• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
bjohnev - специалист
Гледам че "Лимонтозу"-то е доста препоръчвано във форума за отстраняване на отлагания от калк (известен също като котлен камък) и реших да напиша по темата, дано е полезно на някого.

Проблем:
"Лимонтозу"-то е търговска марка на продукт, който НЕ СЪДЪРЖА ЛИМОНЕНА КИСЕЛИНА. Съставен е изцяло от винена киселина главно заради по-ниската й цена. Това че в наименованието има "лимон", не подлежи на тълкуване както много други неща от преди 10.11.

Обяснение:
Калкът е смес от калциеви и магнезиеви карбонати. Твърдата вода съдържа различни концентрации от разтворими Ca2+ и Mg2+ йони, както и хидрогенкарбонатни такива. При обезводняването на хидрогенкарбонатните йони около точката на кипене на водата се образуват карбонатни йони. Техния афинитет към метали от алкалоземната група, към които спадат калция и магнезия е изключително висок. След като реагират се получават утайки или налеп - калк.

Солите на винената киселина, така наречените тартарати, с алкалоземните метали, обаче също са утайки!

Решения:
В препаратите за почистване на баня, в действителност се съдържа лимонена киселина, която разтваря калка до калциев и магнезиев цитрат, които са водоразтворими соли. Определено е за препоръчване пред "Лимонтозу"-то.

Други антикалк продукти като "Калгон" съдържат EDTA (EthyleneDiaminoTetraaceticAcid). Това е органична киселина която има свойството да реагира с широк спектър от метални йони включително калциеви и магнезиеви като ги превръща във водоразтворими комплекси. По този начин се "предпазваме" от калка като умекотяваме водата. Естествено ако поварим калка в такъв разтвор, той няма голям избор освен да се разтвори.

И двете решения които съм написал са за повърхности или тръби от чувствителни на киселини метали като алуминий и тям подобните.

Естествено има още 1001 начини да разтворим калк като гореща натриева основа или концентрирана неорганична киселина, но за нещастие в тези неща се разтварят и кафе-машината и завесата на банята, че и собствената ни кожа. :?

Дано съм бил полезен все на някой с проблема калк.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
:) Сега. Ти си професионалист, аз съм щзър. Тук и другаде размятаме "лимонтузу-то" просто защото го има подръка. И върши работа. Наричаме го лимонтузу, защото така си знаем от баба. Инак на моите плокчета (производство BIOSET и Mercury P&P Co) си пише "лимонена киселина / citric acid"
Аз писах "всяка неагресивна киселина" ...
Впрочем, на винения ми оцет пише че е произведен от citric acid...
Темата се разду неимоверно и то не на дълбочина.
Кафемашина шварц се отпушва с лимонтузу. Сигурно и с друго може да се отпуши. Както някой го устройва да си чеше клавиатурата питайки вместо просто да си отпуши машинката, то и мен ме устройва да си чеша мойта, вместо да изтичам до най-близкия столичен добре зареден магазин за битова химия и да поискам от продавач консултанта най-добрия антикалк за хранителната... :razz:
coccinella - специалист
Аз исках някой да ми препоръча препарат, който е използвал и е доволен от резултата. В кварталния магазин изключително компетентната продавачка, която явно е тествала целия предлаган асортимент и има химическо образование ми препоръча единствения препарат, с който разполагаше в момента.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Почисти ли машинката и какво му е името на тоя препарат?
bjohnev - специалист
Пък ако драснеш накратко и съдържанието на препарата, цена няма да имаш ;-)
coccinella - специалист
Онова, горното, беше иронично.
Сега сериозно - единствения препарат в кварталното магазинче за битова химия беше CarboClean. Български, производство на някаква варненска фирма. Съдържание - вода,фосфати от 5 до 15%, лимонена киселина, хлорметилизотиазолон, оцветител CI 18050. Резултата - не мога да преценя, но мъжът ми каза, че било добре.
За неразбралите - аз кафе не консумирам изобщо и не разбирам от кафемашини. Въпросната кафемашина, мъжът ми донесе у дома като зестра, а сега я ползва в службата. За това не знам колко е била дефакто запушена и как е работела преди това.
След цялата процедура е важното, че мъжът ми е доволен.
Ох, не вземайте поста ми за реклама на точно този препарат. Ако модератора прецени, че звучи така - да трие.
bjohnev - специалист
Не се сърди човече ;-)
Няма ирония. Просто се интересувам :?
coccinella - специалист
:) Не се сърдя. Благодаря за включването ти с разяснението за лимонената и винената к-на. Аз не го знаех. :?
alantion - специалист
Понеже се изненадах от констатацията ,че въпросното лимонтузу,дефакто не отговаряло на лимонена киселина (за каквато се продава пакетирано)маля да ми обясните лимонената киселина в какъв търговски вид може да се намери на пазара?Питането ми е свързано с това ,че ползвам лимонтузу-то с презумпцията за лим.киселина.
bjohnev - специалист
Ами аз лично бих си я купил от Ebay, но не живея в България. Ако става въпрос за такава която може да се консумира вътрешно, нямам идея. Иначе за почистване или просто като химикал, със сигурност я има по химическите магазини, като вече ти си определяш чистотата - техническа или чиста за анализ (ЧЗА)

alantion, ако напишеш и за какво я ползваш може да ти измислим и някоя алтернатива ;-)
  • 1
  • 2

Тема "Калк и "Лимонтозу"" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: