• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
kopaiko - специалист
Здравейте. предстои ми зидане на шахта с тухли за хидрофор.Понеже ми остана една торба лепило за теракот и малко цимент,мога ли да смеся цимента и лепилото за теракот с пясък за залепване на тухлите,и трябва ли да сложа вар в тази смес.В какво съотношение се слага пясъка към цимента.Мисля да не заливам дъното с бетон за да може да попива водата ако се наложи източване.Колко дълбока да бъде шахтата?
hidrazin - майстор
Никога не съм харесвал зиданите шахти - само бетон. Дълбочината - според терена. Някъде не могат да си направят шахта по-дълбока от 1-1,2 метра защото почва да се пълни с вода. :-D
Щом е за хидрофор гледай самия хидрофор да е поне на 0,8 - 1,0 метър дълбочина за да не замръзва зимата. При мен шахтата за помпата е 1,5 х 2,5 мера и дълбока 2 метра лята от бетон. Може да си бачкаш спокойно без да се гънеш като акробат и даже лятото да си пиеш ракията на хладно. :lol:
Дъното не го бетонирай а само го покрий с речна баластра - хем ще попива, хем няма да се каляш. Всеки дето си е направил малка шахта после съжалява за това.
:partyman:
VLADO66 - майстор
Не слагай вар,тухлите трябва да са циментови,дълбочина 1,2-1.5м.Зимата трябва да се сложи върху хидрофора лист 5см.XPS изрязан по размерите на шахтата.
kopaiko - специалист
Благодаря за компетентното мнение.Не съм сигурен още дали мястото където съм избрал ще е за постоянно затова искам да я зидам и след време ако се наложи да се корегира.Интересува ме мога ли да смеся цимент с теракол и пясък .
tysonlkr - специалист
Нещо не мога да разбера какво точно желаете :?
Въпросното съоръжение над земята ли смятате да правите, или ще изкопаете дупка и нея ще я иззидате.
На въпроса Ви няма проблем да смесите теракол и цимент и пясък.
VLADO66 - майстор
Цимент и теракол става даже по-здраво защото някои производители на циментови лепила прекаляват с кварцовия пясък който влагат.
hidrazin - майстор
kopaiko написа:
Благодаря за компетентното мнение.Не съм сигурен още дали мястото където съм избрал ще е за постоянно затова искам да я зидам и след време ако се наложи да се корегира.Интересува ме мога ли да смеся цимент с теракол и пясък .
Приеми един съвет - всичко временно остава за постоянно.
За смесването на теракол, цимент и пясък няма никакъв проблем. Теракола си е готова суха смес от цимент, фин кварцов пясък и добавки. Когато смяташ колко цимент и пясък да сложиш като пропорции теракола не го брой в сметката за цимент - той не е цимент а готова смес.
:partyman:
apel - напреднал
Може ли да споделите някакво съотношение между (пясъка + цимента) и теракола?
fiester - напреднал
Пясък/вар/цимент 3/1/1 на две колички от така приготвената смес сипваш теракола. Само че, и моя съвет е да бетонираш стените, вместо да ги зидаш.
crez - майстор
Тук мога да поспоря с хидрата относно бетона. Шахтата може да се зида с итонг от тежката серия(по плътния) откъм почвата се хидроизолира с мембрана и мазила, отвътре се шпаклова и е вечно. Бетона също е добре да се хидроизолира, той също просмуква влага.
  • 1
  • 2

Тема "Изграждане на шахта за хидрофор." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: