Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
MamaMy - майстор
чет яну 23, 2025 5:04 pmchapara написа:
Ами те могат да се режат и с диамантина и с шлайф. Дори рекламират някакви тънки дискове които не се нагряват.
https://e-maistor.com/produkt/diamanten ... okeramika/
Аз обаче лично, не съм стигнал до тях и не мога да дам мнение от първа ръка
https://www.emag.bg/komplekt-5-diska-za ... DHD408MBM/
Ето ти диск за рязане на стъкло
Прикачен файл:
01-23-2025_01.jpg
Ние не говорим за други типове рязане. Има и термично рязане. Говорим за прецизно счупване на стъкло по следа оставена от по-
твърд материал. За да стане прецизно счупването трябва деругата да е тънка и с гладки стени. Ако е грапава или прекъсната шанса за правилно счупване е много малък
Свлеченото стъкло просто става на вълни, но дебелината му не се променя. Ако от едната страна изпъкне от другата хлътва. Все едно да държиш прав стъпил на земята лист гладка ламарина. Тя постоянно се опитва да се огъне на една страна. При стъклата това е мимимално и не пречи на оптиката както и не се вижда. Не е оптичния дефект който се забелязва в много старите стъкла. Има го дори в съвременните стъклопакети стояли монтирани 10-тина 15 години. Представи си стъклото като вълнообразна ламарина. Ако я огъваш по вълните се огъва нормално, но ако тръгнеш да я огъваш напречно, забрави. Съпротивлява се всякак. Е същото е и при стъклото, но е почти невидимо с просто око. Колкото по-голямо е стъклото, толкова ефекта е по-изразен при опит за сцепване.
Последна промяна от MamaMy на чет яну 23, 2025 8:48 pm, променено общо 1 път.
chapara - майстор
чет яну 23, 2025 8:34 pmMamaMy написа:
Ето ти диск за рязане на стъкло

Ние не говорим за други типове рязане. Има и термично рязане. Говорим за прецизно счупване на стъкло по следа оставена от по-
твърд материал. За да стане прецизно счупването трябва деругата да е тънка и с гладки стени. Ако е грапава или прекъсната шанса за правилно счупване е много малък
Що бе, аз какво съм показал в поста преди теб :? :shock: , нещо друго ли. Просто не знам къде се намирам :rolleyes: ,а и Вие къде се намирате, в писалнята вероятно :?:
MamaMy - майстор
Показвам колко струва реално, но подчертавам, че спора се заформи около класическия метод за рязане с емаз. Не говорим за другите методи.
Николов Н. - специалист
" Свлеченото стъкло просто става на вълни...."!! Това е просто БРАК на стъкло, което не става за нищо,освен за рециклиране! Кой идиот/ по думите на един по горе, в сайта/ би го пуснал в продажба?
chapara - майстор
Карай, след промяна на поста си обезмисли моята реакция.
Говори си, не ми пречиш.
kozl - майстор
Някога "режехме" стъкла с ролков "елмаз" и лепехме с тях аквариуми с ГДР лепило.
А и лепилото " от черния пазар, въпреки че е от Соца".
С нови стъкла и изрезки от стъкларница се получаваше разцепването по надрасканата линия.
Старите стъкла, висели с години някъде даваха доста брак.
По спомени от миналото, стъклата преседели на слънце се цепеха извън надраската линия и колкото повече е огрявано от слънцето (стъкла от оранжерии) толкова повече се цепеше извън надрасканото.
Това за свличането чак сега в тази тема го срещам.
Но дали старите стъкла не се закаляват от слънцегреенето, което пък ми напомня за цепене на закалено стъкло :?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Защо използвате думата "цепене"?
kozl - майстор
"Цепене", защото е много по-точна дума, според начина на разфасоване на плоско стъкло.
То и плочките може да се цепят по надраскано и да се режат с диск и флекс.

Няколко пъти съм чел, че стъклото потопено под вода, може да се реже с ножица под водата.

А дали е така :? даже не съм пробал до сега :-D
hidrazin - майстор
съб яну 25, 2025 11:33 amkozl написа:
Няколко пъти съм чел, че стъклото потопено под вода, може да се реже с ножица под водата.

А дали е така :?
Така е ама не баш рязане а по-скоро "откъртване, отчупване...).
Не става за дълъг прав срез.
Става например да си изрешеш кръг от стъкло, да заоблиш ъглите, да направиш дъга или някоя не много сложна форма.
Срезът се получава "нащърбен" но не е склонен да порязва пръстите. :-D
И тоя срез ако ще е видим е добре да се изшлайфа.
:partyman:

Тема "Подарявам стъкла" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: