Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
riki888 - специалист
Здравейте,
отскоро имам една селска къща. Има условия да си прибирам колата в двора обаче не съм сигурен как точно трябва да се оформи.
Дадености:
- гаражна врата
- достатъчно пространствоо
- мястото е с около 15 см по-ниско от улицата
- на около 2 метра е оградата на съседите от едната страна, другите страни са в двора и няма проблем
- почвата е мека и мястото е ниско и е възможно да задържа вода при дъждовете
- заровени в почвата тухли, корени, един дънер, върху всичко това имаше изсъхнала трева, теренът е мек
Идеи:
- на първо време да отнема около 10 см за да стигна до твърда почва
- да насипя дребни камъни или не знам точно как се казва
- върху тях ситен пясък за уплътнение, това да го трамбовам ( не знам с какво ) за да не ми се повреждат гумите
- в последствие да намеря някакъв преместваем гараж и да го поставя на мястото, за да не се занимавам със строителство и узаконяване
Въпроси:
- как стои въпросът законово - иска ли се някакво разрешение или нещо друго за да си отнема слой от почвата и да насипя камъни и пясък и кои закони имат отношение към това. Ако някой може да ми каже точно кои точки, алинеи и др. още по-добре
- слоят почва може ли да се отнеме с багер с кофа, като целта е да се разровят и боклуците които очаквам да намеря отдолу
- трябва ли ми дренаж и не ми е ясно къде ще се изтича водата при дъжд. Улицата е малко по-високо, асфалт и има тротоар. Как да се направи дренаж. Защото не ми се иска при първия дъжд колата да остане затънала в кал и да не мога да я изкарам. Мога ли да си направя някаква шахта и водата да изтича в нея, отдолу на 4-5 метра мисля че има вода. Защото имам в двора кладенец и водата не е много дълбока. Колко дълбока и широка да е шахтата ако се направи.
- има ли някакви готови бетонни панели които може да се сложат като настилка, какви да бъдат, може ли да се разместят ако почвата подгизне, по закон има ли ограничения и изисквания
- има ли някакви законови изисквания ако реша впоследствие да си сложа преместваем гараж. Някаква основа трябва ли да се подготви.
Естествено търся начин теренът да се подготви с минимум средства обаче после ако реша да си сложа гараж да не се прави всичко отново. И освен това проблемът с изтичането на водата при мокро време.

Благодаря на всеки който може да помогне със съвети и мнения.
Ако темата е подходяща за друг раздел моля модераторите да я преместят.

Прикачен файл

3.jpg
3.jpg (51.9 KиБ) Видяна 4489 пъти

Прикачен файл

2.jpg
2.jpg (50.33 KиБ) Видяна 4489 пъти

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (47.96 KиБ) Видяна 4489 пъти
pipilica - майстор
Честито за имота.
Според мен ще е по-добре ако направиш терена по-високо от улицата освен ако има налична канализация и може да отведеш повърхностните води.
piron45 - майстор
Според мен не ти трябва да копаеш, ще се вкараш в някой филм. По добре да дигнеш нивото до това на тротоара като насипеш чукан камък или баластра и отгоре го бетонираш за да се оформи пода на гаража. Пък нагоре го прави както искаш. За да ограничиш пълнежа си го отлей с бетон и после пълниш в оформеното пространство.Със сигурност няма да имаш вода и проблем с влизане и излизане. Поне аз така бих го направил за себе си.
riki888 - специалист
Честно казано не съм обмислял точно обратния вариант - вместо да копая - да повдигна нивото. Благодаря за идеята. На улицата няма канализация, водата трябва да се отвежда в двора. Или пък на улицата. И все пак ме човърка въпросът - за да си насипя чакъл и пясък и после да изливам бетон трябват ли ми някакви документи като проект, някакви разрешения, и други такива. Чувал съм че имало някакви изисквания - 3.5 метра от оградата на съседите обаче не съм сигурен и не знам дали това се отнася за моя случай.
jekasus - майстор
riki888 написа:
Чувал съм че имало някакви изисквания - 3.5 метра от оградата на съседите обаче не съм сигурен и не знам дали това се отнася за моя случай.
Това нещо е за сгради и овошки + - за метри. за площадки не съм чул да накарат да кърти някой.
pipilica - майстор
За такива работи няма документи дигай нивото и няма да имаш проблем с водата, все пак викни хора с уреди да ти кажат колко щото на око е доста труднода се определи.
Имай предвид че освен камъни и баластра ще ти трябва и хубава пръст за останалия двор. Гледай да направиш и малко наклон към улицата да не наводниш съседите при
евентуален пороен дъжд.
riki888 - специалист
Днес отидох в общината да се консултирам. Казаха ми че до 60 см височина не се води строеж и няма формалности.
Trifun - специалист
Ако още не си почнал да насипваш, аз бих ти предложил да оставиш в средата ненасипан правоъгълник, който после да оформиш като канал - за евентуален ремонт на колата. Един наличен канал никога не е излишен ... По краищата оформи малко бордюрче и го покривай с нещо - да не се пълни с вода когато вали дъжд и колата я няма там.
riki888 - специалист
Благодаря за добрата идея. Аз си мислех да импровизирам някаква подвижна естакда обаче отвор за канал май е по-добрият вариант.
BanoTheWolf - специалист
Отвор за канал според мен пък не ти трябва в тоя случай, щот винаги може да си направиш с някакви винкели две естакади за колелата, пък и нали няма канализация. Тия от общината малко са те поизлъгали, аз работя в община :-D
Никъде не пише, дори и из наредбите за 0.6м., има го само при огради (друга тема) и според чл. 147 от ЗУТ
Не се изисква одобряване на инвестиционни проекти за издаване на разрешение за строеж за:
т.8. изкопи и насипи с дълбочина или височина до 1 м и с площ до 30 кв. м;
А относно гараж ако правиш там вече е друга бира, и разстоянията до съседните имотни граници не са 3.5м. (пак друга тема) :) Ако мислиш да си закупиш от някой преместваема панелна гаражна клетка (вече не се произвеждат) те минават в хипотезата на чл. 57 от ЗУТ, за тях трябва разрешение! За отнемане и насипване (подравняване) не се изисква разрешение за строеж или някакво съгласие. Панели да си настелеш на земята има фирми, които се занимават именно с това т.е. разрушават някакви обекти и трошат бетон, валцират го и го правят на трошляк, взимат желязото, но заделят и панелни повърхности :)
Честито и от мен за имота :)

Тема "Къща - как да оформя място за колата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: