Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
zandor - специалист
С няколко думи, живея в апартамент от последното евтино "ново" стройтелство, сградата е строена уж като хората, ама е без изолация, строена е с Итонг - това за обща информация.
проблема е дограмата, не я знам каква марка е, но зимата се спуква да кондензира, буквално текат водопади..
Дограмата сама по себе си е прилична,много добре уплътнява, но аз имам съмнения че са ни прецакали с най-обикновенно стълко и това е причината за конденза.
Какво ви хрува като решения - смяна на стъклопакет или смяна на цялата дограма?
VLADO66 - майстор
Конденза е отражение на наличието на влага в помещенията,нередовно отопление и липса на вентилация.Смяната на стъклопакета може да намали конденза ,но не и да го отстрани.
velas - специалист
zandor написа:
Какво ви хрува като решения - смяна на стъклопакет или смяна на цялата дограма?
Конденз винаги има...и на най-скъпите дограми. Радиатори или вентилация около дограмата намалят конденза до поносими нива.
zandor - специалист
Не,не..не ме разбирайте погрешно, ама аз и сам се досещам че конденза е от влага. Само че ..как да кажа,мога да кажа че пребивавам в три различни апартамента ежедневно и трите са с нови дограми и знам много добре за какво става въпрос, хора като ви говоря за водопади не се шегувам. Нощем особено когато навън е много студено от дограмата тече, буквално!!! Разбирате ли че по един парцал трябва да седи под всеки прозорец който да се сменя всеки ден. За сравнение на другите места(дограмата там е друга ама не е кой знае каква и там) дори при -15навън конденза е ..два пръста по ръбовете.
Значи искам мнения от хора който са в час дали това се дължи на липсата на к стъкло или да се търси проблема в някаква идваща отнякъде влага.
Кооперацията е от итонг, ако по някакъв начин се мокри външна стена може ли толкова много влага да влиза в помещението. По едната стена има наченки на мухъл, но нищо сериозно, найстина.
Значи ситуацията е такава въвъ всички стай, без значение дали се спи, готви се или някой се къпе.
А сме нормални хора, проветряваме, като се готви се ползва абсорбатор, като се къпеме работи вентилация в банята, апартамента е достатъчно голям че да не се натрупват в една стая ефектите от горепосоченото.
А между другото - за нередовното отопление. Не е това проблема, апартамента е достатъчно топъл, с ТЕЦ, парното работи, колкото е необходимо, не работи постоянно защото няма нужда. Значи дори и да оставя прозореца леко открехнат, продължава да има яко конденз!!!
velsi - Почетен майстор
Аз съм с най-обикновено стъкло, но повече от един пръст конденз никога не съм имал. Търси проблема другаде. От някъде или влиза влага или по друга причина нивото на влажност в помещенията е ненормално високо.
VLADO66 - майстор
Ако итонга не е бил съхраняван правилно преди зидането и е поел вода е възможно сега да я отдава.
tarlyo - специалист
Дограмата да не е студен алуминий?
Тани - модератор
zandor написа:
С няколко думи, живея в апартамент от последното евтино "ново" стройтелство,
В червеното ми се струва че се крие разковничето - остатъчна строителна влага. Кога е строен апартамента и окога са ти наблюденията?
zandor - специалист
Тани написа:
zandor написа:
С няколко думи, живея в апартамент от последното евтино "ново" стройтелство,
В червеното ми се струва че се крие разковничето - остатъчна строителна влага. Кога е строен апартамента и окога са ти наблюденията?
здравейте пак, мерси за отговорите.
Първо по първия въпрос:
Не дограмата не е алуминиева, незнам каква е, много прилича на един 4камерен рехау който преди години като чели много бяха започнали да го слагат, но само предполагам.
Имам един приятел който точно преди 5-6г си сложи почти същата, да не кажа и същата, е при него няма такъв проблем, но неговата е със сигурност к стъкло, а нашата е заварена така без да зная какво стъкло е.
На втория - мисля че е минало времето на изсъхване на строежа. Кооперацията е строена 2003-2004, предадена е 2004 вече готова, т.е оттогава веч трябва съвсем да е изсъхнала. Далеч не мога да кажа че е най добре хидроизолираната кооперация, зимата като стане много студено и по улуците стават едни сташни висулки и водата си капе накъдето си иска..но това става само когато е много студено.
От друга страна обаче няма някакви течове по стени така че цяла стена да е мокра пък аз да се чудя откъде идва влагата.
А проблема си го има постоянно, т.е не изглежда като да намалява с годините.
Абе въобще трагедия...стане ли навън -1,-2градуса и се започва, а стане ли -5 вече се започва трагедията.
Смешното е че за експеримента ми се еслучвало да оставя един прозорец цяла нощ открехнат примерно на 1см, това при вънжна -5 си представете стаята на другия ден какъв зимарник е и как е проветрена. И като стана на другият ден няма конденз само по отворения прозорец, по съседните две крила на същия прозорец си седи вода!!!
Лудница.....
bulhomes2 - майстор
Лесно можеш да провериш със запалка в тъмница дали ти е Ка стъклото. Едно от четирите отражения трябва да е с друг цвят.

Тема "Въпрос за скапана дограма." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: