Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
lecki - специалист
Знае ли някои колко е оптималното разстяние м/у стъклата в стъклопакета?
По принцип колкото по-далеч едно от друго толкова по-добре, но след едно
разстояние започва да се получава конвекция м/у стъклата (топлото и студеното) което
влошава топлоизолацията.
Въртят ми се едни 4-7см.
fox_vt - майстор
По скоро 4 7 е май голямо на старите дограми е 32 мм като че ли сега са на 16мм ама по голямо от 40мм и ще се получи движение на въздуха,така поне си мисля аз де.В старите къщи са по на 10-12 см стъклата ама то там е друго нещо.
hladnia - специалист
lecki написа:
По принцип колкото по-далеч едно от друго толкова по-добре, но след едно
разстояние започва да се получава конвекция м/у стъклата (топлото и студеното) което
влошава топлоизолацията.
Въртят ми се едни 4-7см.
http://www.vial-salamander.com/?page=stuklo
При увеличаване на междинното разстояние топлопроводимостта намалява, но за сметка на това се увеличава конвекцията. Физическата причина за конвекцията е фактът, че топлите газове са по-леки от студените и поради това се издигат нагоре. Вътрешното стъкло, което е загрято от топлината на стаята , отдава своята топлина на газа, намиращ се в пространството между стъклата. При този процес първо се загрява газът, намиращ се най- близо до вътрешното стъкло, като започва да се издига нагоре, а мястото му се заема от по-студения газ – възниква циркулация (въртеливо движение) на газа в пространството между двете стъкла, при което се предава непрекъснато топлинна енергия от вътрешното към външното стъкло. Тази циркулация се осъществява най-вече при по-големи разстояния между стъклата.
http://www.elit-burgas.com/?p=staklopaket
Какви са стандартите за разстояние между стъклата?
Разстоянието между стъклата контролира естествената конвекция, която се получава между двете стъкла. Когато междината е по-малка, топлообменът на въздух между стъклата е много по-интензивен. Затова е определено оптимално разстояние от 16 мм между стъклата в двойния стъклопакет. Ако това разстояние се увеличи до 19 мм, коефициентът на топлопреминаване също се увеличава, като при по-голямо разстояние коеф. U се запазва. Следващата стъпка срещу естествената конвекция е изработката на троен стъклопакет.
lecki - специалист
Благодаря, знаех си че има такива кито са в час с материала :partyman:

Тема "Оптимално разстояние между стъклата в стъклопакета" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: