Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
torbalan - Дървен философ
Жена ми е от френската гимназия, та не се налага да си ги правя сам ;)
iivanov - майстор
Тц,тц,тц...Питах как се работи кост,а получих тайни желания и страсти :-D
ZMeyGorianin - майстор
Виждал съм колега как резбова зъб от морско лъвче /вид тюлен/дълъг към 7см. Ползваше едни малки длета с различен профил-мисля, че навремето ги продаваха за работа по дебел линолеум.
dadko - майстор
Като деца дялкахме "пищялки" от върбово дърво или орех, когато тръгнеше напролет мъзгата и кората се сваляше лесно след почукване по нея с дръжката на ножчето. Свирките изглеждаха така:

http://youtu.be/GZ7QYDsrA-M

Освен от върба и орех- сам открих, че се получават добре и от див (конски) кестен- в близкия парк имаше доста такива дървета. От по-тънките клончета звука беше по- тънък, а от по-дебелите- "басов", което сега като се замислям - е логично.
С размерите може да се варира , но до известна степен. щото ми се е случвало да издялкам повечко канала и отвора в кората, вследствие на което "нещото' да спре да свири...
stepoff - специалист
Някой има ли чертеж на свирката? Ако е удобно на AutoCad. (шегувам се)
По темата.....след ползване задължително поставяхме свирката в чашка с водичка ,за да не пресъхне.
Замислям се за проект-стара гайда-козя,да я прекроя в надуваема кукла (пака се шегувам)
Заглавието кърти! :supz:
dadko - майстор
stepoff написа:
По темата.....след ползване задължително поставяхме свирката в чашка с водичка ,за да не пресъхне.
Замислям се за проект-стара гайда-козя,да я прекроя в надуваема кукла (пака се шегувам)
Чертеж мога да ти спретна. Никакъв проблем. Свирката на клипчето съм я моделирал в 3D, че и клипче направих, та не е проблем да ти направя и чертежче в dwg (dxf).Ама щом си ги топил тези свирки във вода, на тебе чертеж не ти требе...
А заглавието на темата наистина е яко- прави темата по-четима ;-)
stepoff - специалист
dadko написа:
stepoff написа:
Чертеж мога да ти спретна. Никакъв проблем. Свирката на клипчето съм я моделирал в 3D, че и клипче направих, та не е проблем да ти направя и чертежче в dwg (dxf).Ама щом си ги топил тези свирки във вода, на тебе чертеж не ти требе...
А заглавието на темата наистина е яко- прави темата по-четима ;-)
хем носталгична хем веселяшка тема!!!
Поздрави!
ivanovbg - майстор
iivanov написа:
Тц,тц,тц...Питах как се работи кост,а получих тайни желания и страсти :-D
Колега костта се реже с резбарско лъкче с ситни зъби за метал и се оформя с пилички. Работи се бавно за дане се прегрява. Ползвай кост от пищял - сети се за какво и е така името :-D
Трябва да е сурова защото иначе омеква и става ронлива. Костния мозък се маха с бургия и разни шилца и малки чегърталки и длета.
Може да я пъхнеш и в някой мравуняк да я оглозгат мравките първо. Улеснява много.
Избелва се и се дезинфекцира с перхидрол. След като я направиш можеш да я полираш и импрегнираш с разреден лак.
Успех!

Тема ""Направи си сам"...свирка." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: