• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
gkamenov - специалист
Здравейте,

Избих отвор в една стена зидана двуредно с единични тухли с цел да свържа две помещения. Стената е дебела около 25 сантиметра. Отгоре, до полочата ще останат няколко реда тухли. Искам да направя трегер за да подпра тези тухли и някакви колонки отстрани на отвора, да носят трегера, но се колебая м/у кофраж и изливане на бетон или "П" - образна конструкция от винкели и оребряване отрстрани и отгоре? Отвора е почти като за врата, около метър широк и два метра висок, но врата няма да има. Кой вариант е по-надежден според вас?
VLADO66 - майстор
Трегер от бетон е по-разумно-избиваш още 1-2 реда тухли,както и настрани от отвора по 20-30см.,правиш си кофраж с височина около 20см,арматура 5 пръчки 12мм./три отдолу и 2 отгоре/ с бигли през 15см. и заливаш.Имай впредвид че това е носеща стена.Като декофрираш си дозиждаш нагоре.
gkamenov - специалист
Това което си описал е за трегера отгоре, нали? Избивам настрани за да легне на стената. Аз си мислех да пусна две колонки в крайщата (от вътрешната страна на отвора), така че бетона да стане под формата на буквата "П". Колонките ги планирах 10 см в посока на отвора и 25 см съответно да покрият зида. Отгоре съм чувал за технология, т.н. ботуш. Кофража при трегера се прави по широк от стената от едната страна, налива се от там и после като подръпне се декофрира стърчащата част и се очуква бетона, който стърчи. По този начин може да се отлее цялото "П" наведнъж, и да се подпрат с отливането и тухлите над отвора. За колонките (10 х 25 х 200) си представях няколко вертикални пръчки арматура вързани с хоризонтални пръчки през 15-20 см., т.е. да се получи нещо като мрежа. По-добре ли е да го няправа с два реда вртикални пръчки вързани с бигли, като дебелината на колонката не ми се ще да е над 10 см?
PCL82 - майстор
Като пишеш за стена 25см от единични тухли, това много намирисва на носща стена! Ако е така нещата са по-отговорни от правнето на един щурц. Ако не е носща, то колонки не са нужни а само щурц над отвора.

За колонки мисля, че 10см е малко, но зависки от товара.
stivemaster - майстор
Че е носеща няма съмнение ,опитай да си излееш цяла рамка - колони и греда.
gkamenov - специалист
Благодаря за отговорите! По отношение на това, дали стената е носеща - ами май всички стени са носещи :). Къщата е строена 1960 г, като външните стени на първия етаж са зидани с три реда единични тухли, т.е. 45 см зидария, а всички вътрешни стени са с два реда единички. На втория етаж и външните стени и вътрешните са с два реда единички. Бетонни колони няма.

Отвора, който пробих е за разширяване на една тоалетна и изграждането на баня в съседство. Разположението е горе долу като на картинката, като новата (червената) стена ще е на около метър от отвора, който пробих. Тоалетната е широка 1.10. Колонката от страната на вратата е кумин и ревизионен отвор, т.е. куха, а тази до външната стена съм я оставил около 50 см.
Прикачен файл:
Untitled.jpg
Untitled.jpg (27.32 KиБ) Видяна 14549 пъти
stivemaster - майстор
Ами нямаш друг вариант, освен железобетонна или стоманена рамка, заместваща здравината на стената, защото на около 3 метра, нямаш нищо носещо вече.
gkamenov - специалист
Да, към желязобетон ми клонят нещата. А има ли смисъл да махна тотално малката тухлена колонка, до външната стена, която съм оставил и да я отлея изцяло от бетон или да си оставя тухлите (или малко от тях), заради захвата във външната стена и челно на тях да излея колонката? Ако изкъртя още малко, колоната мога да я направя 25 х 25 см или 25 х 30 сантиметра.

Червеното на картинката ще е зидана стена - итонг или единична тухла.
VLADO66 - майстор
gkamenov написа:
Да, към желязобетон ми клонят нещата. Остави я заради захвата във външната стена и челно на тях да излея колонката? Ако изкъртя още малко, колоната мога да я направя 25 х 25 см или 25 х 30 сантиметра.

Червеното на картинката ще е зидана стена - итонг или единична тухла.
PCL82 - майстор
Комина не го броиш за носещ елемент-той не трябва да носи нищо освен себе си! Т-образните тухлени връзки имат голяма здравина и не бива да се пипат, иначе отслабваш външната стена.
Тук имаш конструкция с разпределени параметри. Не бива да концентрираш големи сили на малка площ, ако няма железобетонни поляси.

Най-добре е всичко да бъде сметнато от инженер-конструктор. Това е малка промяна и сигурно няма да дойде повече от 100-200лв за проект, но ще си спокоен, че при земетръс не си подкосил някоя важна опора.

Това, че няма бетонни колони, не значи, че не отговаря на изискванията за земетръс. Има специална наредба за "Сгради със зидани конструкции", всичко зависи от изпълнението и района.
  • 1
  • 2

Тема "Трегер и укрепване на отвор в стена?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: