Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Gnus - специалист
Здравейте. Смятам да сложа плочки в една от стаите вместо паркета (ще става холокухня) и обмислям има ли вариант да се сложи някаква шумоизолация под тях. Всъщност идеята е на съседа отдолу и даже ми подхвърли вариант: Стиро-нещо си, което аз моментално забравих. 3 лв за плоскост 2-3 квадрата било. Аз му обяснявам, че отдолу над плочата има слой перлит+цимент, но той твърди, че това не звукоизолирало.
Лично аз се съмнявам, защото плочките са твърда настилка, а евентуалната настилка ще е мека и ще поддава.
И сега пиша тук за да проверя доколко чутото е вярно. Ако може, някой да ми помогне да си спомня името на плоскостите или да ми даде съвет какво се слага за такава цел. Най-важното - ще има ли ефект или няма смисъл да си усложнявам живота?
gechev - специалист
Направи плоча под паркета със замазка от полистиролбетон /отличен шумоизолатор/. Той премахва Въздушния шум от говор, силна музика и др. Под замазката между нея и бетонната плоча покрий с найлон така се прави така наречения "плаващ под". Той се прави за предотвратяване на Ударен шум предизвикван от чукане на токчета, падащи предмети и др. Успех.
Gnus - специалист
Всъщност накрая ще се сложат плочки. Плаващият под подходящ ли е за тях?
gechev - специалист
Gnus написа:
Всъщност накрая ще се сложат плочки. Плаващият под подходящ ли е за тях?
Подходящ е. Отдоло на горе:1.Бетонова плоча. 2.Найлон постлан върху бетона. 3. Полистиролбетон. 4. Плочки залепени върху полистиролбетона. Найлона предотвратява адхезията от двата бетона и дава шумоизолацията против ударния шум. Комшията ти търси точно този ефект, но не разбирам защо той трябва да те задължава ти да правиш шумоизолация, а не той.
Gnus - специалист
Уместен въпрос. Използва това, че при мен тече ремонт, за да си издейства шумоизолация. В интерес на истината, предлага помощ за тази част и по-скоро предлага, а не задължава, но аз май не съм много навит и просто разучавам на теория какво може да се направи.
При мен ситуацията е такава - бетонна плоча, найлон, перлит+цимент (от времето на строежа на блока и доколкото мога да преценя, е почти 1:1 по състав с полистиролбетона. Отгоре частично изравняване със саморазливна замазка - остана към стените леко издигане, под 1 см.
Отгоре планирам теракол + плочки.
gechev - специалист
Перлитобетона е слаб шумоизолатор. Причината е в самия перлит, който е твърд и не спира разпространението на звуковите вълни докато при полистиролбетона зърната от стиропор са еластични, а при звукоизолацията е необходимо да се редуват твърди с еластични фракции, които потушават силата на разпространение на звуковите вълни.
Spokoiniq - майстор
Шумоизолационна мембрана под замазката се слага за ударния шум-Sonodan например.Скъпо, но така се прави!Не вярвам да имаш място да направиш плаващ под върху вата, още по-добро.
Gnus - специалист
Благодарности за съветите.
Използвах подовата настилка, която ми предложи колегата @gechev. Тепърва ще видим колко е шумоизолиращо, но аз съм доволен, защото исках и да се повдигне малко подът.
Довечера смятам да почна същинската част - полагавнето на плочките.
На съседа мисля да кажа, ако не е доволен, да си спретне едно окачено таванче или нещо друго откъм неговата страна. :)

Тема "Шумоизолация под плочки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: