• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
ev_dimov - специалист
Харалампи написа:
...Сподели малко за стоманите които изоползваш...
4X13, 440A, 440C, и др.(ама беше преди време. Сега се налага и ATS34)
karamundi - специалист
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=357576 ето това е моя работа от 97г. снимката е преснимана от списанието кадето е статията,и затова е с такова качество за което се извинявам :wink:

Прикачен файл

011268234.jpg
011268234.jpg (32.39 KиБ) Видяна 4410 пъти
ev_dimov - специалист
Харалампи написа:
...Сподели малко за стоманите които изоползваш. Също и за оформянето на скоса...
За съжаление не мога да ти дам снимков материал, но съм публикувал тук малко по тези въпроси :wink:
Последна промяна от ev_dimov на чет апр 07, 2011 11:17 pm, променено общо 2 пъти.
Харалампи - специалист
Скоро ще покажа много симпатично ножче от бръснач. Обаче трябва да изчезвам да взема детето от тренировка.
Стефан - майстор
ev_dimov написа:
Не се и съмнявай :smoker: , 53-55 т. HRC
При тая твърдост стоманата е крехка, и трябва да има и друга термообработка. Ще споделиш ли каква? Заради съфорумците. За мен е ясно. :lol:
ev_dimov - специалист
karamundi, браво! Добра работа!!!Заточване с четиристранна симетрия- смърт ми е само като си спомня.Който го е правил знае за какво иде реч. Особенно ми допада линията на ефеса. А бе бях правил някакви подобни кортици, но май нямам нищо в архив.
Стефан написа:
...трябва да има и друга термообработка. Ще споделиш ли каква? Заради съфорумците. За мен е ясно.
Щом като ти е ясно защо се налага отгряване- напиши го де, не ме карай да се чувствувам като на изпитна скамейка.Все пак форума го правим всички ние:wink:. В допълнение ще напиша само че когато се закалява или отгрява гравирано острие , това задължително се прави в инертна среда( за да се елиминира създаването на повърхностен окисен слой калина). Това малко трудничко се постига в домашни условия:lol:, прави се на специална установка , и за това не съм го правил аз, а термист
Харалампи - специалист
Ето го чекийчето. Реже като за световно. Ще потърся ножчето което подарих на щерката. Направено е от нож за рязане на булана. Има си печат на Солинген и също реже страшно.

За четиристранната симетрия ... наистина си е трудно, макар че си бяхме направили едно приспособление, което се монтира на подложката на шмиргела. Представлява една пластина с резби в двата края. Стяга се на подложката и ограничава движението на заготовката назад. С нея стават много хубави скосове. Ще се опитам да направя схемичка за да стане по-ясно.

Прикачен файл

Изобр005-1.jpg
Изобр005-1.jpg (43.33 KиБ) Видяна 4381 пъти

Прикачен файл

Изобр007-1.jpg
Изобр007-1.jpg (45.46 KиБ) Видяна 4381 пъти
karamundi - специалист
давай да видиме тая схема :wink:
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13