Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Чаро - Акълия
Отдавна се каня да пусна темата. Искам да направя щорите да се "пускат " автоматично. Бях замислил с дистанционно, ама що да се мъча :-D като може да ги вържа към фотореле и напълно автоматично да се отварят и затварят.
Първият въпрос е механизма - как? От какво? Някой с идея за нещо подходящо или готова такава задвижка? Водещо в инициативата е цената. Става въпрос за 13 бр. щори. Мястото за задвижките е това на снимката. Контрола е изяснен, но задвижването - имам идея моторче с редукторче ( едно време имаше такива в някои детски конструктори). Трябва и контакти за старт и стоп, да не пресиля механизма на щорите. Или съединител, за да си оставя възможността за ръчно задвижване на дадена щора.
Или мощен ел магнит (ел.насрещник от входна врата). Имаше и едни моторчета от грил на печка Раховец - като види повечко зор и започва да върти наобратно.
Идеи?
velsi - Почетен майстор
Сервомашинка за моделизъм. Има евтини модели. Скъпи са малките модели заради това, че са леки.
Чаро - Акълия
velsi написа:
Сервомашинка за моделизъм. Има евтини модели. Скъпи са малките модели заради това, че са леки.
Виж, за това не бях и чувал.
Супер!! Сега ровичках, има някви много мънички по 18 пари. Идеално!
Обаче дали ще е подходяща? Има въртящ момент 1,30Ncm , а по ячките са по 30-40лв. Някакви идей как да разбера, за да не купувам няколко модела за метода проба-грешка?
Велси, много мерси... :partyman:

Намерих това
Основни характеристики:

• метални зъбни колела
• лагери
• 3 полюсен мотор
• тегло:55gr
• размери:40.7mm x 37.9mm x 19.8mm
• скорост:0.2sec/60°(4.8V),0.16sec/60°(6.0V)
• усилие:8.5kg/cm (4.8V),10kg/cm (6.0V)
• работно напрежение: 4.8V~7.2V
• температурен обхват:0°C~55°C
• дължина на кабела 290mm
• сертификати: RoHS
За 24лв и мисля че трябва да свърши работа (8.5кг/см).
velsi - Почетен майстор
Зависи как ще я прикрепиш към щората и ще предаваш движението. Ако измислиш как да предадеш движението към сегашната пръчка за управление... там нужното усилие е много малко. Ако е директно върху оста, която движи ламелите ще трябва повечко сила. Но с проби сигурно ще стане.

Тема "Автоматика за интериорни щори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: