Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
nikivid - помощник
Здравейте,
ще правя козирка на терасата от поцинкована ламарина с дължина 3.5 м и ширина 30 см. Закрепената част ще е 5 см, а 25 см ще стърчи навън. Дебелината на ламарината е около 1 мм . Не мисля да слагам рамка от винкел. Имам два въпроса:
1. С тези размери при по-силен вятър ще дрънчи ли тази ламарина?
2. За закрепването към тавана се чудя между два варианта: винтове за директен монтаж в бетона (Ф 6) с шайби или пирон-дюбели (Ф 6) пак с шайби, като мисля да вкарам и малко лепило C200 в отворите - правилно ли е и кой от двата варианта е по-надежден?
Благодаря
yurig - специалист
По-добре си купи алуминиева козирка от някоя фирма за дограма.
Лошото е че най-широките мисля са 25 см.
ribnikolaevi - майстор
Точно, и като се закачи на стената отвън ще стърчи 25. И аз мисля, че това е правилното решение в случая.
nikivid - помощник
Колеги, ламарината вече е изрязана, извита и готова за поставяне :)
и както обикновенно правя - почвам да се съмнявам в последния момент.
ribnikolaevi - майстор
Ако не е профилна ламарина /трапецовидна, лястовича опашка/, то деформациите са неминуеми, включително при силен вятър. Не знам колко струва ламарината, но ако можеш да си го позволиш, просто я остави за друго приложение.
Ако си направил профил /пишеш че е огъната/, то какъв е профила? Драсни нещо.
nikivid - помощник
Ето го въпросния профил в стил "Направи си сам"

Прикачен файл

11.jpg
11.jpg (115.49 KиБ) Видяна 5513 пъти
nikivid - помощник
Решил съм да направя терасата от-до сам (надявам се да не засегна майсторите във форума :) ). Ще се зида с итонг. Даже ми хрумна да извия крайщата на профила с около 2 см за по-висока якост, но... още обмислям.
yurig - специалист
Като ще я зидаш предполагам че ще има и прозорец.А когато ти поставят прозореца отггоре ще се монтира и алум. козирка за която писах преди.
nikivid - помощник
Мисля да слагам напречна греда над прозореца (трегер май беше) и да сложа ред итонг до тавана, а този профил мислех да ми предпазва, така да се каже, цялата външна стена, е поне от не чак толкова силно преваляване.
nikivid - помощник
Да споделя опита си със самостоятелно правене на профил за козирка - пълен провал - излезе доста криво при снаждането на двете парчета. Ако се пипа по-внимателно, може и да стане но определено не си заслужава. Поне си дадох един урок.

Благодаря за съветите.

Тема "Козирка от поцинкована ламарина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: