Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
LP
Здравейте! Преди около седмица се сдобих с режещ ролен плотер Graphtec CE6000, но при всичко което пробвах не успях да се преборя с настройките. Моля, ако някой е работил и знае къде и какви са настройките, най-вече за рязане на хартия и картон да сподели! Благодаря предварително на всички отзовали се!
8180 - майстор
Да ти помогна, ама не казваш какво те мъчи - самият плотер, връзката с компа, софтуера.

Апропо, поне според мен ще е тегава работа за хартия и картон. По принцип тези плотери са за самозалепващо фолио, което има ПОДЛОЖКА. Режат фолиото до подложката.
Рязал съм самозалепваща хартия - доста по-бързо затъпява ножа.
Ако имаш книжка виж какви са инструкциите за настройка на ножа - дълбочина на рязане и натиск. Аз поне знам две разновидности, но има оправия.
LP
Този го дават и за рязане на картон и хартия, пълното прорязване става чрез изместване на ножа на по предна позиция където има специален улей (това е за по-големи елементи), а за по-дребни има подложка.
Проблема е че има прекалено много настройки на натиск, дълбочина ....... на ножа и ми е трудно да разбера кое кога да усиля или намаля. В случая се опитвам да изрежа малки подаръчни кутийки, тръгва да реже нормално долната част на файла, но когато обърне и започне да реже горната задира и набира и сдъфква картона.
8180 - майстор
ОК! Не съм виждал такъв за хартия/картони. Ако кажеш че и бигова сгъвките - супер интересно.

Не се ориентирам достатъчно - какво е това "горна и долна част на файла"?
Засега ми се струва нещо в плотера (подложката или ножа) ще да е.
Нов ли е плотерът?
Ако имаш, дай линк към описание за настройките да не търся.
LP
8180 написа:
ОК! Не съм виждал такъв за хартия/картони. Ако кажеш че и бигова сгъвките - супер интересно.

Не се ориентирам достатъчно - какво е това "горна и долна част на файла"?
Засега ми се струва нещо в плотера (подложката или ножа) ще да е.
Нов ли е плотерът?
Ако имаш, дай линк към описание за настройките да не търся.
LP
Сега ще проверя дали съм запазила линка от където изтеглих инструкциите.
MrMurdjo - майстор
Признавам си, че ме мързи да чета ръководството :-D
Принципно погледнато, на повечето плотери дълбочината се регулира посредством въртяща се втулка на ситна резба, която определя колко стърчи острието навън от нея. За фолио например се регулира така, че да оставя следа върху подложката, но без да я прорязва.
Натискът пък се подбира да е толкова, колкото да осигури прорязването. Въпросната регулираща втулка се плъзга по повърхността и действа като краче на шевна машина - притиска материала в зоната на рязане и гарантира постоянна дълбочина. Ако натискът е прекомерен, започва да запрята и набира изрязаното.
Ножчетата се различават според дебелината на материала - това се определя от ъгъла на острието. За по-тънки материали, те са заточени под по-малък ъгъл спрямо равнината на рязане. Примерно 45 градуса. За по-дебели материали са заточени под 60 (и повече) градуса. По този начин се удължава и режещата част.
Ако ползваш ножче за тънък материал, може просто да потъва повече, отколкото е допустимо. Все пак картонът не е калиброван и има разлики в дебелината.
Ако е втора употреба, водещите ролки може да са с износена накатка и в едната посока да се набира и материала.

П.П. Скоростта на рязане също е фактор.
LP
Благодаря за инфото, плотера е чисто нов така, че явно всичко е от ножа, със стандартния на 45 градуса съм в момента и действително се наглася в началото ръчно от самия нож, но има допълнителни настройки за ъгъл на завъртане скорост и натиск и разни други които ........., явно само с проби ще трябва да налучкам :yawinkle: :yawinkle: :yawinkle: Благодаря за вниманието и за времето което отделихте!

Тема "Помощ за режещ плотер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: