Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
soton - специалист
Я,някой събудил темата!
Не съм се отказал,но не ми беше удобно да настоявам за интерес.По начало идеята ми беше да компютеризираме психометричния метод с цел да калибрираме всякакви други датчици,които общо взето показват каквото си искат.Това може да се направи с някой от микроконтролерите,но на мен ми е малко късно да се уча да ги програмирам.
drastar - специалист
todortv написа:
И първите два и последните два са аналогови, но 0-10В.
Ааааа :? :? Ок
Ако имаш Pt 100 и АМ2 RTD, трябва сензор за относителна влажност соло, без температура.
Някаква идея за такава сонда соло, че не остана място в таблата :shock: :shock: :-D :-D

:partyman:

Прикачен файл

20150217_170138.jpg
ivanovbg - майстор
Абе чета и се чудя :? Защо ти е нужно да мериш относителна влажност, като де факто те интересува абсолютната? Според мен направо мери абсолютната и ако съдържанието на водните пари на кубичен метър е по ниско отвън - проветрявай. Щот 100% относителна влажност при 5 градуса по целзий са по малко от 50% относителна влажност при 25.
todortv - майстор
Прикачен файл:
влага.rar
(15.63 KиБ) Свален 102 пъти
Соло имах предвид да измерва само влага без температура, защото вече имаш AM2 RTD.
Aко е комбиниран ще трябват 2 бр. АМ2.
lubomirlz - специалист
ivanovbg написа:
Абе чета и се чудя :? Защо ти е нужно да мериш относителна влажност, като де факто те интересува абсолютната? Според мен направо мери абсолютната и ако съдържанието на водните пари на кубичен метър е по ниско отвън - проветрявай. Щот 100% относителна влажност при 5 градуса по целзий са по малко от 50% относителна влажност при 25.
Абсолютната влажност не можеш да я измериш директно, винаги се мери относителната и след това се изчислява.
resistbody - майстор
soton написа:
Я,някой събудил темата!
Не съм се отказал,но не ми беше удобно да настоявам за интерес.По начало идеята ми беше да компютеризираме психометричния метод с цел да калибрираме всякакви други датчици,които общо взето показват каквото си искат.Това може да се направи с някой от микроконтролерите,но на мен ми е малко късно да се уча да ги програмирам.
Все пак калибрирането не се извършва всеки ден та може да си се пресметне и с таблицата, ако имаш добра установка не е трудно, но който няма до яде.... На моите контролери само на единия съм му правил калибровка и разликата беше +9%.... но беше евтин под около 100лв. другия го вземах от щатите над 200лв. много по-бърз и търсения резултат се получава та все още не съм го калибрирал.
Гледам Комеко предлагат установката със 2-те сонди което лично ме радва и се надявам в следващия проект да отчитам влажността с такъв тип сензори, все пак по точно не мисля че може да се установи...
А гледам напред в темата са споменали онези китайските влагомерчета, но те са далеч от истината.....
8180 - майстор
lubomirlz написа:
Абсолютната влажност не можеш да я измериш директно, винаги се мери относителната и след това се изчислява.
Признавам, НЕ ЗНАМ КАК, но все се надявам да се е появил някъде метод за директно измервана на Абс. влажност, като АБСОЛЮТЕН ПАРАМЕТЪР - независещ от др. фактори по дефиниция.
П. Петков - специалист
-
Прикачен файл:
Picture 299.jpg
Picture 299.jpg (35.29 KиБ) Видяна 1605 пъти
Прикачен файл:
Picture 300.jpg
Picture 300.jpg (69.79 KиБ) Видяна 1605 пъти
Прикачен файл:
Picture 302.jpg
Picture 302.jpg (31.08 KиБ) Видяна 1605 пъти
Прикачен файл:
Picture 301.jpg
Picture 301.jpg (73.4 KиБ) Видяна 1605 пъти
Схемата съм я свалял от платките отдавна, като може и да не е сбъркана (много).
А изделието е още по-старо, което се вижда от датата на производство на чипа 4011, а именно - 87 година, шеста седмица. :) Никога не са работили, (но са включвани!), като не е ясно дали датчиците за влага не са деградирали ("вече" или "отдавна"). Намират се около двадесетина броя (за семе), като със сигурност няма да си ги нося в погребалната камера на пирамидата. Ама за сега "Ни хляб искат, ни вода!" По този повод един колега казваше: "Правете к,вото правите и не забравяйте, че катафалката няма ремарке!" :-D

Прикачен файл

hygro.JPG
hygro.JPG (102.56 KиБ) Видяна 1605 пъти

Тема "Да направим влагомер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: