Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
hidrazin - майстор
Стъклото никога не е текло, не тече и няма никакви изгледи някой да види някога стекло се стъкло при нормална стайна/външна температура.
То ако беше така, какво правим с големите телескопи и оптични прибори? :)
Всичко това с различната дебелина е от технологията на производство.
Навремето е било невъзможно производството на големи стъкла и въобще стъклото е било голям лукс.
Големи остъкления са се правили от повече но малки стъкла и е било рядкост.

:partyman:
"Стъклото обикновено се класифицира като аморфен твърд материал, а не като свръхохладена течност.[4][7] То притежава всички физични свойства на твърдите материали и се държи като такъв в ежедневния опит. Твърденията, че в рамките на продължителни периоди от време стъклото тече, не се потвърждават от емпиричните изследвания и от теоретичния анализ.

Понякога стъклото се разглежда като течност, поради отсъствието на фазов преход от първи ред,[7][8] тъй като термодинамични променливи, като обема, ентропията и енталпията, са прекъснати в температурата на остъкляване. От друга страна остъкляването може да се разглежда като аналог на фазов преход от втори ред, при който топлинното разширение и топлоемкостта са непрекъснати.[6] Въпреки това теорията на равновесието при фазовите преходи при твърдите материали не описва напълно поведението на стъклото и остъкляването не може да бъде класифицирано като класическа равновесна фазова трансформация.[3]

Въпреки че атомната структура на стъклото има някои общи характеристики с тази на свръхохладените течности, под температурата на остъкляване то се държи като твърд материал.[9] Свръхохладените течности се държат като течности и под температурата на топене, но кристализират почти незабавно при добавяне на кристал."
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1 ... 0%BB%D0%BE

След като науката не е напълно категорична...

Невинен до доказване на противното!
MamaMy - майстор
ср яну 22, 2025 12:16 pmhidrazin написа:
...
Навремето е било невъзможно производството на големи стъкла и въобще стъклото е било голям лукс.
Големи остъкления са се правили от повече но малки стъкла и е било рядкост.
Тук забелязвам малко объркване. Става дума за кривини в стъклото които са видими с просто око. Не е различна дебелина. Наистина има и такива стъкла, но те са много стари. Аз почти не съм виждал такива. Другия вариант са дефектните стъкла. Едно време, когато имаше дефицит за стъкла, на населението се продаваха само стъкла 2 и 3 качество. Всичко останало отиваше в строителните комбинати. Това си беше държавна политика. От това време има много стъкла с изкривявания. Това обаче въобще не пречи на рязането. Това свличане, а не стичане за което говоря се усеща при рязане. Дайте на един стъклар стари стъкла на които сте си белязали посоката на която са стояли дълги години. Той ще ви я каже в момента на рязане. Естествено горе и долу може да не съвпадат. Тези промени в стъклото са структурни и почти не се забелязват оптически.
chapara - майстор
😁, това с кривините сега са стъкла с антикварна стойност. Мама, в дълбока грешка си със стичането, дай документи по въпроса. Иначе една баба на пазара каза😉 Апартамента в който живея е с 80+% такива стъкла. Няма да конкретизирам къде и как. Там съм роден. Само ще кажа че сградата е на 99 години. Сменяни са някое и друго стъкло от счупвана при течение, паметник на културата, строен по австрийски проект, с австриски матеряли в 1925г. Това е бил максимума на технологиите.
MamaMy - майстор
Ако намериш някъде да съм твърдял, че стъклото се стича имаш бутилка уиски от мен. Твърдя, че се свлича с годините което не променя дебелината му. За различна дебелина горе и долу и стичане пишат всички след мен като описват съвсем друг аспект от още първоначалните качества на античните стъкла. Такива съм пипал на живо само веднъж, а не съм рязал никога. Всеки е чувал нещо и веднага си напасва моите думи според чутото от него.
Николов Н. - специалист
"Твърдя, че се свлича с годините което не променя дебелината му." Кое му се "свлича". :? Ако можеш - обясни ,ако не - здраве да е.
П.С.: И ако обичаш, не започвай пак с глупости.
chapara - майстор
В случая,е моя ггрешка в писането. Говоря за свличане, не стичане. И аз си поиграйвам с ползване на стари стъкла. Не съм отчел проблем при рязането :?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Нищо им няма на старите стъкла ;-) Стъкларите не ги искат, защото продават ново... На мен не ми се получава, защото нямам никаква практика. Ако се хвана да режа, няма как да не стане. Ама не едно стъкло, на коляно...
Djack - специалист
И при мен рязането на стари стъкла не се получава! Един два ряза стават и на последния тръгва на нейде като го чупя. С нови нямам проблем.
chapara - майстор
Ами те могат да се режат и с диамантина и с шлайф. Дори рекламират някакви тънки дискове които не се нагряват.

https://e-maistor.com/produkt/diamanten ... okeramika/

Аз обаче лично, не съм стигнал до тях и не мога да дам мнение от първа ръка🤐

https://www.emag.bg/komplekt-5-diska-za ... DHD408MBM/

Тема "Подарявам стъкла" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: