Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Mitkom
Здравейте на всички,някои може ли да ми обясни как се сглобяват профилите на алумуниевата дограма ?Искам да си направя едно прозорче за баня а не мога да намеря информация за сглобките които се използват и вообще как се прави(вътре слага ли се силикон ,един и същ ли е профила за прозорец и черчеве ).Профилите предполагам мога да си ги отрежа с малко ъглошвайче под 45 градуса (е няма да стане идеален срез ама няма да му се вглеждам толкова).
Предварително благодаря !!!!
Гост
и аз търся такава инфо, няма ли някой да пише?
velsi - Почетен майстор
Инфо за алуминиева дограма мога да ви дам колкото искате. Все пак това ми е работата в момента. Жалко само, че няма с какво да правя снимки. Преди това обаче трябва да обясните какво възнамерявате да правите и от какви профили. Основно профилите, които се ползват у нас са на Alumil и Etem. Принципите са едни и същи, но сглобките се различават. И забравете, че ще направите ряз под 45 градуса с ъглошлайф! Ряза трябва да е ТОЧНО 45 градуса и да е строго перпендикулярен. Всяко отклонение, макар и минимално води до плачевни резултати. По-вероятно е да се получи задоволителен резултат с ръчна ножовка и едни приспособления които се продават за рязане под ълъл. И пак не е сигурно. Иначе не се маже с нищо. За всяко нещо си има профил: каса, крило прозорец, крило врата.... и съответни сглобки за тях.
Стефан - майстор
velsi написа:
... И забравете, че ще направите ряз под 45 градуса с ъглошлайф! ...
Сигурен ли си в това? Типичен отговор на производител. Да не би моята дограма да е правена машинно?
velsi - Почетен майстор
Ако циркуляра на който се режат профилите не е машина, значи не е машинно рязана. А ако ти си я рязал с ъглошлайфа...тогава не знам. Макар, че погледнато по друг начин ъглошлайфа също е машина нали? Ставаше въпрос, че ряза трябва да е абсолютно перпендикулярен на оста на профила и ъгъла да е точно 45 градуса. Кой както иска така да го направи.
Mitkom
Добре,значи избираме профил дакажем среден размер и ще правим прозорец с една отваряема и една неотваряема част .Избрали сме профил за каса и профил за прозорец крило .Започваме с рамката ......изрязали сме профилите под 45 градуса по някакав начин ........въпроса е сега как да ги закрепим ?Попитах за силикон защото не ми е ясно добре ли прилепват профилите един за друг или самата сглобка има уплътнение отвътре.Другото което не ми е ясно е преградата между отваряемата част и не отваряемата част от профила за каси ли се прави и там пак ли със сглобка се прави защото там нямаме 45 градуса а равен профил?
milenti
velsi-е разяснил добре, само където не ви е казал, че ще ви излезне по-евтино, ако си го поръчате този прозорец. :shock: Просто има допълнителни консумативи и едва ли някои ще ви продаде 3м гума, а те трябват два вида, да не говорим за обкова :?
velsi - Почетен майстор
milenti написа:
velsi-е разяснил добре,само кадето не ви е казал,че ще ви излезне по-евтино ако си го порачате този прозорец. :shock: Просто има допалнителни консумативи и едва ли ниакои ще ви продаде 3м гума а а те триабват два вида,да не говорим за обкова :?
Принципно е така. Но все пак зависи и колко ще го "натоварят" от фирмата изпълнител. Понеже тука е форум "Направи си сам" продължаваме в тоя дух. Първо няма понятие "профил среден размер". Профилите се делят на серии. В България най-употребявани са така наречените "мини" серии поради по-достъпната им цена. Профилите са олекотени, с по-малки сечения и по-тънки стени. Другото важно нещо, което трябва да се знае е щом ще се прави прозорец дали ще се използва профил с прекъснат термичен мост или без такъв (така наречения "студен профил"). Ако ще се изработва прозорец на отпляемо помещение, граничещ с външно пространство използването на профил с прекъснат термомост е силно препоръчително, да не кажа задължително. След като профилите са разкроени краищата им се перфорират на специална ръчна преса със специални поансони. В получените отвори се поставят сглобките, с които рамката се сглобява. Сглобките за каса и за крило са различни. Различия има и според производителя на профила. Сглобките се стягат с шестограмен ключ. Качествата на съединението силно зависят от качеството на сряза. Затова обърнах особено внимание на него. Допълнителни неща като силикони и прочее не се използват. Поставя се съответото гумено уплътнение. Различно при крилото и касата, както и според това дали частта е отваряема или не. В зависимост от използвания профил уплътненията се поставят преди или след сглобяване на рамката. При Alumil сериите гумата се вкарва предварително. При сериите на Etem се набива в последствие при сглобена вече рамка. Профила, който разделя отваряемата от неотваряемата част се нарича кемпфер или както за по-кратко му казваме "тетка". Захваща се с дълги специални самонарезни видии (има си специален канал за целта) или със специални ъгълчета, ако се поставя на крило. Преди да се монтира се зарязва по определен начин. Зарязват се и гумените уплътнения на местата, където ляга "тетката". В складовете за профили се продават всички необходими консумативи и аксесоари. Ако попандете на хора, които да ви обърнат внимание би трябвало да ви обяснят всичко. Те са заинтересовани от това. Има и складове, където продават малки количества. Като цяло работата е проста, изисква минимум приспособления. Просто трябва някой да обясни и покаже....
Mitkom
Много благодаря за информацията .Естествено аз не мога да се боря за качество и става вапрос за съвсем малко прозорче .Това с разпробиването и поансоните не го разбрах защо се прави на преса .Незнам и поансон какво е но много благодаря че ми отдели време да ми пишеш!!!
Гледах профилите на WP и наистина има много профили и човек сам трудно би се ориентирал !!!
Стефан - майстор
Абе, velsi, добре го обясняваш, но ако човек няма някакви минимум познания, едва ли ще се справи сам. Според мен, де. Иначе, за идеята, всеки може да опита. За да може човек да започне да се справя сам, май доста трябва да чиракува при майсторите. От избора на необходимите материали, до монтажа в завършен вид!

Тема "Как се сглобява алуминиева дограма !" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: