Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Харалампи - специалист
Фазовият преход поглъща или отдава топлина в заисимост от посоката. За парата знаех, че е 550 kCal/kg (131.37 кJ/kg). За леда нямах представа. Характерно за примера даден в учебника е, че солта се смесва с лед. При това не се получава разтвор. Разтварянето става след стопяването на леда и допълнително отнема топлина при разтварянето. На времето си охлаждахме бирите с амониева селитра изсипана в кофата с вода. Който не вярва да опита. При разтварянето не се променя обема, ако няма останало неразтворено разтворимо.
Master_Kenobi - V.I.P.
За амониевата селитра си прав, така е, ама за натриевия хлорид... :?
Още не съм стигнал до експеримента, ама що ли вътрешният ми глас ми говори, че ще е неуспешен. :?
Харалампи - специалист
Самият процес на разтваряне е ендотермичен. А солта е сравнително ефтина.
Здравейте!
Първи пост за мен...но имам интерес..
Някой пробвал ли е с парафин?
Поръчал съм си контейнерчета за охладителя... когато дойдат ще тествам и ще ви пиша..
Ако някой има други идеи давайте..
Поздрави!
Джони
Джони, що прахосваш средства- финанси, време, труд, ресурс?!!
Опитно съм установил, че 4 бутилки замразена минерална вода вършат същата работа, а и утоляват жаждата. Перфектно се вместват в голяма хладилна чанта, заредена с продукти за три дни (две пълни денонощия).
kr1100 - майстор
вт юни 25, 2024 12:43 pmТрифон П.Трифонов написа:
Джони, що прахосваш средства- финанси, време, труд, ресурс?!!
Опитно съм установил, че 4 бутилки замразена минерална вода вършат същата работа, а и утоляват жаждата. Перфектно се вместват в голяма хладилна чанта, заредена с продукти за три дни (две пълни денонощия).
:supz: :supz: :partyman: Използвано много години
zz_stefanov - майстор
Сигурно има вещества с по голяма топлоемкост, но замразената минерална вода е най рационалното решение, защото е полезен обем. :)
kr1100 - майстор
ср юни 26, 2024 9:15 pmzz_stefanov написа:
Сигурно има вещества с по голяма топлоемкост, но замразената минерална вода е най рационалното решение, защото е полезен обем. :)
Особено за оня плаж, въпреки покритата голяма чешма, ама мързели да ходят до нея
Andri01 - майстор
Пликчета с 5Х0,1л. вода за пиене от спасителни плотове!! Плоски и много здрави. Е,за пиене соща и 0,5л. замразена в бутилка. Другия обем е с кенчета-за децата сок, за другите бира
Не бих замразявал бира. Предварително я охлаждам.
При зареждането в чантата внимавам кое до кое, върху или под какво се поставя.

Тема "С какво са пълни охладителите за хладилни кутии" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: