• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
lov - майстор
Един колега преди време на тема къде е произведен един такъв панел вика. И в китай и в Турция и в Германия пък и където искаш тръбите са от мед или алуминий и той като метал е еднакъв. Всичко зависи как е събрано и колко са качили в крайна сметка търговците цената. Отдавна трябва да се спре с битуването че щом е Турско или Китайско е синоном за лошо качество. Истината е че там получаваш стока с такова качество за което плащаш. Тъй че има системи и за 2-3хилки и те вършат същата работа като твоята. Аз карах с един близо 15 години собствено производство от почти подръчни материали и кой знае каква разлика не намирам от фабричния освен от външния вид.Това дали водата ми е с 2-3 градуса повече на 120 литра не се усеща много.
И алуминия се запоява. Ако не ти е замръзнал и се е пукнал не е добре защото може да е елекрокорозия и трябва да си решиш проблема незабавно.
shishkov78 - специалист
Замръзна и се пукна/естествено по моя вина/Викнах мой приятел хладилен техник и се оправи проблема за 10 минути.И да кажа отново аз съм много доволен от инвестицията ко ято направих. :-D
lov - майстор
Аз кога се запалих по соларите ме смятаха за луд. Ама тока струваше жълти стотинки. Тогава се топлехме кой на нафта кой на ток и на никой не му пукаше за цената.
Сега всяка инвестиция за тва дето можеш да го вземеш безплатно от природата си заслужава. А пук кефа дето преебаваш енергийните монополисти е несравним.
Обърнах ти внимание за проблема защото двата метала мед и алуминий никак не се понасят особенно като има някаква течност да ги свързва пък не дай си боже да се намеси и малко електричество.То дори да не е и алуминий имали някави утечки все на някъде избива и почва една корозия която в началото е едва забележима но после става като лейка.
world_explorer - специалист
Здравейте и от мене. Да си кажа и аз мнението. Реших да си сложа солар и като голям мързел първо тръгнах по фирмите да не се моря. Оказа се че за бойлер 120 литра с селективни панели и тръбен път около 10 метра за всичко искаха 2700 лв. Бойлера щеше да е в банята. Направо побеснях и им теглих по една майна. Реших сам да го направя. Значи бойлера е 150 литра, два селективни панела по 1,6 м2, помпа, диф. термостат, тръбен път за солара и за бойлера (бойлера го сложих в едната секция на вграденият гардероб щото нямаше място в банята), две стойки за солара и за боилера, фитинги, предпазни клапани, раширителни съдове и т.н и т.н ми излезе само 2400 лв. За същата система фирмите щяха да искат не по малко от 3500 лв. Оттогава си имам топла вода колкото искам. :-D
LazarGanev - "Велик майстор"
world_explorer написа:
За същата система фирмите щяха да искат не по малко от 3500 лв.
Грешиш, щеше да доплатиш само разликата между двата бойлера и щеше да стане 2800лв - останалите компоненти са същите. Ти си я направил за 2400, т.е 400лв по-евтино. Е, как мислиш фирмите за мерси ли трябва да я направят :)
world_explorer - специалист
LazarGanev написа:
world_explorer написа:
За същата система фирмите щяха да искат не по малко от 3500 лв.
Грешиш, щеше да доплатиш само разликата между двата бойлера и щеше да стане 2800лв - останалите компоненти са същите. Ти си я направил за 2400, т.е 400лв по-евтино. Е, как мислиш фирмите за мерси ли трябва да я направят :)
Воабще не греша:
1. Боилера е монтиран с допълнителна стойка за която фирмите щяха да вземат 150 лв.- толкова искаха и за стоката на соларите.
2. Получи се твътде дълъг воден път от боилера към водопроводната система около 6 м. Положих ги в външен канал. Офертите бяха за монтаж в банята като този път липсваше
3. За 150 л. бойлер най- добре е 2 солара по 1,6 м2. За 120л е необходим само 1 по 2.2 м2 или поне така казаваха фирмите
4. Направих си водната система да се управлява от банята с кранове така че да мога да я използвам когато няма много слънце- разделих банята и кухнята.
5. И накрая към цената влиза и цялостна смяна на водопроводната система в банята с полипропилен, която естествено пак сам си я правих.

И накрая един съвет за тези които смятат сами да си правят системите относно сметките. Писал съм го тука но пак ще го повторя: На 50 литра вода загрявана от слънцето 1 м2 селетивен слънчев солар и 0.25 м2 площ на серпантината в бойлера.

Успех на майсторите :-D
bobii21 - помощник
world_explorer

Не съм съгласен с теб!

LazarGanev

Той е прав! Спестил си само ТРУД. Фирмите имат разходи и трябва и те да изкарат нещичко.
Една система да работи, като хората трябва да си има всичко.
Въпрос на инерес е кои какво иска. Всяко удоволствие се заплаща.
Фирмите ще искат 150лв за стойка, естествено, че ще искат как инъче подарък ли да ти направят.
Соларите са ефективни наистина, но въпроса е кои какво иска? Както винаги българина иска всичко да е без пари:) ех де да можеше някои да ми работи без пари :)
БАДАНАРКА - напреднал
Тръбите могат ли да бъдат от пласмасовите за гореща вода,по лесен ще ми бъде монтажа.
bobii21 - помощник
Не не могат! Те са за гореща вода, но издържат максимум 110 градуса Колектора може да направи над 120-140 градуса и тогава пластмасовите ще станат, като балони.
Инъче определено монтажа няма да е по бърз ами ще е по евтин само, което не е малко!
Ако мислиш, че няма да ти прегрява системата може да сложиш каквито тръби искаш, което тръдно ще предвидиш!
catpat - специалист
Ако системата се направи да загрява последователно два бойлера до 60гр, колко ли висока ще е температурата в тръбите, от колектора до бойлера? Идеята е да се използват тръби стаби - PVC с алуминиева вложка.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "соларни системи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: