gamena666 написа:На пазара има различни кафе автомати Saeco, Delongi ,Cyprus.....Предполагам говориш за втора употреба, защото повечето от тях са автомати, а нов автомат не можеш да вземеш на тази цена.
Аз съм се спрял на марката SAECO. В интернет се предлагат различни модели и се колебая между следните:
SAECO INCANTO RONDO с дисплей/без дисплей
SAECO INCANTO s class
Saeco Incanto Rondo SBS s-class
Saeco incanto de luxe s
SAECO Odea Giro
SAECO conforma MIO star
SAECO –ROYAL
Saeco Magic de luxe
SAECO VILLA
Saeco Cafе Buono
Всичките са на цена 200-300 лв. Кой модел е най-добър от всички като качество на приготвеното кафе? Кой има най-евтина поддръжка и дава най-малко дефекти?
Какви са +/- те на моделите
Личното ми мнение (без никого да ангажирам с него), е че не е особено удачна покупката на автомат втора ръка. Причината е, че в автомата има много скъпи компоненти, които подлежат на износване при неправилна употреба и/или поддръжка, а подмяната на тези компоненти е доста скъпа. Примерно асансьор с луфтове, мелачка с липсващи или поръбени остриета и т.н. Разбира се, че повечето автомати се проверяват преди да излязат на пазара, но въпреки всичко трябва да имаме едно наум.
За тази сума без да се замисля бих взел нова еспресо машина с ръкохватка - примерно тази, ако търсиш универсалност или пък тази ако искаш по-силно кафе.
Между другото, добре е да се знае, че автомата е препоръчителен ако правиш повече кафета през деня. За едно смисъл няма. А освен всичко, си има и слугуване.