• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
bulhomes2 - майстор
Я кажете това не може ли да проработи. Малко смешно нарисувах релетата, но мисля, че е ясно.
Изображение
kuger - майстор
До сега се зверих в схемата, ами мисля, че става. Ще има време от отпадане на захранването до поемане на товара от генератора, само не знам, генератора може ли да стартира под товар.
kuger - майстор
bulhomes2 написа:
Моя може.
Ся остава снимка, и по възможност данни.
На мен трифазен не ми е нужен, но все по-често се замислям за един на село.
пп: Преди време коментирахме някакви със стартер, та някой беше показал присаждане на стартер.
bulhomes2 - майстор
Прилича на тоя. Откровен китаец. Да не би да те излъжа, че аз лично много рядко съм го палил (бащата се занимава с него). Но не помня да съм го палил, а после да включвам шалтера към него. Но и да не може - релето, което спира стартера, може да пуска тока от генератора към другото реле. Може и директно към инсталацията, но за сигурност по-добре да си минава през голямото реле.
Прикачен файл:
1_big.jpg
1_big.jpg (39.59 KиБ) Видяна 6217 пъти
kuger - майстор
С това "чудо на китайската мисъл" става ли? То почти като това: http://olx.bg/benzinov-generator-za-tok ... -i61169466

пп: Прилича, и същото е, са доста различни неща.
Ще взема да се набутам с тоя, къде дадох линк. Къде ли не съм губил, та това да ме спре :?
hidrazin - майстор
bulhomes2 написа:
Я кажете това не може ли да проработи.
Никакъв проблем ... да си изпържиш компресорите на хладилниците и фризерите ако бачкат в този момент.
А някой въобще да се замисля защо по дяволите един АВР струва от 1000 кинта нагоре, ами не слагат само един умрял контактор или реле от пазара за 10 лева? Големи сте майтапчии. Не че не може да се побългари, ама това е друга бира и с "неясен и неприятен понякога" вкус. :lol:
kuger написа:
Става и с два прекъсвача, но по-добре е с умшалтер.
Ми то един умен шалтер :-D и то за 100А си гони цена към 800-900 кинта. :? :-D
http://www.elkid.org/products.php?type=1&id=270
Пък така или иначе ще го "ръчкаш" ръчно. Мдааа...
:partyman:
bulhomes2 - майстор
Е обясни що де? Нали затова питам? Преправих я със закъснител - предполагам, че не е проблем да е регулируем.
Изображение
kuger - майстор
hidrazin написа:
bulhomes2 написа:
Я кажете това не може ли да проработи.
Никакъв проблем ... да си изпържиш компресорите на хладилниците и фризерите ако бачкат в този момент.:partyman:
Що, бе Хидра? Има време след, като отпадне мрежовото, докато запали генератора и вдигне напрежение.
За хладилниците и фризерите, откак взеха от EVN да ме "гъделичкат" с това спиране и пускане на тока за по 0,5-1 сек. си сложих закъснителни на включване релета, дублирани с контактор. Боли ме, че е грубо и чатка яко, за село става.
По ме притеснява електрониката из къщи, ако трябва и на тях ще сложа по едно реле, РВМ-и дал Господ :-D
Сега видях, че има подобрение в схемата. Като се добави и времето за задействане на генератора?
Моля мотивирай мнението си, преходни процеси, що ли?
infomar
Много хубави неща казвате, но практически за човек живеещ постоянно в къщата/вилата няма нужда от нещо повече от :
Изображение
но това няма да свърши работа, защото включва само към един източник.... :? освен ако се свържат два с общо рамо и се свържат подходящо :?

Когато спре тока ръчно трябва да превключи от външно захранване към захранване от генератора. Обикновено, когато спре тока се изчаква 1-2 часа... до 4-5 часа дали няма да го пуснат наново и едва тогава се пуска аварийното захранване. Няма проблем да се пусне генератора и включи.
Разбира се най-добре е да става всичко автоматично, но от практиката виждам, че повечето спирания са средно до около един-два часа до момента, в нашата околност, време не достатъчно да изстинат стаите или размразят хладилниците и фризерите.... но бъдещето което се очертава не е розово. Т.е. по-добре няма да става, а обратно.
Проблемът който виждам е, с каква мощност трябва да е генераторът за да преодолее пусковите токове на два климатика и три големи фризера/хладилника. Трябва ли те да се пускат един след друг или може и едновременно? Може ли след като се запусне генератора и мрежата се изключи от "мрежата", директно да се включи към входящите кабели на къщата. Трябва ли да му се прави допълнително специално заземяване по изискванията - доста сложно мероприятия, въпреки, че на пръв поглед не е нещо особено. Въобще нещо трябва ли да се прави допълнително (освен включването).

Прекалените малки прекъсвания също мисля, че са опасно за телевизора или уредите. Може ли това реле да ги предпази, ако се нагласи на 5-10 секунди:
http://vikiwat.com/product/17499/rele-z ... -10-s.html
Изображение

Гледам, че е до 10 А, което означава, че да върши работа за цяла къща/вила, трябва да се постави допълнителен контактор 50-60 А. как трябва да се свържи към входящите кабели :?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15

Тема "Генератор ток за еднофамилна къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: