• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Chefo77 - майстор
Привет!
Мисля да си разширя мазата като стаичка за инструменти и материали, като за целта ще използвам стена от къщата, мазата и част от стълбището. Голямо обяснение :)
Ето чертеж (малко Пикасо, но нейсе)
Прикачен файл:
maza.JPG
maza.JPG (24.58 KиБ) Видяна 2097 пъти
Тази двойната линия е стената, квадратите - колонки. Вратата ще е по диагонала. Нарисуваната част, по-скоро зачеркнатата, е съществуващата стена на мазата пред къщата и стълбището, а дългата страна е стената на къщата. Мазата е полувкопана, къщата е на второ ниво, първото е полувкопано и е пълно с камъни. Диагоналът се налага заради съществуващ отходен канал. Височината ще е около 2 метра, ще сваля дъното с около 30 см, за да не ми стърже шапката като съм вътре :)

Въпросите: Трябва ли ми разрешително от общината или разрешение от останалите в двора е достатъчно и ако е второто - трябва ли да е писмено? И второ - от какъв материал да изградя стената. Заплюл съм си тухли единички, легнали (май се казваше единична тухла реденето), втора употреба, отвън с 2 см стиропор. Два отвора в двата края на помещението за вентилация. Мисля да направя някакъв почти плосък покрив отгоре, за да мога да сложа изкуствена трева и лятото да си играят хлапетата, да не лежат по плочките в двора. И саксии по края, да пазят от падане и малко да вдигна акциите пред жената :) С какво мога да постигна този покрив?
Целта е минимум инвестиции. Няма да се живее вътре, просто местенце за инструмента и материалите, че с 5 м2 маза не става :(
И благодарско на включилите се!
VLADO66 - майстор
За разрешението :yawinkle: за тухлите добре си го решил,само че си копни един поясец с бетон 20 см. надолу и 20 нагоре да не ти шава стената насам натам и сложи в пояса рифел 4х 12мм с някоя друга бигла.
Chefo77 - майстор
Да да да, под тухлите ще има изкопано, кофражче и пояс, може и някоя и друга арматурка нагоре да стърчи!!! Първо да се изравни основата на стената, защото има наклон и второ, защото водата от двора се стича в този канал, не мога да и позволя да стигне до стената! Затова ще има пояс - толкова, 20-ина см, дори мисля и някаква хидроизолация да има в предния му край. Да не намеря инструментите на воден режим при някой голям дъжд :) :)
torbalan - Дървен философ
Ако сте повече собственици в един двор - най-добре го направи от гипсокартон...

Защото ако искаш да си изряден от към закон - трябва ти проект, разрешение от общината и т.н., освен съгласието на съсобствениците и съседите...

Тоя склад за инструменти ще стане майка си и баща си от към пари...

Ако съсобствениците нямат нищо против - излей си основата от бетон, а нагоре - гипсокартон... Хидроизолации, дето се мажат с четка - бол... А след хидроизолацията може един цокъл от някакви плочки да налепиш и става приказка :)
Колоните може и дървени...

С някой приятел, дето е наясно с конструкциите от ГК ще го спретнете това за един уикенд...
Chefo77 - майстор
Стига с тоя гипсокартон. Като задуха някой ветре ветре, да не остана без покривало за 'нструмента?
torbalan - Дървен философ
И като останеш - голям праз... Кат спре ветъра - слагаш картона наново ;)
VLADO66 - майстор
По елегантно ще е една дървена консрукцийка над пояса и ламперия отвън и OSB 3 отвътре а по средата може с вата може и без.Така няма да се набива на очи.
Chefo77 - майстор
Владо, искам да стане евтинко бре, човек :) Аз мога и кофражен шперплат да му сложа, и сандвич панел ... цената обаче много пАри :)
jekasus - майстор
Зидкай с тухлите,но сложи 5 стиропор. Ще се измъчеш с 2 см на старите криви тухли, а и разход на лепило, мрежа и дюбели ще е същ.
Chefo77 - майстор
От най-многото - тази седмица живот и здраве ще идва майстора да гледа, да прави оферта и да го мята ... или нямам време, или нямам пари (май повече второто), за да го започна и завърша наведнъж :) Аз ще се включа на етап изолации, че там вдявам малко повече, отколкото от зидария. Съсобствениците са готови.
Тухлите ще са четворки, изправени, нови (защото за втора употреба единички ми искат 10-15 % по-малко, отколкото за нови!!!), вратата е ясна, но покрива ... ПОКРИВА от какво да е? Трябва да стане почти равен, върху основата ще има черна хартия и изкуствена трева, но от какво да е основата му? Дали мога да намеря отнякъде кофражни платна втора употреба и има ли смисъл в това?
Хайде пак мерси :)
  • 1
  • 2

Тема "Стаичка в двора" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: