Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
bulhomes2 - майстор
mir4oto написа:
Мдааа, откакто съществува PDF - формата - стават чудеса, като например да не ти трябват криви, обръщане, изгърмяли шрифтове, файлове и разни други главоломки, за ниско и средностатистическия (л)узер. Ама това разбира се го знаят само спецовете ;-)
Ма не щът да помагат нещо спецовете. Само се правят на важни.

Ти отвори ли му файла изобщо? Ако тоя файл гръмне на който и да е корел - имаш 100 лв от мен. Е, на мен ми беше по-лесно да му обясня да си обърне шрифтовете в криви, отколкото как да го публикува като PDF. Не видях нещо да те е спряло теб да го направиш, като искаш да се изтъкнеш какъв (л)узер си.
сръчен - специалист
Рeших да дам да ми отпечатат и други работи.Ще подготвя и тях и ще дам да ми направят всичко наведнъж.mir4oto ще те имам впредвид.Още веднъж благодаря на всички които помогнаха.bulhomes2 най-вече на теб.Ако се появи нещо неясно,ще питам.
mir4oto - специалист
Ще ти обясня по-подробно, с риск да подхраня кверулантните ти настроения, и да окъкаме темата на човека.
Очевидно, е че поназнайваш нещо от полиграфически процеси, но честно казано познанията ти може да се оприличат на това: да си се качил в някой атракционен болид от Формула 1 по време на някой панаир, с което не придобиваш автоматично умения на пилот, та и твоята работа с корела същата.

В една друга тема ми обясняваше как с няколко клика на мишката постигаш "професионални" резултати. Виждам, че имаш къща за гости в Троян, което предполага, че може би си поръчвал някое винилче, брошурка или визитки, я в Троян, я в Плевен, вероятно в най-великата рекламна фирма на входа на Плевен на идване от Троян :-D И след, като са ти обяснили какви големи пари струва тая работа с дизайна и понеже духът на форума живее в теб си решил, че може и сам да си я свършиш тая сложната работа (с няколко клика на мишока). Това според мен е най - вероятният генезис на придобитите ти познания.

Ако не се занимаваш с нещо всеки ден, не си го учил професионално или нямаш дългогодишен стаж няма как да си някакъв специалист в дадената област.

Стремя се да си обосновавам мненията за разлика от много други ;). С последният ми пост съм обяснил, какво е най - добре да се прави при експорт и това е само един от начините, защото PDF се наложи, като производствен exchange формат, между различните платформи, редактори и viewers.

Това с (лузерс) беше малка закачка, не съм имал за цел да обиждам никого - просто игра на думи, що ли толкова подскочи на нея :? :lol: Айде со здраве и ако няма друго полезно, което да се добави по темата е време да я приключваме.

Към автора - ако не си намерил кой къде и как да ти свърши работата обади ми се ще ти решим проблема, въпреки че почти навсякъде има по някоя книжарница с някакъв плотер, цветен принтер и табела с гръмкото заглавие РЕКЛАМНА АГЕНЦИЯ :lol: :lol: :lol:
8180 - майстор
Колеги,
В първото си включване изказах задоволството си от "новопоявили се (за мен)" Колеги в бранша.
Не се имам за голям, но да спомена, че се познаваме с Колрела от вер. 2.0!
Въпреки това, преди време ме заитересуваха едни анимацийки на Булхомса и нямах никакъв проблем да попитам, а той беше любезен кротко и скромно да сподели.
По темата:
Едва днес отворих файла za foruma.cdr на Сръчко.
Коментари:
- ако няма по-нова версия, текстовете "MACHINE" и "ROTAX" НЕ СА успешно обърнати в криви;
- това много лесно се проверя, ако е включено "Status bar", където има доста инфо за избрания обект (според версията на Корела). Най-лесно става с десен бутон някъде в празните сиви полета около работното;
- възможно е при Сръчко препоръчаното от Булхомса "Ctrl+Q" да не работи - тези комбинации се задават/променят някъде в "Настройките". Обръщането в "курви" е достъпно и от падащите менюта Arrange - Convert To Curves;
- препоръчително е (особено за по-старите версии) обръщането в криви да става при мащаб 1:1 за крайния проект;
- "вграждането на шрифтове" във файла се появи, а после отпадна някъде на ниво вер. 10! - 12! (по памет). Аз лично не съм го ползвал;
- не лошо и работоспособно алтернативно решение е, да се експортва файлът в *.EPS с опция "Text as Curves" и после де се импортне обратно в Корела (Iterpreted в по-старите версии) - гарантирано намира и преобразува всеки, дори отделен текстов знак;
- налага се (за конкретната задача с прозрачно фолио) отново да спомена ДА СЕ ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ НА БЯЛОТО! Малко принтери печатат бяло и трябва да се консултира какво-как с изпълнителя. В случая - кой и как ще отпечата трикольора коректно. Поначало, в дискутирания проект са възможни изненади (отклонения) в цветовете, в зависимост от цвета на повърхността, върху която ще се лепи и конкретния принтер.

П.П. Шрифтът на "ROTAX" е по различен от Arial Black. Намира се из нета, не че е по-красив.
В Този сайт се намират доста вектори. Бих смъкнал името леко надолу в червеното, ако няма сведения, че такъв е оригиналът. Всъщност сега видях (View - Wireframe), че надписът го има при Сръчко, но е покрит с червеното.
По-нататък какво и как се прави при необходима повече прецизност.
mir4oto - специалист
8180 от мен имаш "thumb up" и +10
;-)
сръчен - специалист
8180 написа:
Колеги,
В първото си включване изказах задоволството си от "новопоявили се (за мен)" Колеги в бранша.
Не се имам за голям, но да спомена, че се познаваме с Колрела от вер. 2.0!
Въпреки това, преди време ме заитересуваха едни анимацийки на Булхомса и нямах никакъв проблем да попитам, а той беше любезен кротко и скромно да сподели.
По темата:
Едва днес отворих файла za foruma.cdr на Сръчко.
Коментари:
- ако няма по-нова версия, текстовете "MACHINE" и "ROTAX" НЕ СА успешно обърнати в криви;
- това много лесно се проверя, ако е включено "Status bar", където има доста инфо за избрания обект (според версията на Корела). Най-лесно става с десен бутон някъде в празните сиви полета около работното;
- възможно е при Сръчко препоръчаното от Булхомса "Ctrl+Q" да не работи - тези комбинации се задават/променят някъде в "Настройките". Обръщането в "курви" е достъпно и от падащите менюта Arrange - Convert To Curves;
- препоръчително е (особено за по-старите версии) обръщането в криви да става при мащаб 1:1 за крайния проект;
- "вграждането на шрифтове" във файла се появи, а после отпадна някъде на ниво вер. 10! - 12! (по памет). Аз лично не съм го ползвал;
- не лошо и работоспособно алтернативно решение е, да се експортва файлът в *.EPS с опция "Text as Curves" и после де се импортне обратно в Корела (Iterpreted в по-старите версии) - гарантирано намира и преобразува всеки, дори отделен текстов знак;
- налага се (за конкретната задача с прозрачно фолио) отново да спомена ДА СЕ ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ НА БЯЛОТО! Малко принтери печатат бяло и трябва да се консултира какво-как с изпълнителя. В случая - кой и как ще отпечата трикольора коректно. Поначало, в дискутирания проект са възможни изненади (отклонения) в цветовете, в зависимост от цвета на повърхността, върху която ще се лепи и конкретния принтер.

П.П. Шрифтът на "ROTAX" е по различен от Arial Black. Намира се из нета, не че е по-красив.
В Този сайт се намират доста вектори. Бих смъкнал името леко надолу в червеното, ако няма сведения, че такъв е оригиналът. Всъщност сега видях (View - Wireframe), че надписът го има при Сръчко, но е покрит с червеното.
По-нататък какво и как се прави при необходима повече прецизност.
Има нова версия,не съм я качил във форума.Надписите се обърнаха в криви.С Ctrl+Q стана.За бялото ще го имам впредвид,ще попитам хората които ще печатат дали принтера им печати такъв цвят.Тя основата върху която ще се лепи фолиото е бяла.Така ,че дори и да не печати принтера бяло,май ще стане.Надписа "ROTAX" сигурно ще го преправя :)
bulhomes2 - майстор
mir4oto написа:
Ако не се занимаваш с нещо всеки ден, не си го учил професионално или нямаш дългогодишен стаж няма как да си някакъв специалист в дадената област.
От 14 години всеки ден работя на корел. Основната ми дейност е издателство на фирмени справочници. Правя по 20 различни рекламни карета на ден. И въпреки това никога няма да кажа, че съм специалист. А такива специалисти, които само твърдят, че са такива, а не помагат - тук хич не ги обичаме.

ПП. Не разчитай на детективските си умения! :lol:
mir4oto - специалист
Е ако за 14 години в корел, не си научил как да разпознаваш криви от текстове :? :? :? с две думи - нямам думи.
Адаш, нещо нема курви, мамка му. Само криви. Бе то сигурно има, ама аз вече забравих как да ги разпознавам.
Познавам ги аз такива издатели, като тебе. Толкова добре ги познавам, че чак се чудя как изобщо имат работа, добре че в бранша има сериозни момчета, да им изтикват поръчките.

Е ние "специалистите" оставяме баш майсторите да проявяват виртуален майсторлък във форума и отиваме да се вършим работата. Извинете, че се опитах да бъда полезен, но мисля, че вече ми омръзнаха филмите: "НА ВСЯКА МАНДЖА - МЕРУДИЯ" и "ТРОЛ"

Да извиняват останалите, които наистина имат нужда от "специалист" - но за съжаление, когато си лаик в област, от която нямаш много понятие, наистина е трудно да разбереш доколко съвета е правилен, изпълним или и двете и този, който ти го дава дали опита му е реален или само форумен.

Е, хайде - толкова от мен по тази тема, да ходя да си подкарвам кервана. ;)
bulhomes2 - майстор
mir4oto написа:
... че чак се чудя как изобщо имат работа,...
bulhomes2 написа:
...ПП. Не разчитай на детективските си умения! :lol:
:goodman:

Тема "Подготвяне на файл за печат." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: