• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
hellrell - напреднал
Здравейте,
лятото сменихме дограмата и се почна ужаса.
Зимата с тия валежи избиха едни влажни петна по външната стена и естествено стават в мухъл, който расте бързо.
И петната не са около самия прозорец а от пода нагоре към прозореца и отстрани на него.

Моля за съвет какво да правим ?

Като действия сега пръскаме с анти-мухъл спрей, ще монтираме вентилационна клапа на дограмата и лятото ще санираме. Дали това ще помогне ?

Какво ви е мнението за тези клапи Airvent BHY 4000 http://www.bezvlaga.com/zashto-klapi/av ... va/#brook1

Става дума за Бургас, морето е на 400-500 метра и е влажен по принцип въздуха ако има значение
lyubohar - майстор
И на мен така ми се получи мухъл.
За една нощ след като сложиха дограмата.Преди със старата имаше голямо проветрение и нямаше нищо.
При мен се получи в ъгъла,където е бетонната колона.
Пръскахме,мазахме-слаб ефект.Купихме от тези обезвлажнители с големите хапчетата.
За една нощ се напълваше резервоара-около 2л.
Важно е местото да е открито-без секции,гардероби.Да може да се проветрява.
Вентилатор в банята работещ денонощно и да се почиства редовно,че се запушва мрежата му.
Само бучи и нищо не дърпа.Да се проветрява редовно апартамента и да не се слага пране вътре.
Вече имаме и саниране и няма мухъл.
zmiori - специалист
Маиката му е интензивно проветряване. Сутрин като станеш отваряш прозореца и докато си измиеш зъбите и дъто да е отворено поне 15-20 минути. вечер същото. Ако има китки и те много "помагат" за влагата.
ArturDent - Почти Безобиден
hellrell написа:
И петната не са около самия прозорец а от пода нагоре към прозореца и отстрани на него.
Борбата с мухала и влагата е да се вдигне точката на оросяване. т.е. да се намали относителната влажност в помещението.
Общо взето се правят 2 неща:
- Намаляване на абсолютната влажност: Да не се сушат дрехи, да се проветрява и т.н.
- Увеличаване на температурата в помещението. При една и съща абсолютна влажност: при 25 градуса няма да има кондез/влага а при 15 ще има.
Ако имате климатик можете да го пуснете на обезвлажняване. Има и специални обезвлажнители, но цената им е съизмерима с тази на евтините климатици.
Забравете ония с хапчетата - само си давате парите на вятъра. Те имат само психологически ефект - виждаш че се е събрала някаква вода. Но тя е нищожно количество.

Зимно време, ако няма мъгла - проветрете за 10 мин. Външния въздух при студено време е много, много по-сух от този в помещението.
lyubohar - майстор
[/quote]
Забравете ония с хапчетата - само си давате парите на вятъра. Те имат само психологически ефект - виждаш че се е събрала някаква вода. Но тя е нищожно количество.
[/quote]

Толкова категорично не бих се изказал.Не са толкова скъпи,че да не се пробва.
"Хапчето" се слага точно до поразения участък.Ако наистина има голяма влага се пълни за нула време.
1-2л.за една нощ хич не е малко.Електрическите влагоуловители консумират много.
Имам в гаража един.На месец сметката за ток в момента е около 20лв.
Chefo77 - майстор
lyubohar написа:
Толкова категорично не бих се изказал.Не са толкова скъпи,че да не се пробва.
"Хапчето" се слага точно до поразения участък.Ако наистина има голяма влага се пълни за нула време.
1-2л.за една нощ хич не е малко.Електрическите влагоуловители консумират много.
Имам в гаража един.На месец сметката за ток в момента е около 20лв.
Хайде да не е никаква. Почти никаква. Нещо като ИФ да отслабне с килограм, хайде 2. Нито ефектът е какъвто ти се иска, нито времето, за което става всичко, нито цената на консумативите е добра. Замисли се при режима, на който подлагаш гаражния, какъв ефект дава и каква цена биха имали таблетките за същите литри. За срокове изобщо не говорим - 2 литра на ден са в сферата на фантастиката. Виж - 100 мл, хайде 200 - повече бих повярвал. Но да се сравнява с електрически ... :wink:
Снощи си купих от ТП евтин влагоуловител с хапчета - 10 лева. 3 хапчета са пак 10 лева. Церезита е поне по 2. Знаеш ли за къде го взех? За един шкаф в ъгъла на кухнята, който се опитва да прави мухъл. За там би бил перфектен. Но да го засиля в пералното помещение ... ще ми се смее Хигро :)
iivanov - майстор
Пък ние , на село, проблем с мухъла нямаме. Ама сигурно , щот горим дърва , а не сме на климатик.
lyubohar - майстор
Дотук не съм прочел,че се отнася за перално помещение.
При мен беше само един ъгъл и за там хапчето си вършеше
идеално работа.Но трябва да се премахне причината.
Как-горе съм описал.
А гаража ми е подземен и един от 30бр.
Машината вероятно работи постоянно.
И не я сравнявам с хапчето.
Добре е да се чете по прецизно,иначе ще го обърнем на препирни.
MASTER - специалист
hellrell написа:

Като действия сега пръскаме с анти-мухъл спрей, ще монтираме вентилационна клапа на дограмата и лятото ще санираме. Дали това ще помогне ?

Какво ви е мнението за тези клапи Airvent BHY 4000 http://www.bezvlaga.com/zashto-klapi/av ... va/#brook1
Не,няма да помогне. Просто трябва да си промениш коренно навиците.
Както казаха -
zmiori написа:
Маиката му е интензивно проветряване. Сутрин като станеш отваряш прозореца и докато си измиеш зъбите и дъто да е отворено поне 15-20 минути. вечер същото.
Наистина това е начина - интензивно проветряване и свж въздух, докато спре това явление.

Клапата е добре да я има,обаче не вярвай на рекламирането.
hellrell написа:
Става дума за Бургас, морето е на 400-500 метра и е влажен по принцип въздуха ако има значение
Да ,има голямо значение
Chefo77 - майстор
lyubohar написа:
Дотук не съм прочел,че се отнася за перално помещение.
При мен беше само един ъгъл и за там хапчето си вършеше
идеално работа.Но трябва да се премахне причината.
Как-горе съм описал.
А гаража ми е подземен и един от 30бр.
Машината вероятно работи постоянно.
И не я сравнявам с хапчето.
Добре е да се чете по прецизно,иначе ще го обърнем на препирни.
Добре е и съветите, и информацията, която се дава, да е адекватна, нали?
Разбира се, че трябва да се премахне причината, не следствието.
От препирни никой няма полза, но от некоректни сравнения - също. А от "данни", сякаш излезли от рекламни блокове пък хич :) Ще вземе някой да се върже, ще има да се надяяява :wink:
  • 1
  • 2

Тема "Помощ влага и мухъл" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: