• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Прикачен файл:
P4144855.JPG
Прикачен файл:
P4144850.JPG
Прикачен файл:
P4144851.JPG
Здравейте! Живеем в соц панелка с паркет от 1989 г., който е може би 3-то качество. Откакто е сложен не е циклен или лакиран, така че сега целият е издраскан; на места, където е имало мебели, а сега ги няма е със съвсем различен цвят; има фуги, достигащи до 3,5 мм; на едно място е счупен, скърца и като цяло е в плачевно състояние. Аз съм привърженик на всичко ново и искам ламиниран паркет, обаче мъжът ми смята, че естественото си е най-хубаво и мисли, че с едно циклене всичко ще си дойде на мястото - неравностите и цветът ще се изравнят, фугите ще се запълнят с лак, а на скърцането ще продължим да не обръщаме внимание. Въпросът ми е - наистина ли може с циклене да се оправи всичко, така че тези ужасни зейнали фуги, които се пълнят с прахоляк, който постоянно вдишаме (ние и децата ни, едното от които е асматик и двете са под 3 години) или трябва някакъв по-сериозен ремонт - например пренареждане или пък е най-разумно да се сложи ламинат? Моля, дайте мнения.
И само да уточня - на снимките изглежда по-добре, отколкото в действителност е и че става въпрос за 3 помещения - бъдеща детска стая, бъдеща спалня, настояща всекидневна.

Прикачен файл

P4144850.JPG
VLADO66 - майстор
Паркета ти не е трето качество :wink: Викни си фирма да го огледа и ще ти предложат решение.Да покриваш такъв хубав паркет с ламинат е неразумно.
MIRO_073 - майстор
Моя паркет също беше в окаяно състояние, но след циклене и яхтен лак преди 7-8 год стана перфектен и до ден днешен е такъв. Не бих го сменил с ламинат. Дървото си е дърво.
Chefo77 - майстор
Аз пък искам да видя как някой ще изкара боклуците от фуга 3 мм, след което ще я запълни така, че никога да не потъне надолу, и това нещо ще го направи не на 2-3 фуги, а на целия паркет. И, разбира се, двете страни да са доволни.
Определено извикайте фирма, за да го погледне (не майстор по обява във вестника, че там рискът е голям), но слушайте внимателно какво ще ви каже за финансовата страна. Защото ако навсякъде има големи фуги, ще ви заболи главата само от фугиращата смес. Да не стане така, че да платите двойно и тройно един хубав ламинат и накрая пак да сте недоволни от резултата.
Хора, не робувайте на принципа "да е естествено, пък няма значение как изглежда". Има ли някой, на който му харесват неравномерни големи тъмни фуги на светъл паркет?
Паркетът от снимките е второ качество.
pipilica - майстор
Естествения паркет е в пъти по-добър от някъв ламинат 7-8мм. Добър паркетчия ще ви го направи като нов. Фугите се запълват с прах от шлайф машината и няква смола, не помня ква точно. Като пари ламината със сигурност ще е по-малко, но това вече си е ваш избор.
Chefo77 - майстор
pipilica написа:
Естествения паркет е в пъти по-добър от някъв ламинат 7-8мм. Добър паркетчия ще ви го направи като нов. Фугите се запълват с прах от шлайф машината и няква смола, не помня ква точно.
Госпожо (извинявам се, ако бъркам пОла - името предполага дама), прочетохте ли обстойно предпоследния абзац от горния пост? А този над него?
Добре е, че давате съвети с какво се пълнят фугите (макар и да не помните с какво точно - не ви е и работа да го помните), но оставете и ние да имаме някакви граници във възможностите.
На един 90 годишен дядо, дори и Джесика Алба не може да му го вдигне. Колкото и да е красива.
Понякога има неща, които са невъзможни и/или безсмислени :wink:
Chefo77, както виждам вие ми давате най-изчерпателен отговор и от думите ви разбирам, че се занимавате с паркети. Ще се свържем с вас, защото все пак трябва са се огледа как е положението на място...
pipilica - майстор
Нищо простено ти е объркването по ника.
Давам съвет от опит щото го имах същия паркет и един майстор пъшка три дена в стаята (3.5Х6.5) но паркета стана като нов и после 5 години не мръдна въобще, с изключение на едно крайче но там имаше голчма саксия и редовно подгизваше.
Пък всеки пита, пита пък после прави каквото си е решил.
bivolan - напреднал
Съгласен съм с Chefo77, че такъв паркет само с циклене няма да се оправи и запълнените фуги впоследствие ще стоят, ако не грозно , то дразнещо със сигурност.Освен това ако в момента скърца качествено, с цикленето няма да има кой знае каква промяна.
Вкъщи в спалнята паркетът беше доста по зле и не беше пипан от '78-79та година.След пренареждане с лепене просто "заспа"
Ето в какво състояние беше преди пренареждането

След пренареждането,цикленето и лакирането не мърда и не скърца.Ето няколко снимки

Прикачен файл

DSCI5827.JPG

Прикачен файл

DSCI5804.JPG
angel_ov - специалист
Скърцащите места дупчене, шприцоване на лепило (Ц200) и набиване на дибла в отвора. Едно китване с опилки о тсъщия материал от който е паркета смесен с лак, циклене и едно хубаво лакирване. И забравяте за ламинати и др. подобни съвременни боклуци.
  • 1
  • 2

Тема "Соц паркет или нов ламинат?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: