Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
fox_vt - майстор
ESPACE написа:
Аз съм свалял стъклодържачи само по неволя няколко пъти, но едно съм разбрал. Има такива марки профили при които не е никакъв проблем свалянето и други при които може да ти се "отели вола" докато извадиш държача.
Подкрепям това и чак ми е чудно със тоя извития нож как ще стане фокуса при вторите дограми :-D
MASTER - специалист
Когато ПВЦ профилите имат стъклодържач - има две възможни разновидности

Едната е тази

Изображение

Другата е тази

Изображение

Коя от двете е трудната ?

Аз поне не съм виждал на ПВЦ стъклодържатели на друг принцип освен горните два. :?
А пък не е като да не съм виждал доволно много :-D
tarlyo - специалист
ТОВА е инструмента на монтажника.
Прикачен файл:
20150617_213008.jpg
Прикачен файл:
20150617_213104.jpg
ИмаШЕ и с друг вид стъклодържатели -- като на АЛ дограма за единично стъкло. Монтирал съм такава преди 15 години. Голям зор беше да закопчаеш щипката.
Последна промяна от tarlyo на ср юни 17, 2015 9:58 pm, променено общо 1 път.
ESPACE - майстор
MASTER написа:
Коя от двете е трудната ?
Аз поне не съм виждал на ПВЦ стъклодържатели на друг принцип освен горните два. :?
А пък не е като да не съм виждал доволно много :-D
Трудната е тази дето стъклодържателя влиза толкова плътно и стегнато в жлеба, че пада голямо напъване и псуване да се извади. А лесната е тази дето горното упражнение го правиш толкова лесно, че даже се чудиш какви ли леваци са тия дето не могат да свалят един тъп стъклодържател.
krasi92 - майстор
преди да махнеш лайсната дето държи стъклопакета ще е добре ако има гумен уплътнител да издърпаш първо него.
ESPACE - майстор
Много добър съвет даваш. [-X Има стъклодържатели при които гумения уплътнител е вграден при отливането на държача в него. Та някой може да си търси нов стъклодържател след подобен съвет.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
MASTER написа:

Изображение

Изображение
Някой ще бъде ли добър, да посочи със стрелки къде да пипаме?
MASTER - специалист
ESPACE, разбрах те. :-D Да ти кажа - това зависи най вече от дебелината на стъклопакета. Примерно - стъклопакета трябва да е 24мм да речем, ако е станал 24,8 мм ще ти е доста по трудно,отколкото ако е 23,4мм. А при правенето на стъклопакетите такива допуски са напълно възможни. Отделно,познавах дяволи, които да им е по лесно остъкляването си поръчваха стъклопакетите направо на 23мм. Практически това няма кой знае какво значение за функционалноста на прозореца.

Иначе свободно,без стъклопакет,стъклодържателите си влизат съвсем лесно в канала. Теоретично дюзите през които се шприцват профилите, с течение на времето се износват, и на някакъв период се сменят.Ако се случи каса излязла от чисто нов инструмент и стъклодържател от последните дни на живота на инструмента, ще е малко постегната сглобката наистина, но товаси е в сферата на вероятностите,и дори и в този вариант не би трябвало да е проблемно.

:-D :-D Това за дърпане на уплътнението го забравете изцяло,освен ако не става дума за някои евтинджос алуминиеви профили :-D :-D :-D :-D

Тарльо,вкарваш инструмента, и после какво правиш. Като гледам е остър само отпред, а отстрани не е. Струва ми се трудно да го издърпаш нагоре надолу. Аз съм работил с шпатула подобна на тази
Изображение
Обаче съм си я позаточвал странично да се плъзга лесно.

n_a вкарваш в пролуката между стъклодържача и крилото. Първоначално перпендикулярно, като влезе малко променяш ъгъла да сочи обратно на стъклото, и вкарваш докрай. Най лесно е първо в средата на дългата страна. Като влезе докрай - плъзгаш по продължение на стъклодържача в двете посоки. След като се освободи, хващаш с ръка иго измъкваш. Следващият най лесно е ако го почнеш от този край, в който е изваден вече първия стъклодържач. Трябва си рутина обаче.
tarlyo - специалист
Отстрани е заоблен и е много лесно да го плъзнеш нагоре и надолу, след като се вкара м/у щипката и профила. А и е многофункционален инструмент, можеш да дялнеш ПВЦ-то някъде, да разцепиш дървено тупче, да отсечеш видия, да изкъртиш тухла в краен случай. Използвай го и за остъкляване едно време, като имаше само плоски остъклителни подложки.
MASTER - специалист
tarlyo написа:

ИмаШЕ и с друг вид стъклодържатели -- като на АЛ дограма за единично стъкло. Монтирал съм такава преди 15 години. Голям зор беше да закопчаеш щипката.
Не мога да си спомня как изглеждат тези стъклодържатели, но аз скоро се мъчих да вадя едни чудни, които изглеждаха точно така
Изображение

Някакви много стари прозорци, за пръв път ми попадат пред погледа.

Отпред влиза лесно ножа, обаче задният ръб няма вадене. Въртях го насам натам, обаче така и не можах да го извадя чисто. Не знам, най вероятно има или чалъм, или някакво приспособление. След първият, останалите излизат много лесно. Който и да питах как би трябвало да излезе - отговорът беше местният еквивалент на "цензура ли му майката"

Всъщност идеята да ги разостъклявам е, че стъклата и рамките се хвърлят в различни контейнери. Съответно следващите прозорци ги подкарах чука и секача - невероятно лесно изхвърчаха, естествено в вид точно като за вторични суровини :-D :-D :-D

Тема "Как да сваля стъклопакета?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: