Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
hidrazin - майстор
sstefanov написа:
...TDA7294 също става като ти гледам захранванията...
Не става бре. Захранването между + и - е 162V. Това дето го написах е +/- 81V спрямо маса.
То за 7294 се сетих ама не става. Пък и неща с чипове. Ако е за чипове ще си оставя STK-тата.
По-скоро си мислих за нещо транзисторно с полеваци края...
:partyman:
Neno Er - специалист
jordanvass написа:
Това, че има силен брум, донякъде е добра новина - мрежовият трансформатор е здрав. Останалото лесно се оправя. Има 4 диода, 2-3 кондензатора и 2 транзистора. КТ817 май е мощният транзистор, има и един електролит 2000 мкф.
Да, описал си го със затворени очи. :lol:
Два транзистора, единият е КТ 315, два кондензатора по 22n, едно електролитче на което не съм видял стойността, един голям електролитен и 4 диода в Грец.
Възможно ли е да са изсъхнали електролитните и за това да има брум? :?
iliya_i - майстор
Neno Er написа:
Възможно ли е да са изсъхнали електролитните и за това да има брум? :?
Да, сменяй ги. Даже новите няма да изкарат толкова, колкото са изкарали тези!
Neno Er - специалист
iliya_i написа:
Да, сменяй ги. Даже новите няма да изкарат толкова, колкото са изкарали тези!
Аз ще ги инжектирам с електролит, а ако не стане имам едни отлежали. :lol:
iliya_i - майстор
Не слагай стари. Новите ще изкарат поне 5-6 години, даже и най-калпавите. Струват стотинки. Старите не се знае дали вече не са заминали. Не си струва играчката да ги сменяш 2 пъти.
Neno Er - специалист
iliya_i написа:
Не слагай стари.
Илийчо,
Нема да слагам стари, просто защото нямам такива "залежали". Пошегувах се и за инжектирането. :lol:
iliya_i - майстор
Neno Er написа:
Нема да слагам стари, просто защото нямам такива "залежали".
Абе знам ли? Може и някой телевизор "Рубин" да си скътал. :?
Neno Er - специалист
iliya_i написа:
Абе знам ли? Може и някой телевизор "Рубин" да си скътал. :?
Ааа, намират се , но не са "Рубин" или "Електрон". Много тежки. Захранването им става за електрожен. :-D
hidrazin - майстор
Нено, гледам доста постове станаха и няма много читави предложения.
Май от всички само jordanvass и sstefanov се доближават до истината.
Както каза sstefanov на тоя приемник никак няма да му хареса импулсно.
Затова и jordanvass правилно си спомни че в захранването няма стабилизатор на напрежение.
Това с транзисторите е само мрежов филтър. Приемника е доста чувствителен от към брум в захранването.
Смени само тъпия руски кондензатор от 100 микро. Желателно е да смениш и този от 2000 микро след филтъра.
Намира се извън платката. Предполагам че транзисторите са все още здрави и ще се разминеш само с това.
Слагам схемата на захранването и разположението на елементите върху платката заедно с контролните постоянни напрежения.
Прикачен файл:
веф221.jpg
веф221.jpg (69.31 KиБ) Видяна 1575 пъти
Прикачен файл:
веф 221-1.jpg
веф 221-1.jpg (42.09 KиБ) Видяна 1575 пъти
Между другото си мисля че няма никакъв проблем да работи направи на 12 волта от акумулатор.
Ако погледнеш на схемата цифрите в кръгчетата - това са постоянните напрежения.
Вижда се че на колектора на КТ817 е 16V - демек при мрежово захранване се захранва с 16 волта след филтъра. :)
Е, освен ако руснаците не са излъгали нещо по схемите. :-D
:partyman:
P.S. Надявам се да съм изкупил вината си за останалите мои постове в темата. :?
Neno Er - специалист
hidrazin написа:
Надявам се да съм изкупил вината си за останалите мои постове в темата. :?
Аз не съм пускал толкова често теми, а и не намирам нищо лошо когато темата се използва и малко встрани.
Схемата ми дойде дюшеш. Търсих и аз нещо такова, но явно недостатъчно. Ще ми помогне, още повече, че ще демонтирам блокчето за кабела за захранване с превключвателя "ток-батерии".От продължителна работа там е греело и не работи, а и захранващият кабел вече го няма.

Тема "От 12 на 9 V." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: