Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
chapara - майстор
В нафтата за отопление слагаха парафин, каквото и да значи тва с който уж не можели дизелите да се карат. По спомен 8 ст. Бензина 80та, когато се качих да шофирам за сефте беше 86 и 91октана. Зареждах Москвето с 86, за 39 стинки. Първата ми малка боза която помня, 4 ст., а баничка 10 ст. Сметката годишната за вода беше 2,3 ст.
Те такива ми ти неща.
vlax - майстор
съб дек 28, 2024 8:01 pmhidrazin написа:

че то на ток било по-евтино да се отоплявам,аз за какво съм дърпал тази шейна :?
:partyman:
hidrazin - майстор
съб дек 28, 2024 8:38 pmchapara написа:
В нафтата за отопление слагаха парафин, каквото и да значи тва с който уж не можели дизелите да се карат.
[-X Не са слагали парафин а не са го махали.
А ми кажи тогава коя кола беше дизелова че да се притесняват от кражби/да си гориш на колицата? :)
И пак щото не четеш какво съм писал - това дето се продаваше за отопление не беше нафта!!!
P.S. Единственото което правеха против кражби беше индикирането на горивата.
Тогава му викаха "оцветяване" на горивата.
За индикиране се използваше "Индикатор № 3" - червена, и ба си и отровната течност.
Хайде малко да проветрим, че спомените потънаха в мъгла!

http://kiselec1.blogspot.com/2018/06/5-80-1985.html
MamaMy - майстор
Няма начин да съм плащал 1/4 от цената. И тогава сиренето беше 3лв. :roll:
Също имам спомен за бутилката с газ. Оставахме я празна на улицата и 5лв под нея. Като минеше камиончето вземаха празната и оставаха пълна,а под нея бележката. Нямам спомен за ресто.
nikolson - майстор
съб дек 28, 2024 8:38 pmchapara написа:
В нафтата за отопление слагаха парафин, каквото и да значи тва с който уж не можели дизелите да се карат. По спомен 8 ст. Бензина 80та, когато се качих да шофирам за сефте беше 86 и 91октана. Зареждах Москвето с 86, за 39 стинки. Първата ми малка боза която помня, 4 ст., а баничка 10 ст. Сметката годишната за вода беше 2,3 ст.
Те такива ми ти неща.
Общо взето, да. С тази белязка, че парафина (според народната мълва) беше "за да не замръзва". А "оцветен" беше бензина, "индикиран". След премахването на боновете в средата на 70-те, започнаха да маркират бензина за държавните коли ( с бели номера - "ведомствени") и личните. На бензиностанциите имаше отделна колонка за държавни и частни. Да, беше далавера да се кара "частна дизелова" - Волга и Пежо (404/504), предполагам са били пренебрежимо малко и на "наши, доверени другари". Имаше и такива, които слагаха "битова нафта" (все едно да сложиш днес на Бентли газово - има).
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
съб дек 28, 2024 9:07 pmТрифон П.Трифонов написа:
Хайде малко да проветрим, че спомените потънаха в мъгла!

http://kiselec1.blogspot.com/2018/06/5-80-1985.html

Ах, цените на цигарите... И болката бе не самата цена, а че цигарите изчезваха за неопределено време... Изобщо соц икономиката бе пълна мъгла
hidrazin - майстор
съб дек 28, 2024 8:45 pmvlax написа:
че то на ток било по-евтино да се отоплявам,аз за какво съм дърпал тази шейна :?
Това коя година вклахче?
Имай едно на ум че народопсихологията е голяма работа! :)
Дълго е за обяснение ама ... накратко.
Раята (населението) се насочва към някой по-изгоден източник на отопление, гориво за транспорт...
В началото всичко е мед и масло и това докато не се накачулят на клона много маймуни.
Следва регулиране на цените но масата продължава по инерция да използва това, на което е свикнала.
ПРИМЕРИ:
1.В началото на дИмокрацията нафтата беше без пари в сравнение с бензина. Просто нямаше дизелови коли тогава.
С увеличения внос на дизелови коли цената на дизела скочи неправомерно до цени над бензина и дори сега е така.
2.Пелетни камини - поредната измама. Евтино, евтино ... докато маймуните не станаха прекалено много.
Идеята беше да се използва отпадък от дървесина. Върви и виж сега - мели се ВСЯКАКВА дървесина.
Включително и цели стволове... Та и това умре.
3.В момента най-евтиното отопление е термопомпата. И така ще е докато не изхвърлят раята на "свободния пазар" на тока.

Тааа... вероятно и тогава е било така - народопсихология.
У нас никога не сме се отоплявали на нафта.
Защо? Има си причини и мога на теб да ти ги кажа - при интерес де.
chapara - майстор
Чета аз, но тогава съм бил на 10-15г. Това съм чул, това помня, а ти от70та спомени нямаш😉😄май. То коли нямаше, ти Хидра за дизели ме питаш😀 Виж номера на колата ни, толкоз са били софийските.

Изображение
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
съб дек 28, 2024 9:29 pmhidrazin написа:
...
У нас никога не сме се отоплявали на нафта.
Защо? Има си причини и мога на теб да ти ги кажа - при интерес де.
На нафта се топлехме, къщи. По него време къща на ток не можеше да се стопли. Или нафта или дърва, ние бяхме лъскави, та, нафта. Ако искаш, сподели ми, що не

Тема "ЕКО-то" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: