• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
ulieliadi - специалист
Става дума за перлитно пясъчна замазка направена преди 40дни. Отгоре трябва да се монтира ламинат.Ще я мера с влагомер, но незнам какви стойности да очаквам!?!
KingLin - майстор
Колега не съм специалист но по обектите от мазачите съм чувал и попивал информация та за замазка аз знам така: минимум седмица за всеки сантиметър дебелина. А като се вземе в предвид времето сега доста повече.
А за да ти отговори някой от знаещите според мен трябва да допълниш информацията в поста си. Колко е дебела, проветриво ли е помещението и други неща ще те питат предполагам.
С уреда можеш да си направиш тест в помещение където вече има замазка и да сравниш (ако имаш такова)
jekasus - майстор
Те ще знаят със сигурност -
memberlist.php?mode=viewprofile&u=44156
memberlist.php?mode=viewprofile&u=11543
все пак с това се занимават.
svetliopi44 - Чирак...
Залепи наилон примерно 30х30 на замазката.
На другия ден го махни , ако има роса значе и трябва още.
Става и с някакъв съд, някаква купа обърната но плътно прилепнала за замазката.
ulieliadi - специалист
Благодаря за отговорите. Не ми е толкова спешно за да ги питам на ЛС за това ще изчакам :)

Дебелината на замазката е много различна, от 3 до 12см затова формулата със сантиметрите не би ми свършила работа.
Паркета е АС4 8мм и ще се монтира с подложка 5мм , помещенията са стаи в къща на втори етаж в момента неотопляеми, проветриви.
Утре ще идва дърводелец и ще мерим с влагомер, но нямам идея какви са допустимите стойности. Сигурно ще се чувствам както ако в магазин ми кажат `Сметката ви е 1240 юана` Няма да знам това добро ли е или лошо :-D
svetliopi44 - Чирак...
Не се коркаи , повечето не знаят какво означават цифрите на влагомера.
Питаи колегите които ти посочиха, те ще ти кажат точно.
При мен преди идваха едни специалисти дето ми казаха че ми била още много влажна замазката и неставало да наливам смола.
Обадих се на колегата Higro и всичко си дойде на мястото за което му благодаря. Та оказа се че предишните не са знаели как се работи с уреда.
ulieliadi - специалист
Днес мерихме и показанията на влагомера бяха 22% :?

Идеи някакви :roll:
torbalan - Дървен философ
Вземаш няколко клечки кибрит. Слагаш ги върху най-дебелото място на замазката. Върху тях слагаш буркан...
След 24 часа - вземаш сухи клечки от същия кибрит и палиш.
Вземаш клечките от под буркана и палиш...

Ако има влага - тези под буркана дето са били ще горят тегаво... Ще има разлика, няма да горят като сухите...

Ако горят като сухите - няма грижи :)
Chefo77 - майстор
ulieliadi написа:
Днес мерихме и показанията на влагомера бяха 22% :?

Идеи някакви :roll:
Ако този, който чете уреда, ти каже колко % реално са тези 22 (единици), нещата ще са ОК. С всеки уред си има упътване, в което е указано какво се мери и кое показание на каква влажност отговаря. Имайки предвид, че е идвал дърводелец, предполагам, че е мерил с влагомер за дърво, който общо взето е некоректен спрямо замазката.
Моят влагомер е "с топче", контролен е - за определяне местата за вземане на проби по калциево-карбидния метод и когато го купувах от Hygro имах упътване от него - за паркет до 40 единици по дисплея (отговаря на 1.5 % СМ влажност). За ламинат е допустимо 60. Това отговаря на 2.5 % СМ влажност.
Честно да ти кажа, аз лично предпочитам да се доверя на техниката, отколкото на старите методи (без да се обиждат колегите!). А и малко стряскащо действа на клиент, който е дал 100+ лева за паркет, да му мериш влагата с ръка, с найлон, с клечки кибрит и т.н.
И още нещо - има ламинати 6 мм АС3 клас, които са обработени с восък и са много по-резистентни на влага, отколкото някои АС4 - така че това не е фактор.
ulieliadi - специалист
И аз се опитвам да се доверя на техниката, но в крайна сметка наистина мога да стигна и до използване на старите технологии :? Наистина влагомера е за дърво и не е с топче а с електроди. Книжка за упътване едва ли ще намери дърводелеца , защото той го използва в неговата сфера и там си знае какви стойности да гони.
Относно влажноста от 22% ако наистина е измерена коректно мисля че наистина е много и смятам да поизчакам още малко. От друга страна влажността на въздуха в една къща много пъти достига стойности по-високи от тези 22% и се питам това дали има някакво значение в случая и дали е аршин с който да сравнявам :roll:
  • 1
  • 2

Тема "Как да разбера замазката изсъхнала ли е???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: