• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
isbul - специалист
Гледах в един магазин, повечето показваха различни стойности и се замислих дали като си купя мога да го калибровам. Става въпрос за обикновен термометър за въздух.
velsi - Почетен майстор
Е кво "не" като даже не знаем за какъв термометър става дума?! Електронен или конвенционален спиртен.
isbul - специалист
обикновен спиртен термометър
velsi - Почетен майстор
Единственото, което можеш да направиш е да го отлепиш или както е там прикрепен и да го преместиш спрямо скалата. Обикновено самия термометър си показва вярно, обаче скалата е залепена както дойде. Китаеца гони бройка и няма време да се занимава с прецизно наместване. Трябва разбира се и да имаш точен живачен термометър, с който да сравняваш.
isbul - специалист
Това с отлепянето е ясно, въпроса е с какво да го сравня, нямам точен (лабораторен) термометър, а и как може да се разбере кой е точен?
velsi - Почетен майстор
В такъв случай аз бих постъпил така:
наливаш в някакъв съд топла вода и мериш с медицински термометър. Такъв предполагам имаш. Той е много точен и трябва да ти свърши работа. Проблема е да уцелиш необходимата температура на водата, за да не го повредиш. По-добре започни с по-хладка. Нататък ти е ясно. Мериш с другия и сравняваш показанията.
isbul - специалист
Благодаря за идеята, просто, но трябва да се сетиш :respekt:
emil_v r - майстор
Сети се освен това , че ще го калибрираш само на 35 гр.
Скалата е нелинейна спрямо твойта тръбичка , и при 0 гр.
щи даде грешка от 4-5 гр.

Калибр. го при 35 , и го сложи в 1чаша вода с топящ лед да видиш .
snejoky - напреднал
emil_v r написа:
и го сложи в 1чаша вода с топящ лед да видиш .
Като бях ученик ни водиха в цех, в който правят спиртни термометри. Та там видях как се правят. Първо се определя къде е 0*С. А това става по следният начи: Потапя се в съд с топящ се лед /леда се топи при 0 градуса/ и по това се бележи къде е нулата. След това вече си го нагласяш на скалата.
Това съм га гледал в ОМЗ.
  • 1
  • 2

Тема "Калибровка на термометър?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: