Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
world_explorer - специалист
Помагайте, днеска теодолита падна от силният вятър :x и се счупи либерата за финното настройване на хоризонта.
Да предупредя не съм специалист от строителният бранш така че, не знам точно марката. Теодолита е стар оптичен, на който визьора е само в хоризонтално положение (не може да се върти по вертикала). Приемам всякъкви съвети за фирми за ремонт и настройка. Погледнах в нета за покупка на старо, но такива не видях ( да мязат визуално). Така че приемам всякъкви съвети. Ако трябват снимки утре ще го снемам и ще кача. Предварително благодаря.
mladkal - майстор
не съм спец, даже не съм пипал такова нещо, но либела не беше ли онази част от теодолита- "разграфената тояга".... ако съм в правилната посока си мисля, че всяка една летва изработена, оцвената и оразмерена едно към едно с орг. ще ти свърши работа и ще замести счупеното.......

само си разсъждавам и ъпвам. нищо лично и нищо с лоша умисъл!?
torbalan - Дървен философ
либела и нивелир май беше едно и също :)

А ако не ме лъже паметта - въпросната летва май лата се казва... ама тук може и да бъркам :)
lov - майстор
Ако тури някоя снимка може и да изровим нещо. Кога ли ще ме изхвърлят от къщи че съм прибран човек и все кътам че може да притрябва.
angelfilev - специалист
world_explorer написа:
Помагайте, днеска теодолита падна от силният вятър :x и се счупи либерата за финното настройване на хоризонта.
Да предупредя не съм специалист от строителният бранш така че, не знам точно марката. Теодолита е стар оптичен, на който визьора е само в хоризонтално положение (не може да се върти по вертикала). Приемам всякъкви съвети за фирми за ремонт и настройка. Погледнах в нета за покупка на старо, но такива не видях ( да мязат визуално). Така че приемам всякъкви съвети. Ако трябват снимки утре ще го снемам и ще кача. Предварително благодаря.
Предполагам, че въпросния уред не е теодолит, а нивелир. Теодолита може да отчита и вертикални ъгли. В случая това не е важно, а проблема е да се намери либела, която съответства по размери и точност. Самите либели имат винт за настройка и въпроса е къде и как да се закрепят.
MASTER - специалист
Просто отговорите показват нивото на сайта, всички отговорили са виждали теодолит през ограда само, но пълнят темата. Ако беше само тук, как дае, но реално в всички теми е така - тук там някой свестен отговор и всичко останало пълни глупости.

За да не е оф топик

Това че е счупена външно само либелата не значи че останалото в уреда е в изправност. Задължително в сервиз, и се надявай да може да се поправи

На мен са ми падали два нивелира, и на двата им няма външно нищо - само дето показват каквото си искат след това, и ремонта им е финансово безмислен.

Поради тази причина теодолита ми никога не е седял на триногата без да има човек плътно до него.
lov - майстор
MASTER написа:
Просто отговорите показват нивото на сайта, всички отговорили са виждали теодолит през ограда само, но пълнят темата. Ако беше само тук, как да е, но реално в всички теми е така - тук там някой свестен отговор и всичко останало пълни глупости.
Не си ти човека който който може да дава оценка на сайта. И откъде извади такова компетентно мнение че сме ги гледали през оградката.
Случва ми се от време на време да се разправям с едни оптични прибори :? дето работят на едни натоварвания че ако твоите теодоличтета се подложат на такива и джамчетата няма да успееш да им събереш в шепа. :lol: ако ще и по двама да им сложиш да ги вардят.
Тъй че по леко с мненията.
И аз имам мнение за геодезистите дето правят карти по преразказ ама си трая нищо че заради това ми се налага да плащам по два пъти заради "добре свършена работа".
А иначе колегата загуби интерес по темата явно си е намерил сервиз.
MASTER - специалист
Нямах предвид твоето мнение, а мненията "по същество" - що е либела, лата, нивелир, теодолит и т.н. :-D

И аз съм убеден, че се е завъртял към сервиз човека, няма да се размине много леко

А иначе си държа на мнението за нивото на форума, има доста ценни мнения, но се губят като в тиня сред останалите.

Не съм изобщо геодезист, но ми се е налагало да гоня ъгли,отвеси, равнини по доста големички сгради и то за по точни неща от кофраж и затова се е налагало да работя с такива уреди :)
torbalan - Дървен философ
MASTER, като цяло си прав - теодолит съм виждал само от далеко :)
колев - специалист
Нивелира е уред с който се извършва геометрична нивелация. Типичното за него е че през визьора му се вижда само хоризонтална визирна линия. Предимството му е че се работи много бързо и лесно с него. Основния недостатък е че за големи превишения (голяма разлика във височината на 2 точки) трябва да се вземат междинни станции.
Станция е мястото където е поставен уреда, а точка - мястото на латата. Всяка станция има 3 отчета. 2 основни - 'напред' и 'назад' към точка (първа станция има само отчет назад, а последна само напред защото полигона трябва да се затвори). 3-ти отчет е 'среда' - това са подробни точки около станцията и от тях можем да имаме колкото си искаме. Отчетите се записват в специално разграфена книжка "карнет" , а точките се нанасят и върху скица (кроки).
Теодолита е дядото на тоталните станции. С него се прави тригонометрична нивелация. При него се върти тръбата и във вертикална ос. Цялото това нещо което се върти вертикално се нарича алидада. Предимствата му са очевидни, но недостатъка е че се работи сложно и се взимат много отчети. При поглеждане през визьора му се виждат няколко хоризонтални линии , хоризонтален и вертикален ъгъл. Записването на отчетите също става в специален карнет.
Съществуват приставки за теодолити които ги доближават по функционалност до тоталните станции.
Над точката където ще е станцията се разпъва тринога и се хоризонтира приблизително чрез разгъване и свиване на краката и. Много е важно при вземане на отчет да не се подпираме или пипаме триногата тъй като това сериозно повлиява на отчета. Върху нея с винт се закрепва уреда(теодолит,нивелир тотална станция). На основата му има 3 винта с които се хоризонтира уреда. Това става с помощта на либела (това е тръбичката с мехурчето като на всяка терзия). Нивелирането става като първоначално 3-те винта се поставят в средно положение. Уреда се завърта така че либелата да застане между 2 винта. Тези 2 винта се навъртат в противоположни посоки (тоест ако единия се завива, другия се развива) докато балона се докара в средата. След това уреда се завърта така че либелата да застане между 2 и 3 ти винт и се хоризонтира пак. уреда пак се завърта в няколко посоки за проверка.Взима се височината на уреда от терена.
Уредите имат или мерник или малък визьор за грубо позициониране към латата. След това се застопоряват с ключе и се настройват фино през големия визьор за отчети с помощта на винт.
Лата е бялата летва с цифри и черни и червени Е-та - това е разграфяване подобно на ролетка. Латата също трябва да има либела . Измерването се извършва от минимум 2-ма, единия стои на уреда (махайки с ръце дава сигнал на латата че е взел отчета и латата да се мести към следваща точка), а другия държи и нивелира латата(фигурант). Трябва да се каже че уредите са 2 типа - с прав и с обратен образ. 2-рия се вижда с главата надолу и затова има и 2 типа лати- с прав и обратен образ.
Замерването започва като латата се постави на полигонова точка примерно (маркира се обикновено с метална тръбичка забита в пътното платно и надпис означаващ номера с блажна боя някъде в близост по тротоара)- тоест такава на която и знаем точната надморска височина примерно с кота 162,520 като това е по балтийската височинна система (тази се ползва в българия) и се вземе отчет "назад". Когато замерването завърши в същата точка (с отчет напред) тогава това е "затворен полигон". Тоест чрез сумата на отчетите напред и назад можем да сметнем грешката и тя да се разхвърля по всички точки. Ако грешката е твърде голяма, измерването е невалидно.
Има случаи когато полигона не може да завърши в същата точка, тогава е 'отворен' и не можем да коригираме грешката. В други случаи нямаме достъп до известна точка, тогава замерването е "относително" но това не пречи полигона да бъде затворен към първата точка и да се провери грешката.
Това е елементарно обяснено, така че като видите геодезисти, не си мислете че правят снимки някакви и ще ви има и вас на тях :-D и да се чудите кога да преминете.

В случая въпросния нивелир след смяна на либелата трябва да се занесе на стенд , където да я калибрират и да се провери оптичната система тъй като тя е "окачена" и е много чувствителна на удари.

Тема "Счупена либела за теодолит" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: