Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Здравейте, скоро ще правя ремонт и се разрових в нета и попаднах на този форум и останах много доволен от това което видях и което научих.
Имам следното питане: налага ми се да напаравя замазка може би ще е дебела 2-3 см и се чудя колко време трябва да съхне тази замазка преди да мога да си сложа паркет. Иначе апартамента е стар, не е новостроителство.
Предварително благодаря за отговорите
hygro - майстор
PetarD написа:
Имам следното питане: налага ми се да напаравя замазка може би ще е дебела 2-3 см и се чудя колко време трябва да съхне тази замазка преди да мога да си сложа паркет.
Нормата за поставяне на паркет е 2% абсолютна влажност на замазката. Ако температурата в помещението е над 20°C и се проветрява така, че въздушната влажност да не надвишава 55%, ще са необходими около 3 месеца.

С принудително осушаване нормата може да се постигне и за около 2 седмици. Разбира се, важно условие е замазката да е добре направена. Земно-влажните замазки съхнат бавно, защото поради недостатъчната вода не настъпва правилна хидратация на цимента и стуктурата на замазката става едропореста. Подобно е положението и при недостиг на цимент...
Мерси за бързия отговор Hygro! Ако можеш само да ми кажеш колко ориентировъчно ще ми струва принудителното осушаване за стая 30 квадрата.
hygro - майстор
PetarD написа:
Ако можеш само да ми кажеш колко ориентировъчно ще ми струва принудителното осушаване за стая 30 квадрата.
За съжаление за толкова малка площ използването на нашите машини не се рентира. Капацитетът им четирикратно надвишава конкретната нужда. Дневният наем на такава машина за краен клиент е 30лв. и сума от 300-400лв. за 30m² трудно може да се оправдае.

Използването на професионален строителен осушител ще осигури относителна въздушна влажност под 30% и съответо замазката изсъхне максимално бързо. В твоя случай можеш да използваш битов осушител, който макар да не е в състояние да поддържа такъв режим, ще намали в известна степен технологичния срок. Наличието му ще те предпази от високи разходи за отопление, защото необходимостта от постоянно проветрение води до значителен преразход на енергия. Друго предимството на това решение е, че след осушаването на замазката, за домакинството остава един полезен прибор.
Благодаря Hygro,
Май ще умувам още дали да не е сух под, защото май няма да имам толкова време за чакане
hygro - майстор
PetarD написа:
Благодаря Hygro,
Май ще умувам още дали да не е сух под, защото май няма да имам толкова време за чакане
Друга възможност са бързосъхнещите замазки, които благодарение на съставки, свързващи свободната вода, са сухи след няколко дни.
Това за бързосъхнещите замазки е добра идея, но ми се струва че ще ми излезе доста по скъпо. Имате ли представа колко количество ми трябва за 30 квадрата 3см-ова замазка и колко струват тези замазки?
hygro - майстор
PetarD написа:
Имате ли представа колко количество ми трябва за 30 квадрата 3см-ова замазка
http://www.ardex.bg/podove.php
PetarD написа:
и колко струват тези замазки?
http://www.ardex.bg/pdf/Ardex_cenova_lista_2007.pdf

Тема "Въпрос за паркет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: