Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
isbul - специалист
В малка баня, висока 3.20м, с тесен и доста висок ПВЦ прозорец няма вентилация. Отваряме го често, но зимата става страшно, като е бил отворен цяла нощ, а няма как да не се отваря след къпане. Чудя се къде да сложа вентилатор, няма комин, затова единствената ми идея е да режа стъклопакета, лошото е че има щори.
Имате ли някаква идея как може да стане?
Проблем 1 -Вентилатора ще е на около 2.50м от пода и ще ми е трудно да му затварям капака. Ако е без капак ще духа.
Проблем 2 -Широк е и щорите ще му пречат.
Май е мисия невъзможна, но ако имате идея.........
fox_vt - майстор
Варианта е да дупчиш стената слагаш си една тръба може и да не се показва отвън а да е наравно с стената,и в тръбата която и отвътре ще е наравно със стената слагаш вентилатор.Като вентилатора ще го вземеш със клапи,които ще бъдат отворени само когато работи а когато не работи няма да ти духа в банята.Това ти го казвам със факта че иначе ще трябва да смениш целия стъклопакет и няма никва гаранция че няма да се спука стъклото,виждал съм го тва не е хубава гледка,пък и щорите са проблем и те.
batkotony - специалист
Подкрепям,не пипай стъклопакета!
Имам подобен проблем в баня с водно подово,пода е сух за 15-тина минути след къпане,но влагата по стените си остава.Трябва си вентилация.Сега държим вратата на банята отворена,но не си е работа.Намислил съм да пробия дупка и да заложа тръба,в която да има вентилатор.А за да не бяга топлото освен клапи на вентилатора мисля отвън да направя едно коляно,насочено надолу около 50-тина см.Не знам ще работи ли тази система,но ще го пробвам.Само малко да се затопли времето,че сега не си е работа... :-D
MASTER - специалист
Не си дупчи стъклото, ако имаш възможност за друг вариант

Гарантирам, че напред в времето с сигурност или ще се разхерметизира,или някое от стъклата ще се пукне.
m_markovski - специалист
Както казаха по-горе - дупка в стената, вентилатор и отвън летящи клапи. Казват се така, защото ги отваря въздушния поток от вентилатора. Като го спреш, ламелите падат от тежестта си и отворът се затваря. Така печелиш естетика отвън, а и никое пиле няма да свие гнездо в тръбата, ако си само с вентилатор.
isbul - специалист
crez написа:
Ето тук има решения на проблема:
http://www.dogrami.bg/php/statiq.php?id=298
http://www.ka6tata.com/za-ka6tata/dograma/article/398
http://www.dogrami.bg/php/statiq.php?id=196
Изглежда интересно. но вероятно ще е доста скъпо това с вентилатора и едва ли ще става на моята дограма.
m_markovski написа:
Както казаха по-горе - дупка в стената, вентилатор и отвън летящи клапи. Казват се така, защото ги отваря въздушния поток от вентилатора. Като го спреш, ламелите падат от тежестта си и отворът се затваря. Така печелиш естетика отвън, а и никое пиле няма да свие гнездо в тръбата, ако си само с вентилатор.
Звучи добре с летящите клапи. Тъй като от дограмата до стената има 7 см, единствения вариант за който се сещам е тръбата да е под г образна формата или на полукръг, да заобиколи дограмата. Предполагам, пак ще се вентилира, въпреки формата.

Тема "Вентилатор в стъклопакет с щори?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: