• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Искам да пробия дупка в камък посредством чук и шило. Експериментирах с най-различни методи, но всички камъни, които пробвам се чупят на две. Все пак някакси успях да пробия успешно един триъгълен заоблен речен камък, и той се счупи на две, но този път по хоризонталата и успях да допробия едната половина. Сега имам един камък с дупка в средата, трябват ми още три камъка за да станат общо четири.
Размера и формата на камъка не е задължително да са точни и правилни форми, същото важи и за дупката. Може да е крива и назъбена и с неправилна форма от 14 до 40 мм. Просто ми трябват 4 камъка с дупка в средата. Един вече имам значи остават още 3.
Според вас какъв е метода за пробиване на камък с чук и шило без да се счупи камъка или ако се счупи да е по хоризонталата, за да се допробие едната половина?
Размер на камъка грубо 20 на 20 см и дебелина от 4 до 11 см.
ralev - специалист
А защо с шило има перфоратори? А ако държиш са е с шило правиш си от стара видиево свредло секач.Правиш го много остро и отнемаш по малко от камъка.
EDI - майстор
Малки са камъните и трябва лек удар.По принцип метода преди много години се е използвал за пробиване на скали и залагане на експлозиви.Инструмента трябва да е назъбен в ударната част.Метода е - въртиш инструмента и нанасяш удари по него - играеш го ударна бормашина.При такъв малък камък по ситни зъби направи.задължително ли е да е пробит ръчно.Ако не можеш да си направиш инструмента, купи си едно свредло за бетон и камък от типа Speed X на БОШ.Можеш за го ползваш и без доработка на пластините, а можеш и да си ги доработиш на шмиргела.
Перфоратора струва пари да го купиш ;) Свредлата също. Тъй като на мен не ми трябва за професионална дейност, а само за тези дупки няма смисъл да купувам машина. Точност не ми трябва особена, просто дупка в средата на камъка.
И по малко пробвах да отнемам, но както и да пробвам закон божи стигнеш ли до половината камъка става на две. Затова сега ми хрумна друга идея, след като пробия първите 4мм слагам желязна тръба в дупката и с въртене лека полека докато се пробие.
stiv1961 - майстор
Абе, човек каква е тая хамалогия от първобитнообщинния строй :-D , пиши от кой регион си-90 % от колегите във форума имат перфоратори или ударно-пробивни дрелки. Ако си заралия ще ти услужа с удоволствие с перфоратор и свредло........... и камъни :-D
ralev - специалист
stiv1961 написа:
Абе, човек каква е тая хамалогия от първобитнообщинния строй :-D , пиши от кой регион си-90 % от колегите във форума имат перфоратори или ударно-пробивни дрелки. Ако си заралия ще ти услужа с удоволствие с перфоратор и свредло........... и камъни :-D
+1
От регион Пловдив град съм. В град Пловдив. Няма проблем за хамалогията. Веднага не е задължително да имам камъните, до пролет ще съм ги направил :)
stiv1961 - майстор
Така като се замислих едва ли ще е удачно камъка да се пробива с удар на перфоратора. Преди време пробвах да пробия дупка в мраморна плоча дебела 20 мм. Пробих я, но от другата страна се отлюспи голямо парче, стана като огромна фаска :-D Мисля, че без удар и с постоянно охлаждане с течаща вода ще стане. Поне дрелка нямаш ли, купуваш едно свредло с видия( 2-3 лв.) и пробваш.
Като нарежа с лист ножовка дулото на желязната тръба ще стане назъбена. Тръбата ще играе ролята на боркорона. С ръчно въртене и вадене на стружките от дупката на всеки десет оборота и ще се пробият дупките. Пробвах метода с тръбата и доста бавно става (около 4 часа за два милиметра пробиване), но като я назъбя и заостря ще тръгнат нещата.
hidrazin - майстор
Даааа... И после може да оформиш дупката с пиличка за нокти. :shock:
:partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Пробиване на камък с чук и шило" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: