Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
ZMeyGorianin - майстор
Живея на последния етаж от 17 етажен блок. По-голямата част от покрива, т.е. 3/4 е ремонтирана със събрани преди време пари от всички апартаменти-доколко качествено е друг въпрос!
Останалата 1/4 се пада над моята глава, както и асансьорната шахта+стълбищната такава.
Покривът /плосък, правен през 1978 г. с изолация от асфалт и чакъл/ постепенно започна да тече отвсякъде. На всички е ясно, че е необходим ремонт, но..."драгите" съкооператори отказват да съберат парите!!!

Повечето са криви пенсионери, станали навремето Варненци покрай работата си в Девненските заводи /да се разбира "диви селяндури"/! Нямам нищо против натуралните селяни!
Много апартаменти са дадени под наем, така че контакта с хазаите е доста труден.
При опитите на Домоуправитела да събере средства е получавал отговори от вида: "Аз нямам покрив над мене", "Като е купувал на последния етаж да му е мислил..." и други подобни!!!

Спрял съм се на доказана фирма, която дава гаранция 10 г. за работата си! Площа е около 150 м2. По груби сметки ще излезе към 4500-5000 лв. с извозването на боклука. В блока са 100 апартамента, така че се падат по около 50 лв., които обаче им се струват непосилни на тъпанарите!!!

Тъй като аз съм най-потърпевщ, рещих да ги "облекча", като им предложа да поема половината разходи срещу приспадане на бъдещите ми такси за асансьор и чистачка, което по сегашни цени означава към 15 г.!
И пак не искат говедата!!!

А до колкото разбрах по "Закона за етажната собственост" са ДЛЪЖНИ!
Само, че какъв е начина да ги накарам?
cvetanmu - специалист
Като намериш къде тече и отклониш теча да ходи надолу по етажите ( колкото и гадно да звучи ).
Няма оправия с тия блокове.
ZMeyGorianin - майстор
Ами и на мене ми се върти една такава идея-на следващия пороен дъжд да им пусна в комините един маркуч с душ накрайник и като им протече от розетките кафявата смрад ще се освестят...
petkomz - специалист
Консултирай се с адвокат как може да им изпрати по една призовка за съдебно дело! По закон са длъжни и като нищо можеш да ги осъдиш! Тия бабички като им изпратиш по една призовка и като разберат че накрая ще плащат и разходите по делото друга песен ще запеят. Един познат във входа който живееше правиха ремонт на покрива и няколко човека не искаха да плащат - осъди ги без никакви проблеми и си платиха всичко с лихвите. Само че в неговия случай беше направен ремонта. Така че направи опит - направете с домоуправителя едно събрание, доведи адвоката на него и им заяви че ще направиш покрива за твоя сметка след което срещу всички които не искат да плащат ще заведеш дело. Нека адвоката им прочете от закона "алинея еди коя си" и " точка еди коя си" и т.н. и ще видиш как бързо ще намерят по 50 лв.
fbr - майстор
Ако и те си хванат някой адвокат, отиде че се не виде. Ще се почнат едни експертизи, имало ли е нужда от ремонт, нямало ли е, цената на ремонта ниска ли е, висока ли е. Най-добре си е да се разберете с добро, ама...
bulhomes2 - майстор
Това бях направил при подобен проблем и подейства. Важното съм удебелил накрая.

Уважаеми съкооператори,
Призовавам всички на спешно събрание на 31.08.2005 (сряда) от 20 ч. за обсъждането на 2 основни точки:

1. Избор на нов домоуправител

2. Уточняване подробности и варианти относно ремонта на покрива

Във всяка пощенска кутия има подробности по необходимите разходи за ремонта на покрива.

Желателно е присъствието на поне един член от всяко домакинство, за да няма после сърдити.

Домоуправител:………………….

Необходимия задължителен ремонт на покрива се състои в:
1. Подмяна на всички хоризонтални улуци и скоби
2. Подмяна на ламаринените “поли” (ивица ламарина под асвалтовата хартия, водеща водата в улуците)
3. Замазка на козирките над терасите
4. Поставяне на хидроизолация на цялата площ на покрива
Необходимите разходи ще разделя в 2 графи в зависимост от това ние ли ще вършим работата, или ще плащаме на други.
По първа точка:
Ние си купуваме улуците Всичко прави фирма
Улуци 192лв (60м х 3.20лв)
Скоби 90 лв (100 бр х 0.90лв) 240 лв (60м х 4лв)
Дюбели ?? лв
Казанчета (прехода от хоризоннталните към вертикалните улуци) 40 лв (4бр х 10лв) 40 лв (4бр х 10лв)
Труд 240 лв (60м х 4лв) 240 лв (60м х 4лв)
ОБЩО 562 лв + дюбели 520 лв
Забележка: Личното ни впечатление е че улуците, които предлагат фирмите са с доста по-лоши, отколкото ако си ги купим ние. Тук смятаме и за труд, защото никой от нас не може да ги направи.
По втора точка:
Ние правим всичко Всичко прави фирма
Ламарина 108лв (8 листа2х1х0.005 х 13.50лв) 240 лв (60м х 4лв)
Труд ??? за рязане и огъване 240 лв (60м х 4лв)
ОБЩО 108 лв + рязане и огъване 480 лв
По трета точка:
Цимент и пясък ~ 60 лв ~ 60 лв
Труд ~ 45 лв (~ 15 кв.м х 3 лв)
ОБЩО 60 лв 105 лв
По четвърта точка:
Хидроизолация (воалит) 1020 лв (200кв.м х 5,10лв) 1020 лв (200кв.м х 5,10лв)
Труд 700 лв (200кв.м. х 3,50лв)
ОБЩО 1020 лв 1720 лв
В първия вариант необходимата сума е 1750 лв + около 100 лв за дюбели и рязане и огъване на полите. Парите, които трябваше да събрани досега (все още никой от втория етаж не е дал) са 1600 лв. Това означава, че не стигат още около 250 лв (по 50 лв на етаж). Тъй като е най-добре всички да участват в ремонта, но това почти винаги е невъзможно, предлагаме тези които нямат възможност да помагат, да плащат по една надница (~25 лв) на ден, които да се разделят между тези, които работят.
Във втория вариант необходимата сума е 2825 лв, което означава да се съберат още 1225 лв (по 245 лв на етаж)
И в при двата варианта е възможно да не достигне нещо, което трябва да се купи, така че цифрите не са окончателни. Ако някой има предложения за по-евтини майстори, материали и т.н. може да ги предложи на събранието. Искам да предупредя, че покрива е на всички и всички са еднакво отговорни да е здрав. На събранието трябва да се вземе решение какво ще правим, а срещу несъгласните ще бъдат предявени съдебни искове след извършването на ремонта, като вещо лице ще оцени положения труд и фактурите за закупените материали, които ще бъде включен в исковете (както и разходите по делата).
ZMeyGorianin - майстор
Както написах в началото-много е трудно да се съберат представители на всички собственици, тъй като много от тях не живеят постоянно в блока.
Често отцъствам от страната, така че варианта със завеждане на дела /а те се точат с години както знаем/ не е подходящ дори и да упълномощя адвоката да ме представя. А и имам лоши спомени от провалено дело именно заради адвоката!

И като така-все повече се замислям за варианта с маркуча /колкото и вандалско да е/, защото простака се стряска единствено когато е лично засегнат!
По същият начин се беше организирал набързо ремонта на останалата част от покрива преди време! Тогава имаше спукана отводнителна тръба, която минава през всички жилища до първия етаж. И въпреки ремонта на покрива проблема остана, защото тръбата не беше сменена!
fox_vt - майстор
За съжаление и аз съм на същия хал тия отдолу не им тече и грам не им пука.МАкар една година да беше се запушил мръсния канал и почна да бълва през първия етаж всички събрахме пари макар аз на последния да ми е през х*я няма да стигне до мен,а покрива очевидно е само на последния етаж.И това при положение че може само да си купим материалите и да си го направим сами все пак не сме с две леви ама не :|
velas - специалист
От опит (и аз съм домоуправител), когато ще се налага да се правят големи разходи се вдигат месечните такси и с времето се събират парите. Друг вариант е да се направи фонд "Ремонти" и се събират по 5-10лв на месец. Несъгласни винаги има, многознайковци също, но цитиране на законите и заплахата със съд върши работа.
Успех!
ZMeyGorianin - майстор
Да, имаше предложение да се вдигнат таксите с един лев/месец на апартамент, но то и сега трудно се събират месечните задължения от всички-просто не дават!!!
Ще се опита и варианта сплашване на следващото събрание, дори ако се наложи да потърся адвокат, който да им цитира законите!

Тема "Ремонт на покрив-задължения на собствениците" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: