• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
yasoo - специалист
Не ми се смейте много на ламерския въпрос ама..... :?
Интересува ме как се водят едни плоскости т.е.
много слепени летвички облицовани от двете им страни с фазер (шперплат или нещо подобно) :? Просто незнам как да го обясня по друг начин :(
Виждал съм такива плоскости и то големи (от сорта на 2х1м.), но си нямам и идея как се водят и как да ги търся из нета :(
Ще съм ви благодарен ако успеете да помогнете :roll:
Последна промяна от yasoo на нед окт 26, 2008 4:51 pm, променено общо 1 път.
tysonlkr - специалист
Данеби да имаш впредвит OSB-то :?
Сега немога да ти дам картинка как изглежда, но ти лесно можеш да си провериш в чичо Гугъл :wink:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Мебелите от 50те и 60те години бяха от такова. Не е облицовано с фазер или шперплат! С фурнир е. Не е удобно за съвременно производство. Странно, къде си виждал такива?
yasoo - специалист
Неее нямам в предвид OSB :)
Сега издирих в мазето едно старо парче от такава плоскост. Става дума за ето това:

Изображение
Последна промяна от yasoo на чет окт 23, 2008 7:34 pm, променено общо 2 пъти.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Именно! "Старо парче".
Сигурен ли си, че точно това ти трябва? Не е невъзможно да се намери или поръча, но ..?
yasoo - специалист
n_a написа:
Странно, къде си виждал такива?
В нас има доста парчетии такива в мазето а и къщичката на предишното ми куче е от такива плоскости :) Повече от 20 години седи на вън под дъжд и сняг и не е мръднала, като нова е :D Та искам да си купя няколко такива ама незнам как се водят
n_a написа:
Именно! "Старо парче".
Сигурен ли си, че точно това ти трябва? Не е невъзможно да се намери или поръча, но ..?
Не съм казал че точно това ми трябва, просто ми е интересно как се водят, а и според мен би трябвало да са евтини :)
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Ела в говорилня да ми обаснищ защо според теб трябва да са евтини.
А тук аз ще ти разкажа история.
Масив. Скъпо поради естествеото на добиване, лесно за обработка. Фурнир. Като измислили начин да свалят по 100 кожи от едно дърво, веднага почнали да фурнироват плоскости от евтина некачествена дървесина с фурнири от скъпи качествени и редки дървесини. Тук някъде са и твоите плоскости, дето толкова отдавна не се ползват, че не им знаем името. Има с плътно подредени летвички масив. Има със случайни кухини, има нарочно прорязани за олекотяване.
Шперплат Няколко слоя фурнир кръстато слепен - жилките на единия лист перпендикулярно на жилките на другия лист.
Фазер. Дядото на MDF-a.
Талашит. Калпавият дядо на ПДЧ. Отпадъчните пилки от обработката на дървесината слепени с повече или по-малко вредни лепила, пресовани. Фурнировани, ламинирани.
OSB. По-едри дървесни частици, ориентирани в една равнина, слепени под натиск.
MDF. Отново дървесни отпадъци, този път фино смлени и пресовани под голямо налягане. Без лепила. Фурнирован, ламиниран, боядисан ...
За "твоите" плоскости. не са подходящи за съвременно мебелно производство - с различно тегло и с ужасно изглеждащи ръбове. Та няма причина някой да ги произвежда.
Но никакъв проблем, слепените летви използвани за лице на рустик кухните (примерно) да се фурнироват.[/code]
yasoo - специалист
Еми просто ми изглеждат евтини :-D
Не ми трябват за мебели или за нещо "по-така" за външна употреба ще са ;) Налага се да скалъпя нова къща за кучо, че в старата не му се побира даже и дупето :-D Май ще я правя от дюшеме ама бая скъпичко ще ми се върже. За къщата без покрива (стени и под) ще ми трябват почти 6кв/м. дюшеме т.е. по 18лв. за квадрат са 110лв. като сложа и дъски за покрива става....бая е :( Мислих първоначално да я правя със Сачак, ама нещо много афиф ми се вижда с него :( Пък и ако е със сачак мисля да я правя с двойни стени, т.е. ще ми трябват не 6 а 12кв.м. по 12лв/кв. 144лв. та така още по скъпо :( Та днес се загледах в старата къщичка и забелязах тези плоскости за това реших да поразпитам само за тях :)
shotik - майстор
Това са шпервани плоскости в които се използват отпадъчни летви от приготвяне на масив за мебелите и се редят между два шперплата и се лепят с лепило,като по-рано е използвано туткал,а по късно казеиново лепило и се стягат със стеги за хубаво залепване.Фабрично се е пускало и пара ,но не съм го виждал за какво е било необходимо а и не съм се замислял.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Шпервани! Остарявам...забравям... А къщата на кучо я прави от OSB, като фабричните.
  • 1
  • 2

Тема "Как се казват тези плоскости? (за кучешка къщичка)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: