Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Чук - помощник
За мен представлява сериозен интерес потенциала на тези контролери, но съжалявам, че не съм се занимавал с тях.
Научих, че имат приложения от играчки и роботчета до управление на домакински електроуреди и така наречената "умна къща".
Аз съм чувал за PLC контролери, които могат да свършат подобна работа, но на съвсем друга цена.
Някой може ли да сподели нещо по темата?
blv - специалист
"тези контролери" са цяла наука. Можеш да потърсиш някой учебник по едночипови микрокомпютри и да почнеш от там. Да те предупредя, че до роботчета няма да стигнеш скоро. Относно умните къщи, да ползват такива, но те са само инструмент за PLC, т.е. PLC е само начина на контрол и/или управление на даден елемент. Не мога да се сетя как в старите учебници го бяха формулирали PLC-то, но беше нещо от сорта на "Контрол по Захранващата Линия"
nivanov - специалист
blv написа:
"тези контролери" са цяла наука. Можеш да потърсиш някой учебник по едночипови микрокомпютри и да почнеш от там. Да те предупредя, че до роботчета няма да стигнеш скоро. Относно умните къщи, да ползват такива, но те са само инструмент за PLC, т.е. PLC е само начина на контрол и/или управление на даден елемент. Не мога да се сетя как в старите учебници го бяха формулирали PLC-то, но беше нещо от сорта на "Контрол по Захранващата Линия"
PLC е Programmable Logic Controller, не Power Line Communication :-)
За хоби неща - определено не се връзва, обикновено цената на подобен контролер почва от 1000 евро нагоре ... :>
torbalan - Дървен философ
чак пък хиляда евро...

http://cgi.ebay.co.uk/Intelligent-Relay ... 33624fa723

термопомпата ми се управлява от подобна жвръчка, но по-малка...
не помня точно колко струваше, но човека дето я сглабя (термопомпата) каза някаква цена от порядъка на 20 лева...
nivanov - специалист
Явно аз все на такива попадам :> Последния, с който бачках, беше на Сименс и струваше 16000 евро ... :>
пусни линк да видим с какво си работил?

предполагам е нещо далеч по-сложно, от това което аз съм показал...

защото в крайна сметка в тези PLC-та няма кой знае какво...

едночипов компютър, малко екранче, няколко клавиша за управлението им, релета... сигурно пропускам нещо...
но чак пък такива цени :)
:)

мдам...

това определено не е "хоби" вариант ;)

Тема "PIC/ПИК микроконтролери-хобита, домашни приложения" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: