• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
професионал - специалист
Привет,Илияне!Нещо не те разбрах за рязането и кризата-аз преди 4-5години на един обект (къщата на Кънчо Стойчев) не дадох на никой от колегите да слага чупена тухла в зидарията-само рязане,и резултата беше по-малко от една количка боклук(фира) от над 30 палета единички (с такива се иззида целия обект).Поздрави!
Илиян Илиев™ - майстор
Ще гледам да снимам въпросните водачи. Полезни са само при съществуваща горна плоча.

В другия случай се правят водачи от няколко дъски и тел.
Илиян Илиев™ - майстор
професионал написа:
Привет,Илияне!Нещо не те разбрах за рязането и кризата-аз преди 4-5години на един обект (къщата на Кънчо Стойчев) не дадох на никой от колегите да слага чупена тухла в зидарията-само рязане,и резултата беше по-малко от една количка боклук(фира) от над 30 палета единички (с такива се иззида целия обект).Поздрави!
За боклука си прав, но с чупене става по-бързо. Предвид цената на работната ръка и цената на тухлите е по-изгодно да натрошиш и изхвърлиш половин пале(примерно при обект като твоя), отколкото да чакаш некадърен общак да ти реже половинки вместо да ти носи вар и тухли.

Да не говорим, че поне тукашните тухли стават на половинки с 2 до 4 удара с мистрията и като боклук отпада много малка част от тухлата.

Няма как да разрежеш тухлата по-бързо, отколкото да я разполовиш на две с мистрията.

edit: Сега видях, че говориш за еденички. Аз говоря за четворки. А еденичките, ако ще се измазват им е достатъчен един до три удара с чука и пак е по-бързо отколкото с рязане. При еденички, които остават като фасада си иска рязане, спор няма.
torbalan - Дървен философ
тия дни иззидах ограда.... 5 палета по 150 тухли...

не съм майстор, но ги чупя с мистрията
отпадък почти няма...

обаче един съсед е маняк... той ги реже с ъглошлайф тухлите
и така зида, че нема милиметър отклонение :)
bulhomes2 - майстор
За да чупите четворките и да ги зидате би трябвало отворите на тухлата да станат перпендикулярни на зида. Това не противоречи ли на изолационните свойства на тухлата?
ти като иззидаш стена - само на тухли ли я държиш :)

нали след това от двете страни има я мазилка, я гипсокартон я някакво друго покритие :)
bulhomes2 - майстор
По тази логика стената е само да държи мазилката.
аз друга логика не разбрах - защо след като дупките на тухлата са наопаки, това да "...противоречи ли на изолационните свойства на тухлата".
bulhomes2 - майстор
Торбалане, на луд ли се правиш? Когато четворката се зида с успоредни кухини на зида се получават няколко (в зависимост от модела тухла) въздушни камери между външната атмосфера и стаята. Това ни дава някакъв коефициент топлоизолация. Някога това е бил основния коефициент (нямаше външна или вътрешна изолации). Като обърнеш дупките перпендикулярно на зида - къде отива тоя коефициент?

Допускам, че "объркването" ти е вероятно да е от това, че в момента правиш ограда, а там не те интересува топлоизолация. Тухлите се използват основно и предимно за къщи и мисля, че темата е за такова зидане.
и като обърнеш туклаха наопаки с отвора - какво става с топлоизолацията?
да не би да се вложава от това, че канала е напреко :)

това разбира се с уговорката, че има мазилка и канала е затапен от двете страни, за да не фука ветър през него :)

вярвай ми - все е тая на къде са каналите... стига да са запушени :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Къде се слага конеца и колко тухли се зидат на ден?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: