• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
PalmRunner - помощник
Привет на форума!
Наскоро правихме основен ремонт на къща родена 1970г. Цялата беше олепена с тапети, свалихме ги и шпакловахме стените. Това което ме притеснява е че мазилката на много места бие на кухо. Поизкъртихме я на няколко места, но нямаше как да сваляме цялата. При изкъртването видях, че мазилката почти не се държи на самата тухла а е залепнала по-скоро за фугите между тухлите. Малко като гипс картон е – закрепена е на отделни места. От една страна дрънченето на кухо ме притеснява, но от друга – вече 40 год. по стените няма никакви пукнатини, самата мазилка е яка, отлепва се на блокчета и се чупи като гипс картон.

Какво мислите по въпроса, ще я бъде ли за в бъдеще или ми се очертава още по-основен ремонт в скоро време?
vvventsi - специалист
след като е бие на кухо значи е почнала да се отлепва ,според мен по добре я сваляй и прави нова замазка.
PalmRunner - помощник
Еее, мазилката все пак е залепнала за фугите между тухлите. Предполагам, че още от самото начало си е била зле намазана, ама пък и си стои така вече десетилетия без дори да се напука. Сравнявам я с гипс-картона – и той дрънчи на кухо и се държи в няколко точки (винта) ама не пада. Ако трябва пак да къртя и да мажа – приключение голямо. Няма ли някой да каже да не я пипам, че да се успокоя. :-k
vvventsi - специалист
карай така ,пък като падне ще му мислиш,ако лесно се маха значи е почнала да се отлепва ако не се маха значи е здрава
PalmRunner - помощник
Ами кърти се на плочи с големина около 15 х 15 см, ама трябва да подпъхна длето отдолу и да чукам. Като я блъскам просто така с чук отгоре, не пада лесно. Абе ще карам така, като е издържала толкоз време, може пък още толкоз да удържи.
nihonjin - специалист
Не се притеснявай; щом не пада лесно, не я сваляй зорлем.
Виж, ако на тавана ти кънти на кухо, сваляй за да си спестиш неприятни изненади.
PalmRunner - помощник
Мазилката по таваните е хванала е добре за бетона, учудващо защо по стените не е така. :-?
Единствено което ми направи впечатление беше, че в една от стаите боята на тавана не беше залепнала изобщо – като и помогна с шпаклата леко и падаше на люспи, някой от които с големина по 0,5 кв.м. Свалих я за няма 30 мин. После минах с дълбоко –проникващ грунд и пак боядисах. Сега май е добре, ама се чудя защо старата боя изобщо не беше залепнала за шпакловката на тавана. :?
toni_g79 - специалист
ми щото не е било боя :)
PalmRunner - помощник
Не знам ... подозирам, че не е от боята ами основата (шпакловката) не е била подготвена. Сигурно са ошкурили и са наплескали отгоре с боя без да грундират или измият прахоляка с вода.
lecki - специалист
Дали няма да стане ако пробиеш подходяши дупки там където кънти и запълниш
с Ц200 (или нещо друго) - може да ползваш използвана туба от силикон и я напълниш
с лепилото ( не знам дали не може да се разреди) и с пистолета ...
  • 1
  • 2

Тема "Стара мазилка дрънчи на кухо, ама..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: