Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
evgor - напреднал
Не знам къде да задам въпроса,затова го поствам в този раздел.Предстои ми пускане на допълнителни захранващи кабели за една кухня и тръби за парно.Проблема е,че кухнята е с/у ел.таблото и за да отидат до там,единия вариант е да ги пусна по тавана под/над кабелите за осветлението.Другия начин е да минат по пода,но оттам ще минават и тръби за локално парно.Тъй като ще правя и замазка,тва ми е по-лесния вариант,понеже ще избегна къртенето.Та въпроса ми е могаг ли ел.кабелите в гофрирана тръба да минат под тръбите за парно,също в гофрирана тръба?Няма ли да има някакви проблеми,не знам да не им се разтопи изолацията или да има някакъв друг отрицателен ефект?
piron45 - майстор
Според мен прекарването на кабели под пода трябва да се избягва по възможност, но ако няма друг начин ще стане.Само че си направи сметка да прекараш кабел с по голямо сечение за да нямаш проблем с бъдещи претоварвания.
kam34 - специалист
А след време като гръмне кабела ще ти се кърти ли? Прекарай ги така че да не се доближават на повече от 20см до тръбите за парното - по стени или тавани сам си реши къде ти е по лесно да разкъртиш.
докера - специалист
Няма да е лошо да ги положиш и в метална тръба в частта , в която минават през пода , но пак първо в гофра. Надали ще ти се наложи да пробиваш нещо по пода в бъдеще , но все пак .........
blv - специалист
докера написа:
Няма да е лошо да ги положиш и в метална тръба в частта , в която минават през пода , но пак първо в гофра. Надали ще ти се наложи да пробиваш нещо по пода в бъдеще , но все пак .........
Това не те съветвам да правиш, има гофрирани ПВЦ тръби издържащи на натиск от порядъка на 700N/см. което е напълно достатъчно. Препоръчвам ти варианта таван и мостов проводник.
ArturDent - Почти Безобиден
Абе стига сте карали човека да кърти.

Шибай ги в гофра в дъното на замазката, колкото може по-далече от тръбите на парното.
Няма да имаш проблеми.
Колко често се дупче под? Май само за прагове/преходни лайсни.

Тема "Ел.кабел под тръби за парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: