върху тях. Но изображението си е според мен прилично, обърнато е, вижда си се съвсем ясно и на фокус. А може и наистина да е 200 пъти и всичко да си му е наред, затова и се консултирам. Искаше ми се някак да определя на какъв размер отговаря диаметърът на зрителното поле и вече да си правя сметка това, дето го виждам, колко мм е. Благодаря за предложенията. Като ми остане малко повече време ще пробвам.
За големината на полето - най-лесно е ако имаш някаква скАла от някъде, но това е излишен акъл щото ако имаше нямаше да питаш.

Освен косъм друго което може да ти даде идея е жичка с известна дебелина или такава която си измерил с шублер.