• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
crez - майстор
Как да избистря размътена гроздова ракия. Давайте съвети и чалъми.
solo5 - майстор
през тензух дали не става :?
Стефан - майстор
Щом е размътена, означава, че си искал по-голямо количество, и не си спрял ва време дестилацията :? На колко градуса отдели добрата ракия от патока? Градусите са ориентировъчни. То се вижда кога започва да тече мътилката.
Иначе, само с преварка.
stamenov1 - специалист
Преписвам рецептата от стар учебник по дестилация.
Бистренето може да се извърши посредством:
- белтък от яйза
- желатин
- прясно мляко
За 1 хекто литър. може да се употреби:
2 яйчни белтъка; 12-15 гр. желатин или 1 л. сурово мляко.
При бистренето, белтъците и млякото се разбиват на пяна, смесват се с малко ракия, и после се прибавят в ракията., а желатина се измива първо с хладка вода и после се разтопява в гореща вода, разбива се и се прибавя като първите бистрители.
След 10-20 дни отбистрената ракия се оттака и поставя в чисти бъчвички.

Надявам се да съм бил полезен. :drinkers:
crez - майстор
Стефан написа:
Щом е размътена, означава, че си искал по-голямо количество, и не си спрял ва време дестилацията :? На колко градуса отдели добрата ракия от патока? Градусите са ориентировъчни. То се вижда кога започва да тече мътилката.
Иначе, само с преварка.
Ракията е варена много чисто. Патока е отделен в момента когато започна да тече 40 градуса бистър но със специфична миризма. Средният градус на ракията беше 65, реших да я направя 45 гр. доливах само дестилирана вода, до 50-55 градуса всичко беше нормално и след това изведнъж се размъти. Сега е 45 гр.,но мътна. Това е. винаги съм го правил така,сега нещо се обърка.
hygro - майстор
За причината Стефан може би е прав - често мътнината се дължи на фузелови масла, но може да има и други причини...

Ако ракията е добра на вкус, направи следното - сложи я във фризера, докато стане около -5°C. След това, докато е студена, я пусни през филтърна хартия, например такава за кафеварки. Кристал... :wink:

Виж тук:

http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?p=21#21
Master_Kenobi - V.I.P.
crez написа:
Ракията е варена много чисто. Патока е отделен в момента когато започна да тече 40 градуса бистър но със специфична миризма. Средният градус на ракията беше 65, реших да я направя 45 гр. доливах само дестилирана вода, до 50-55 градуса всичко беше нормално и след това изведнъж се размъти. Сега е 45 гр.,но мътна. Това е. винаги съм го правил така,сега нещо се обърка.
И при мен се обърка преди две години... Не разбрах причината и набедих един стар пластмасов леген, който ползвах при разреждането.

След това ползвах рецептата на hygro. Дори не я охлаждах - при стайна температура я цедих. Стана бистра като сълза. Но е страшно тегава работа - едвам църцори през книжния филтър и на всеки 300-400 мл. го сменях, защото се запушваше. Не знам като е охладена, дали ще тече по-бързо.
Ползвай тая рецепта - нищо не рискуваш! :)

П.П. Сега се сещам, че по едно време започнах първо да я цедя с "постоянен" филтър за кафе - метална мрежичка на пластмасова рамка - продават ги. И после през хартиения. Само с металния не става, по-едър се оказа. Тогава тръгна по-бързо цеденето.
solo5 - майстор
пак да кажа за тензуха :roll:
Master_Kenobi - V.I.P.
solo5 написа:
пак да кажа за тензуха :roll:
Оф, не става! Пробвано.
BREAKER - специалист
На два пъти ми побеля ракията и мислех да я преварявам,но тъй като имам три бурета за ракия и едното беше почти празно,налях мътната в него.Какво ми беше учудването след 3 месеца когато източих абсолютно бистра ракия.От тогава и на няколко приятели съм им "бистрил"ракийте.
А относно яйцата и бентонита нямам опит,макар така да пише в книгите. :) :) :)
  • 1
  • 2

Тема "Как се бистри ракия?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: