
- 1
- 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
crez
- майстор
19 мнения в "Как се бистри ракия?"
stamenov1
- специалист
- Мнения: 302
Преписвам рецептата от стар учебник по дестилация.
Бистренето може да се извърши посредством:
- белтък от яйза
- желатин
- прясно мляко
За 1 хекто литър. може да се употреби:
2 яйчни белтъка; 12-15 гр. желатин или 1 л. сурово мляко.
При бистренето, белтъците и млякото се разбиват на пяна, смесват се с малко ракия, и после се прибавят в ракията., а желатина се измива първо с хладка вода и после се разтопява в гореща вода, разбива се и се прибавя като първите бистрители.
След 10-20 дни отбистрената ракия се оттака и поставя в чисти бъчвички.
Надявам се да съм бил полезен.
Бистренето може да се извърши посредством:
- белтък от яйза
- желатин
- прясно мляко
За 1 хекто литър. може да се употреби:
2 яйчни белтъка; 12-15 гр. желатин или 1 л. сурово мляко.
При бистренето, белтъците и млякото се разбиват на пяна, смесват се с малко ракия, и после се прибавят в ракията., а желатина се измива първо с хладка вода и после се разтопява в гореща вода, разбива се и се прибавя като първите бистрители.
След 10-20 дни отбистрената ракия се оттака и поставя в чисти бъчвички.
Надявам се да съм бил полезен.

crez
- майстор
- Мнения: 2716
Стефан написа:Щом е размътена, означава, че си искал по-голямо количество, и не си спрял ва време дестилациятаРакията е варена много чисто. Патока е отделен в момента когато започна да тече 40 градуса бистър но със специфична миризма. Средният градус на ракията беше 65, реших да я направя 45 гр. доливах само дестилирана вода, до 50-55 градуса всичко беше нормално и след това изведнъж се размъти. Сега е 45 гр.,но мътна. Това е. винаги съм го правил така,сега нещо се обърка.На колко градуса отдели добрата ракия от патока? Градусите са ориентировъчни. То се вижда кога започва да тече мътилката.
Иначе, само с преварка.
hygro
- майстор
- Мнения: 2849
За причината Стефан може би е прав - често мътнината се дължи на фузелови масла, но може да има и други причини...
Ако ракията е добра на вкус, направи следното - сложи я във фризера, докато стане около -5°C. След това, докато е студена, я пусни през филтърна хартия, например такава за кафеварки. Кристал...
Виж тук:
http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?p=21#21
Ако ракията е добра на вкус, направи следното - сложи я във фризера, докато стане около -5°C. След това, докато е студена, я пусни през филтърна хартия, например такава за кафеварки. Кристал...

Виж тук:
http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?p=21#21
Master_Kenobi
- V.I.P.
- Мнения: 1807
crez написа: Ракията е варена много чисто. Патока е отделен в момента когато започна да тече 40 градуса бистър но със специфична миризма. Средният градус на ракията беше 65, реших да я направя 45 гр. доливах само дестилирана вода, до 50-55 градуса всичко беше нормално и след това изведнъж се размъти. Сега е 45 гр.,но мътна. Това е. винаги съм го правил така,сега нещо се обърка.И при мен се обърка преди две години... Не разбрах причината и набедих един стар пластмасов леген, който ползвах при разреждането.
След това ползвах рецептата на hygro. Дори не я охлаждах - при стайна температура я цедих. Стана бистра като сълза. Но е страшно тегава работа - едвам църцори през книжния филтър и на всеки 300-400 мл. го сменях, защото се запушваше. Не знам като е охладена, дали ще тече по-бързо.
Ползвай тая рецепта - нищо не рискуваш!

П.П. Сега се сещам, че по едно време започнах първо да я цедя с "постоянен" филтър за кафе - метална мрежичка на пластмасова рамка - продават ги. И после през хартиения. Само с металния не става, по-едър се оказа. Тогава тръгна по-бързо цеденето.
Master_Kenobi
- V.I.P.
- Мнения: 1807
solo5 написа:пак да кажа за тензухаОф, не става! Пробвано.
BREAKER
- специалист
- Мнения: 49
На два пъти ми побеля ракията и мислех да я преварявам,но тъй като имам три бурета за ракия и едното беше почти празно,налях мътната в него.Какво ми беше учудването след 3 месеца когато източих абсолютно бистра ракия.От тогава и на няколко приятели съм им "бистрил"ракийте.
А относно яйцата и бентонита нямам опит,макар така да пише в книгите.

А относно яйцата и бентонита нямам опит,макар така да пише в книгите.



- 1
- 2
Тема "Как се бистри ракия?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!